România pe hârtie în 100 de chipuri. Iubirea trecută prin poarta roșie a orașului
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Iubirea trecută prin poarta roșie a orașului
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

Avem o poartă a orașului. Ce facem cu ea? O umplem cu graffiti. Ce poate fi mai frumos decât un "Alin + Laura = Love" scris mare, pe postamentul "Porții orașului" realizate de Gheorghe Terescenco? Abia așa nu mai suntem orașul roșu, ci orașul iubirii.

Înaltă de peste 15 metri, opera artistului gălățean datează din 1977, de când a fost organizată prima tabără de sculptură în metal din orașul nostru. În urmă cu câțiva ani, a beneficiat de o mână de vopsea, dar și de o mână de îndrăgostit ce a ținut să marcheze locul cu un mesaj pe care nimeni nu s-a obosit să-l șteargă.

În imagine corespondentul local TVR, Alina Brandabur - Salanți, stă lângă lucrarea lui Terescenco. La 16 ani, Alina era selectată (din 50 de concurenți) să facă parte din echipa Radio Galați. Au urmat apoi o colaborare cu TV Galați - Brăila și aproape două decenii de când transmite știri la București (anterior TVR a fost corespondent pentru ProTV și Prima TV).

Alina citește din ediția princeps cu autograf "Între viață și cărți", a lui Nicolae Steinhardt. Scriitor, publicist, critic literar, eseist și doctor în drept constituțional, autorul este cunoscut în primul rând pentru "Jurnalul fericirii" și activitatea religioasă, după ce a renunțat pe când avea 48 de ani la religia mozaică și s-a convertit la creștinism, în închisoarea Jilava. Aici ispășea o condamnare de 12 ani de muncă silnică, pentru "uneltire contra ordinii sociale", după ce refuzase să depună mărturie în procesul intentat de comuniști unui grup de intelectuali în frunte cu Constantin Noica.

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

VEZI mai multe din categoria România pe hârtie în 100 de chipuri - click aici

Citit 2174 ori Ultima modificare Luni, 22 Octombrie 2018 13:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.