UPDATE. Şapte noi finanţări europene în spitalele gălăţene, pentru controlul infecţiilor nosocomiale
Foto: Anca Melinte

UPDATE. Şapte noi finanţări europene în spitalele gălăţene, pentru controlul infecţiilor nosocomiale
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Nu mai puţin de şapte contracte de finanţare europeană pentru controlul infecţiilor nosocomiale în spitalele gălăţene au fost semnate vineri, 23 iunie 2023, de ministrul Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila, preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, şi primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu. Documentele au fost parafate după ce a fost inaugurat noul Compartiment de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului pentru Copii Galaţi - compartiment extins, modernizat şi dotat în cadrul unui proiect european implementat de Primăria Galaţi. Contractele semnate au ca scop amenajarea spitalelor pentru controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale sau nosocomiale.

"Controlul acestor infecţii şi siguranţa pacientului sunt esenţiale. Cred că proiectele acestea se pot termina rapid, într-un an", a declarat ministrul Sănătăţii. Cele şapte spitale beneficiare sunt: Spitalul pentru Copii „Sf. Ioan” şi Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” - instituţii aflate sub oblăduirea Primăriei Galaţi, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Cuvioasa Parascheva”, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul Municipal „Anton Cincu” Tecuci și Spitalul Orășenesc Târgu Bujor - din subordinea Consiliului Judeţean. Valoarea totală a contactelor de finanţare se ridică la 45 milioane de lei, din care 10 milioane de lei pentru spitalele Primăriei Galaţi.

"Sunt sute de echipamente care vor ajuta spitalele să lupte inclusiv cu acele bacterii rezistente la antibiotice. Aparatura va fi folosită pentru sterilizarea instrumentarului medical, dezinfecția și decontaminarea spațiilor, depistarea și analiza microorganismelor, verificarea normelor de igienă și instruirea personalului medical. Cele mai multe echipamente, peste 400, vor fi achiziționate pentru Spitalul Județean, în special pentru Blocul Operator”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Pe lista echipamentelor ce vor fi achiziționate se află: analizatoare automate pentru identificarea microorganismelor, nebulizatoare automate cu ceață uscată, sisteme de decontaminare a aerului, mașini automate pentru dezinfecția instrumentarului, aparate pentru dezinfecție cu aburi, sisteme de neutralizare a materialelor contaminate, sisteme de filtrare și tratare a aerului, sisteme de curățare și dezinfecție prin abur, aparatură de dezinfecție termică antibacteriană a instrumentarului medical, dispozitive de evidențiere a încărcăturii microbiologice din aer sau sisteme de control a igienei mâinilor.

Revanşă după ratările din PNRR

Galaţiul şi-ar putea lua astfel revanşa după ce a fost vitregit la finanţările din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). "Galaţiul, ca judeţ, a fost exclus din PNRR la mari investiţii. Sper să aveţi ocazia să fiţi puşi în noul proiect de investiţii dintr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii", a spus ministrul Sănătăţii.

Construirea unui spital municipal de urgenţă şi noul spital judeţean dorit de Consiliul Judeţean Galaţi ar putea fi finanţate din acest împrumut: "Cred, sincer, că există şanse foarte serioase pentru ca aceste proiecte să fie finanţate (...). Nu este un orizont de aşteptare, ci un orizont de aplicare în acest an. Dacă au un anumit grad de maturitate - dacă există studiu de fezabilitate, dacă există proprietatea terenului şi toate aceste aspecte sunt clarificate - până la finele anului se poate semna finanţarea acestor proiecte", a mai spus Alexandru Rafila.

 


Nu mai puţin de şapte contracte de finanţare europeană pentru controlul infecţiilor nosocomiale în spitalele gălăţene au fost semnate vineri, 23 iunie 2023, de ministrul Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila, preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea şi primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu. Documentele au fost parafate după ce a fost inaugurat noul Compartiment de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului pentru Copii Galaţi – compartiment extins, modernizat şi dotat în cadrul unui proiect european implementat de Primăria Galaţi.

Contractele semnate au ca scop amenajarea spitalelor pentru controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale sau nosocomiale. „Controlul acestor infecţii şi siguranţa pacientului sunt esenţiale. Cred că proiectele acestea se pot termina rapid, într-un an”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Cele şapte spitale beneficiare sunt: Spitalul de Copii „Sf. Ioan” şi Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” - instituţii aflate sub oblăduirea Primăriei Galaţi, Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul Judeţean „Sf. Apostol Andrei”, Spitalul TBC, Spitalul Municipal din Tecuci şi Spitalul din Târgu Bujor - din subordinea Consiliului Judeţean. Valoarea totală a contactelor de finanţare se ridică la 45 milioane de lei, din care 10 milioane de lei pentru spitalele Primăriei Galaţi.

Oraşul a mai primit o veste bună din partea ministrului Sănătăţii. Galaţiul şi-ar putea lua revanşa după ce a fost vitregit la finanţările din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR): „Galaţiul, ca judeţ, a fost exclus din PNRR la mari investiţii. Sper să aveţi ocazia să fiţi puşi în noul proiect de investiţii dintr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii”, a spus ministrul Sănătăţii.

Construirea unui spital municipal de urgenţă şi noul spital judeţean dorit de Consiliul Judeţean Galaţi ar putea fi finanţate din acest împrumut: „Cred, sincer, că există şanse foarte serioase pentru ca aceste proiecte să fie finanţate (...). Nu este un orizont de aşteptare, ci un orizont de aplicare în acest an. Dacă au un anumit grad de maturitate – dacă există studiu de fezabilitate, dacă există proprietatea terenului şi toate aceste aspecte sunt clarificate – până la finele anului se poate semna finanţarea acestor proiecte”.

Citit 2457 ori Ultima modificare Luni, 26 Iunie 2023 20:15

4 comentarii

  • postat de Podeț bogdan
    Duminică, 25 Iunie 2023 09:04
    109.166.133.***
    Taxa de salubritate ați mărit-o din mers,apă la robinet mai scumpă decât la Cluj, aveți un fix cu cele spitale,economia duduie in Galați.In loc să cauți investitori să-i rogi in genunchi sa vină și prin Galați,tu mărești taxe ,impozite.Oras pierdut in spațiu și timp.Welcome tot Galați.Fugiti din Gal
    0
    0
  • postat de Tirpitz
    Sâmbătă, 24 Iunie 2023 09:00
    82.76.159.***
    Nu sunt spitale noi construite, deci infectiile nosocomiale exista si vor ramane in pereti pana cand le daramati. Despre ce controale este vorba, ati enumerat numai spitale din cladiri vechi si foarte vechi, usor spoite. De ce dracu nu construiti spitale noi, mergeti tot in inapoi in loc sa avansati
    0
    0
  • postat de marr
    Vineri, 23 Iunie 2023 21:51
    86.124.200.***
    Sa le vedem si in Realitate , nu numa' 'teoretic' . Pana una-alta , doar ati mazgalit niste hartii .
    0
    0
  • postat de citi n-au murit in spitale din cauza lor....
    Vineri, 23 Iunie 2023 17:58
    89.39.81.***
    infectiile nosocomiale nu se pot opri decit daca se darima in totalitate spitalele si a se contrui altele...bacteriile care provoaca infectiile care de multe ori duc la deces exista peste tot in spitale vechi. e dovada unor organisme care prin evolutia lor prin care au dezvoltat o imunitate la mijlo
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.