Reparaţii la şcoli modernizate cu bani europeni

Reparaţii la şcoli modernizate cu bani europeni
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Un acord-cadru cu valoarea maximă de 25 de milioane de lei fără TVA, pentru lucrări de reparaţii în unităţile de învăţământ din municipiul Galaţi, a fost scos la licitaţie de Primărie şi îşi aşteaptă ofertanţii până pe 27 februarie 2023. Valoarea este substanţial mai mare faţă de cea a acordului-cadru pe care administraţia locală îl are deja în derulare din septembrie 2021, tot pentru reparaţii în grădiniţe, şcoli şi licee - 14,32 milioane de lei fără TVA. Între instituţiile de învăţământ pentru care se caută acum constructori pentru eventuale reparaţii şi intervenţii se află şi unităţi care beneficiază de modernizări cu finanţare europeană. Aceste investiţii trebuie să fie gata musai până la 31 decembrie 2023, deoarece, în caz contrar, se pierd banii europeni.

Prevăzătoare, Primăria municipiului Galaţi s-a grăbit să scoată la licitaţie un acord-cadru pentru lucrări de reparaţii la imobilele în care îşi desfăşoară activitatea unităţile de învăţământ, în condiţiile în care un asemenea acord se află în derulare până în septembrie anul acesta. Respectivul acord-cadru a fost încheiat, aşa cum aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă”, în septembrie 2021, pentru o durată de 24 de luni.

De altfel, în documentaţia licitaţiei, Primăria le pune în vedere acest fapt potenţialilor constructori: „La momentul inițierii prezentei proceduri, municipiul Galați are în derulare acorduri-cadru care au ca obiect lucrări de reparații la unitățile de învățământ incluse în fiecare dintre cele zece loturi licitate. Drept urmare, autoritatea contractantă va încheia noile contracte-cadru numai după încetarea (finalizarea) celor aflate în derulare, astfel că operatorii economici interesați vor ține seama la întocmirea ofertelor de acest aspect”.

Municipalitatea a recurs la soluţia unor contracte-cadru pentru a nu mai fi nevoită să caute un constructor de fiecare dată când sunt necesare lucrări de reparaţii în instituţiile de învăţământ. Şi se pare că a fost mulţumită de rezultate, din moment ce apelează din nou la această strategie.

Preţul cel mai scăzut

Ca şi în 2021, cele 96 de unităţi de învăţământ din municipiul Galaţi au fost împărţite şi grupate în zece loturi. Pentru fiecare lot în parte se caută acum constructori care să execute lucrările de reparaţii generale şi de renovare, grupate pe categorii: instalaţii electrice, instalaţii de apă, tâmplărie şi dulgherie, vopsitorie şi montare de geamuri.

Pentru fiecare lot în parte, valoarea estimată a contractului-cadru se situează între 500.000 de lei şi 2.500.000 de lei fără TVA. De aici rezultă valoarea totală estimată totală a acordului-cadru: minimum 5.000.000 de lei fără TVA - maximum 25.000.000 de lei fără TVA. Criteriul de atribuire este "preţul cel mai scăzut".

Contractele subsecvente ar urma să se atribuie în funcţie de necesităţi, semestrial pentru una/mai multe unităţi de învăţământ din cadrul fiecărui lot, municipalitatea urmând să deconteze lucrările executate la fiecare instituţie de învăţământ. De pildă, din acordul-cadru aflat acum în vigoare a decontat, în total, prin contracte subsecvente, lucrări în valoare de peste 11,05 milioane de lei fără TVA.

Maraton de lucrări

Nu mai puţin adevărat este că în loturile licitate sunt cuprinse şi unităţi şcolare aflate în modernizare pe fonduri europene şi care, cel puţin teoretic, nu ar avea nevoie de reparaţii. Marea grijă a municipalităţii în aceste situaţii este legată de termene. Şi anume, trebuie să termine lucrările de renovare, anvelopare, modernizare etc. până la finele acestui an, pentru a putea solicita decontarea lor din fonduri europene. În caz contrar, riscă să piardă banii europeni, iar lucrările executate din ianuarie 2024 vor fi suportate din fondurile proprii ale oraşului.

Şi nu sunt deloc puţine unităţile de învăţământ unde se derulează acum proiecte europene. Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, le-a nominalizat recent, într-o emisiune la Pro Lider FM. Pe listă se regăsesc: şcolile nr. 16, 17, 18, 25, 28 şi 29, școlile „Dan Barbilian” şi „Miron Costin”, Liceul Auto, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu”, Colegiul „Al. I. Cuza”, Liceul „Anghel Saligny”, grădiniţele 9, 30, „Codruţa” şi „Motanul Încălţat”.

Acestor proiecte li se mai adaugă două investiţii deloc simple: construirea unei grădiniţe cu opt săli de grupă în Ţiglina II şi transformarea unei clădiri dezafectate în creşă, pe strada Cuza nr. 24.

Rămâne de văzut dacă toate acestea se vor finaliza în decembrie 2023.

Citit 3556 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Februarie 2023 07:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.