România pe hârtie în 100 de chipuri. Donația care ne face primii în țară
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Donația care ne face primii în țară
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În marea de mediocritate socio-cultural-economică în care se scufundă Galațiul există și câteva insulițe pe care ne putem afișa mândria la nivel național: suntem prima localitate în care a fost ridicată o statuie lui Mihail Eminescu și primii care i-au ridicat un bust lui Mihail Kogălniceanu. Mai mult, opera dedicată celui din urmă este primul monument de artă plastică ridicat vreodată în oraș.

Opera din strada Domnească 111 (în fața Facultății de Științe Juridice din cadrul Universității ”Dunărea de Jos”) îi aparține polonezului de origine germană Wladimir Hegel, stabilit în România la îndemnul lui V. A. Urechia. Urechia este cel care a comandat și plătit bustul, pe când era senator de Covurlui (regiune care cuprindea partea de est a actualului județ Galați). În 1893 omul politic donează municipalității lucrarea, ”pătruns de convingerea că numai acea națiune manifestă vitalitate, care onorează și conservă memoria bărbaților care au lucrat pentru ea”.

În imagine, legenda hocheiului românesc, Cătălin Geru (29 de ani de carieră, peste 150 de selecţii la echipa naţională, 15 titluri de campion cu Steaua, unul cu Dunărea Galaţi şi 900 de puncte marcate în campionat) privește, în fața bustului lui Kogălniceanu, o fotografie a regelui Carol al II-lea, jucând tenis de câmp la Londra, în 1928, în curtea ambasadorului român.

Carol al II-lea se afla în centrul unui scandal diplomatic și se punea problema să fie expulzat, după ce încercase să fugă în România cu un pașaport fals (pe numele ”căpitan Le Mesureur”).

100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 2462 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Septembrie 2018 14:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.