Nu mai puțin de 10.520.400 de lei fără TVA reprezintă valoarea celui mai recent acord-contractual atribuit în urma unei licitații pentru "Renovarea integrată a imobilului din strada Traian nr. 254, corp C3 (Poliția Locală)". Investiția este menită să continue, tot cu bani europeni, renovarea sediului Poliției Locale, începută cu două corpuri de clădire - C1 și C2 - care beneficiază de reabilitare și eficientizare energetică. Valoarea acestui contract a ajuns la 10.208.356 de lei fără TVA, dar urmează să fie majorată pentru că a apărut necesitatea unor lucrări suplimentare.
Grație fondurilor europene atrase de Primăria Galați prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 și prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), clădirile în care își desfășoară activitatea Poliția Locală vor fi renovate. Două decizii importante în acest sens au fost luate la finele lunii trecute.
Valoarea investiției a fost majorată
Aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", două dintre imobilele în care funcționează Poliția Locală - corpurile C1 și C2 - beneficiază deja de lucrări de reabilitare şi eficientizare energetică, în cadrul unui proiect european finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020. Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor a fost atribuit asocierii Rovis Lider (lider) - Arhidesign GS, în ianuarie anul trecut, cu 8.336.800 de lei fără TVA - "cel mai bun raport calitate-preţ", dar a ajuns, în urma anunțurilor de modificare, la o valoare de 10.208.356 de lei fără TVA. Şi această sumă urmează să crească, în viitorul apropiat.
Și asta pentru că, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 423 din 27 iulie 2023, valoarea întregii investiții de "Reabilitare și eficientizare energetică imobile - clădiri strada Traian nr. 254" a crescut. Concret, indicatorii tehnico-economici s-au modificat de la 12.808.259 de lei (sumă stabilită tot de aleșii locali, în 2020) la 13.040.072 de lei cu TVA.
După cum ne-a explicat Primăria Galați, majorarea a fost determinată de necesitatea efectuării unor lucrări suplimentare aferente rețelei de curenți slabi, dar și de ajustarea prețului contractului ca urmare a modificărilor legislative apărute în perioada implementării proiectului, respectiv: Ordonanța Guvernului nr. 15/2021 și Ordonanța de Urgență nr. 64/2022.
"În cadrul proiectului «Reabilitare și eficientizare energetică imobile - clădiri str. Traian nr. 254», pe parcursul executării lucrărilor, s-a constatat că toată rețeaua de curenți slabi (sistemul de supraveghere video, sistemul control acces, sistemul de voce-date etc.) este pozată aparent, atât la exterior, cât și la interior, fapt ce a dus la dezafectarea acesteia, în vederea realizării lucrărilor menționate în contractul de finanțare. Înlocuirea rețelei cu cabluri noi îmbunătățește semnalul și oferă o conexiune mai stabilă. Aceste lucrări, care sunt suplimentare, sunt necesare pentru desfășurarea activității curente specifice Poliției Locale Galați și nu au fost cuprinse în documentația de avizare a lucrărilor de intervenție. Pentru a nu se genera costuri suplimentare ulterioare, determinate de pozarea cablurilor (spargeri pentru trasee și treceri prin pereți și planșee, inclusiv lucrările de reparații aferente), verificare și probe rețele, inclusiv punerea în funcțiune a echipamentelor, este necesar a se interveni simultan cu lucrările de reabilitare", se arată în documentația hotărârii votate de aleșii locali.
Când vor fi gata lucrările
Am cerut Primăriei Galați să ne explice dacă lucrările nou-apărute necesită o procedură de achiziție publică separată de contractul aflat în derulare. "Lucrările suplimentare vor fi executate prin adiționarea valorii aferente la acordul contractual aflat în derulare, nefiind necesară o nouă procedură de achiziție, întrucât valoarea acestor lucrări se încadrează în limitele permise de lege pentru modificarea contractelor de achiziție publică", ne-a transmis administrația locală.
La solicitarea noastră, Primăria a precizat că stadiul fizic de realizare a lucrărilor la corpurile de clădire C1 și C2 este de aproximativ 65 la sută la nivelul întregului proiect. Termenul contractual, conform graficului de finalizare a lucrărilor, este 31 octombrie 2023.
Un nou acord-cadru cu același constructor
Pe 24 iulie 2023, conform datelor din portalul achizițiilor publice, a fost atribuit acordul contractual pentru proiectarea și execuția lucrărilor de "Renovare integrată a imobilului din strada Traian nr. 254, corp C3 (Poliția Locală)". Câștigătoarea licitației este asocierea Rovis Lider - Arhideskvision, iar valoarea - 10.520.400 de lei fără TVA, "cel mai bun raport calitate-preţ".
Conform administrației locale, renovarea este necesară pentru că imobilul se află într-o stare avansată de degradare, nefiind consolidat. Mai mult, nu este dotat cu iluminat de siguranţă, nu este prevăzut cu hidranţi interiori şi exteriori, nu este racordată la niciun sistem de ventilaţie, nici dotată cu sisteme alternative de producere a energiei electrice sau termice pentru consum propriu. Proiectul cuprinde atât consolidarea imobilului, cât şi lucrări de reabilitare termică, inclusiv, amenajări interioare şi exterioare. Mai sunt nominalizate: refacerea instalaţiilor electrice şi sanitare, realizarea unui sistem de detecție, semnalizare şi alarmare la incendiu, reţea de comunicații date-voce, rampe pentru persoanele cu dizabilități, iluminat exterior, amenajarea de alei auto şi alei pietonale pavate, inclusiv montarea de bănci şi coşuri de gunoi.
Pentru punerea în practică a investiţiei, Primăria a semnat, în noiembrie anul trecut, un contract de finanţare în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Conform datelor votate de aleşi, valoarea finanţării asigurate prin PNRR este de 9.460.222 de lei. Termenul de realizare a investiţiei ar trebui să fie de 18 luni, din care trei pentru proiectare şi 15 pentru execuţie.