Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

"Sorele fetei l-au văzut pe criminal", a spus Andreea Creţulescu, de la România TV, în cadrul unei emisiuni de săptămâna aceasta. Şi nu e prima dată când aud această exprimare din partea unor politicieni sau prezentatori tv. Aşadar, cum este corect?

Potrivit normelor limbii române, forma "sore" este acceptată doar atunci când facem referire la asistente medicale, infirmiere, nicidecum când ne referim la gradul de rudenie. Aşadar, exprimarea folosită de multe ori atât de politicieni cât şi de realizatori tv este eminamente greşită. Corect ar fi, în exemplul de la început, "surorile fetei l-au văzut pe criminal".

"Nu mi se pare normal să fie atât de multe autobuze care survolează central Craiovei". Declaraţia îi aparţine unui membru PNL Craiova, Marinel Florescu, în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local. Bărbatul, nemulţumit de numărul mare de autobuze care traversează central oraşului, s-a folosit de un termen care nu îşi avea locul aici.

Potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, "a survola" înseamnă "a zbura cu avionul deasupra unui teritoriu". Dincolo de faptul că autobuzele nu zboară, indiferent de cât de tare ar fi călcată pedala de acceleraţie, explicaţia din DEX arată clar că "a survola" face referire la avioane. Ce să îi faci, când eşti mai ocupat cu politica, nu mai ai timp de semantic!

De altfel, un sociolog chiar a anunţat acum câţiva ani că astfel de erori nu sunt atât de grave din punct de vedere al audienţei sau al electoratului şi că au tendinţa să devină, mai degrabă, glume. "E o problemă gravă, dar ea nu e gravă electoral, pentru că puţină lume sesizează. La un moment dat, ele devin glumiţe şi nu sunt elemente de excludere. Persoanele care au anumită formaţie intelectuală vor vota rar personaje de genul acesta. Numai că aceştia nu sunt mulţi, adică nu există o sancţiune electorală reală, autentică", spunea Alfred Bulai, sociolog şi analist politic.

Citit 2941 ori Ultima modificare Joi, 26 Septembrie 2019 17:22

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro