România pe hârtie în 100 de chipuri. Poezia faptei
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Poezia faptei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Numele lui Gheorghe Terescenco (n. 1947, în Galați) este strâns legat de orașul nostru. A participat la toate edițiile taberei de sculptură în metal și are mai mult de 10 lucrări expuse în spațiul public, de la cele de pe faleza Dunării la cele din curtea Muzeului de Istorie sau a Teatrului Muzical "Nae Leonard". Una dintre ele se află în curtea Colegiului Național "Vasile Alecsandri": bustul bardului de la Mircești.

Opera a fost inaugurată în 1992, cu ocazia marcării a 125 de ani de când a fost fondată această instituție de învățământ. Soclul a fost ridicat după proiectul unui fost elev: arhitectul Aurel Pop. Întregul monument a fost realizat grație eforturilor Fundației "L.V.A.", prin donația lui Iulian Simionescu, a lui Victor Pavel și a companiei Unicom SA Galați.

"În realizarea bustului lui Vasile Alecsandri, sculptorul Gheorghe Terescenco a folosit o fotografie a scriitorului de pe la 1863. Poetul ține în mână o carte, privirea îi este blândă, caută parcă mai mult în interiorul ființei decât în exterior", notează Corneliu Stoica, în lucrarea "Monumente de for public din municipiul Galați".

În imagine, lângă statuia poetului este o elevă a colegiului, Cristina Petcu, de 14 ori campioană națională, de trei ori campioană balcanică, de șapte ori campioană europeană și triplă campioană mondială la karate! Învață la clasa de matematică-informatică, dar iubește și disciplinele umaniste, fiind olimpică la istorie și religie.

În mână, Cristina are ediția princeps de debut a volumului de "Versuri", scris de Camil Petrescu.

100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 3085 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Octombrie 2018 17:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.