27 de proiecte cu fonduri europene aprobate, din 27 depuse – reprezintă o realizare remarcabilă a Centrului de Consultanță și Studii Europene Galați. 12 dintre aceste proiecte au fost lansate oficial joi, 10 iulie, cinci aflându-se deja in implementare, iar celelalte zece vor demara în perioada imediat următoare.
„14.000 de persoane este o cifră imensă, dar care, cu sprijinul pe care ne dorim să ni-l acorde partenerii noștri și primăriile din județ pe parcursul a trei ani de zile, ne dorim să devină realitate. Vor fi mii de persoane care vor obține o calificare și vor primi o subvenție cuprinsă între 200 și 3.600 de lei. Aceste cursuri îi vor ajuta să se dezvolte atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung”, a spus administratorul Centrului de Consultanță și Studii Europene Galați, Anca Iulia Ionașcu, în deschiderea evenimentului de lansare.
„Foarte rar se vorbește despre investițiile în oameni”
„Este un privilegiu pentru mine să particip astăzi la deschiderea unor proiecte de viitor, pentru că văd în sală mulți oameni care știu ce înseamnă un proiect cu finanțare europeană. Sunt prezenți aici primari și viceprimari, directori de instituții publice, oameni din domeniul privat... Cu toții vorbim despre proiecte de investiții – în infrastructură, în cămine, spitale, școli –, dar foarte rar se vorbește despre investițiile în resursa umană, în oameni.
Mă bucur că aceste proiecte se adresează unui număr de 14.000 de persoane, care vor avea o nouă șansă: de a trece printr-o reconversie profesională, de a-și găsi un loc de muncă sau de a-l schimba pe cel vechi, de a primi chiar și un stimulent financiar, ceea ce înseamnă enorm în contextul actual.
Vreau să felicit întreaga echipă din spatele acestor proiecte, pentru că am rămas impresionat când am auzit 27 din 27. Adică să depui 27 de proiecte și să le câștigi pe toate – este foarte multă muncă. Pentru că pentru orice proiect, fie el de 100.000 de euro sau de cinci milioane de euro, nivelul de documentații, stresul și volumul de muncă sunt aproape la fel, cum și instituțiile la care trebuie să bați la ușă sunt aproximativ aceleași. V-o spune un om care are 370 de proiecte în toate domeniile”, a afirmat, cu ocazia lansării de joi, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.
Tineri NEETs, dar și persoane cu nivel scăzut de educație, printre beneficiari
Primele cinci proiecte lansate joi de Centrul de Consultanță și Studii Europene se adresează tinerilor NEETs (persoane cu vârsta între 16 și 29 de ani care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională). „Fiecare proiect are o valoare de un milion de euro și un grup-țintă de 280 de persoane, din care ne asumăm angajarea a câte 85 de persoane din fiecare grup. Vom reuși! Din grupul-țintă vor face și persoane de etnie romă, care ne sunt prieteni de-a lungul timpului și au reușit să conștientizeze că formarea profesională și calificarea îi vor ajuta”, a spus Anca Ionașcu.
Următoarele cinci proiecte sunt adresate persoanelor cu nivel scăzut de educație. „Sunt proiecte cu o valoare de 500.000 de euro fiecare și cu un grup-țintă de 308 persoane cu vârste între 18 și 64 de ani. Scopul nostru este să-i ajutăm. La toate aceste cursuri, persoanele vor primi subvenție, o sumă care să-i ajute și să-i stimuleze să participe. Obiectivul celor cinci proiecte este de a reuși calificarea acestor persoane, atestată cu diplome recunoscute de Ministerul Muncii și Ministerul Educației și care vor fi valabile toată viața”.
În celelalte două proiecte care au fost lansate joi, CCSE are calitatea de partener. La unul dintre ele, beneficiar este AJOFM Galați, iar la celălalt, AJOFM Vrancea.
„Scopul este să-i conștientizăm pe tinerii din grupurile-țintă că, prin înscrierea lor în baza de date, lumea va ști despre ei, AJOFM-ul va putea să-i ajute, iar agenții economici vor ști de unde să-i ia. Îi vom învăța să facă un CV, o scrisoare de intenție, îi vom învăța să identifice un loc de muncă și de ce competențe și calificări suplimentare au nevoie pentru a-și găsi un loc de muncă”, a continuat administratorul CCSE Galați.
Până în acest moment, Centrul de Consultanță și Studii Europene Galați a implementat 55 de proiecte europene, la care gradul de îndeplinire a indicatorilor a fost de minimum 90%, iar la multe dintre ele, țintele au fost atinse în proporție de sută la sută.
În concluzie, Centrul de Consultanță și Studii Europene din Galați va implementa, până la data de 31.08.2028, un număr de 27 de proiecte cu finanțare europeană, ce au ca obiectiv principal sprijinirea unui grup țintă de 14.000 de persoane, cu vârste între 16-65 ani. În cadrul tuturor acestor proiecte, se vor acorda 12.854 subvenții între 200-3.600 lei, însumând 11.664.350 lei, se vor crea 104 noi locuri de muncă în domeniul operațional și vor fi contractați 918 lectori pentru desfășurarea activității de formare. De asemenea, se vor sprijini angajarea și plasarea pe piața muncii a unui număr de peste 2.000 de persoane.
„Ne vom revedea în august 2028, când povestea acestor 27 de proiecte se va finaliza”, a încheiat Anca Iulia Ionașcu.
(P)