Suprarealism de Galați: mozaic cu contor de gaze și graffiti
Foto: Iulia Kelt

Suprarealism de Galați: mozaic cu contor de gaze și graffiti
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

Lucrările sale s-au vândut în ultimii ani în Franța, Statele Unite, Israel, Germania, Elveția, Africa de Sud sau Portugalia, la cele mai importante case de licitații, cum ar fi Sotheby’s. În România, un tablou al său, "O stranie periferie", a atins tot la o licitație cota de 22.000 de euro, în urmă cu un an.

Considerat a fi unul dintre fondatorii suprarealismului românesc (a cochetat însă și cu realismul socialist), Jules Perahim (1914-2008) are lucrări și în orașul nostru. Una dintre ele, "Folclorul județului Galați", poate fi deplânsă pe peretele din dreapta al cofetăriei Cinematografului "Țiglina": este vorba de un mozaic ceramic, realizat în 1965, străpuns după 1990 de o țeavă de gaz metan. Pentru că nu era suficient contorul cu care a fost ornat post-revoluționar mozaicul, a fost îmbogățit de câțiva ani și cu graffiti, fapt ce nu pare a deranja în vreun fel autoritățile locale.

În timp ce la noi opera sa era vandalizată, Institutul Cultural Român din Paris organiza evenimentul "Jules Perahim şi imaginile avangardei europene", la care au fost invitați, printre alții, Marina Vanci-Perahim, soţia artistului, istoric de artă şi profesor emerit la Universitatea Paris I - Panthéon Sorbonne, sau Serge Fauchereau, comisar de expoziţii în marile muzee ale lumii (Centrul Pompidou, Tate Modern din Londra, etc.).

În imagine, poetul Ion Zimbru citește în fața mozaicului gălățean vandalizat din ediția princeps "Romanțe pentru mai târziu" a lui Ion Minulescu, cu autograf către poetul Alex. Stamatiade.

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 4003 ori Ultima modificare Marți, 04 Septembrie 2018 21:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.