Comisia Europeană și Boardul European pentru Servicii Digitale au aprobat integrarea Codului Voluntar de Bune Practici privind Dezinformarea în cadrul Actului privind Serviciile Digitale (DSA), informează europarlamentarul gălățean Dan Nica, liderul delegație PSD în legislativul european, inițiator al regulamentului.
Scopul normativelor ce completează Actul privind Serviciile Digitale (DSA) este cel de a combate dezinformarea online și de a promova transparenței în gestionarea algoritmilor care influențează informațiile accesibile utilizatorilor.
Necesitatea unor astfel de măsuri s-a văzut în timpul alegerilor prezidențiale din România, din noiembrie 2024, afectate de lipsa de transparență a algoritmilor, precum cei de pe TikTok, în favoarea unor candidați politici și de publicitatea electorală mascată.
"Integrarea acestui Cod menit să combată dezinformarea în mediul online va deveni un reper importat pentru conformitatea platformelor, incluzând audituri anuale independente. Această schimbare face ca acest Cod să devină un standard pentru evaluarea conformității platformelor online, cum ar fi Google, Meta, Microsoft și TikTok. Începând cu 1 iulie 2025, noul Cod devine obligatoriu! Codul de bune practici împotriva dezinformării va intra in vigoare, iar angajamentele vor fi auditabile. Comisia și Boardul vor monitoriza progresul în atingerea obiectivelor, conform legislației europene", a declarat europarlamentarul Dan Nica.
În acest context, mai amintim faptul că, la nivelul Comisiei Europene a fost demarată, în decembrie 2024, o investigație împotriva TikTok legată de alegerile prezidențiale care au avut loc în România. Executivul european a inițiat, în mod oficial, procedurile împotriva TikTok, sub aspectul încălcării obligațiilor rețelelor sociale de a evalua și a atenua în mod corespunzător riscurile sistemice legate de integritatea alegerilor.