România pe hârtie în 100 de chipuri. Istoria care se încăpățânează să existe
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Istoria care se încăpățânează să existe
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

A fost vandalizată și propusă spre demolare. Apoi, sugrumată de noua clădire a Primăriei. Trei ani i-au trebuit administrației locale doar să-i avizeze documentația de renovare. În ciuda piedicilor, nu s-a prăbușit, iar acum strălucește și dovedește că poate exista un final fericit și în cazul clădirilor istorice.

Casa medicului Aristide Serfioti (1828-1905) a fost ridicată în urmă cu 150 de ani, conform planurilor întocmite în 1867 de arhitectul Comisiei Europene a Dunării. În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, în ea au funcționat câteva clase de la Pensionul "Notre Dame" din Galați. Comuniștii o naționalizează și o folosesc drept sediu al Stării Civile, apoi al Direcției Județene de Cultură. După Revoluție, a fost sediu de partid, spațiu comercial, iar în 1993 a fost propusă spre demolare.

Norocul clădirii, transformată în locuință socială, s-a numit Marcel Capriș, care a cumpărat-o în 2006 și, după ce s-a chinuit să-i evacueze din ea pe cei 37 de chiriași romi, după ani de așteptări ca proiectul să-i fie avizat și doi ani de reconstrucție, a inaugurat clădirea în 2014. Destinația ei a fost de la început una culturală, în prezent găzduind sediul unei librării.

În imagine, Nicoleta Gurău, singura elevă gălățeană care a obținut nota generală 10 la examenul de Bacalaureat din acest an, premiată de Primăria Galați cu diploma de excelență, stă în laterala Casei Serfioti. Citește cartea "Din operile lui Chateaubriand", tradusă de I.N. Șoimescu și publicată la București, în 1852.

100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 1689 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Octombrie 2018 17:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.