”A crea”, verbul care creează confuzii

”A crea”, verbul care creează confuzii
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Foarte multe persoane întâmpină dificultăţi atunci când vine vorba de declinarea verbului "a crea". Este o greşeală de limbă care ţine în mult mai mare măsură de scriere decât de vorbire. Confuzia poate fi evitată destul de uşor, dacă ne uităm cu atenţie la verbul în cauză.

Pentru că se termină în "-ea", verbul „a crea” poate părea de conjugarea a doua. Nu este însă aşa, lucru explicat de autorii site-ului dexonline.ro. „Verbul „a crea”, deşi se termină în -ea, nu este un verb de conjugarea a II-a, ci de conjugarea I. Sufixul este -a, iar rădăcina este cre-. Pentru uşurinţă, conjugaţi-l ca şi pe „a lucra”, înlocuind lucr- cu cre-. Oriunde „a lucra” se conjugă cu un „e”, „a crea” se conjugă cu doi (eu lucrez - eu creez). Formele crez, crezi, crează există în limba română în cu totul alt context: ele sunt conjugări populare ale verbului a crede””, se arată în „Ghidul de exprimare corectă în limba română„ disponibil pe site-ul amintit. Astfel, corect este: „eu creez”, „tu creezi”, „el creează”, „creare”. Formele greşite şi evitabile sunt: „eu crez”, „tu crezi”, „el crează” şi „creere”.

De asemenea, vom folosi formele „eu creez”, „eu agreez”, „eu întemeiez” şi „eu încleiez”, nu variante întâlnite uneori, în ciuda faptului că sunt eronate: „eu creiez”, „eu agreiez”, „eu întemeez”, „eu încleez”. „Dacă infinitivul verbului se termină în -ia (a întemeia, a încleia), atunci litera „i” apare şi la persoana I a timpului prezent, altfel nu (a crea, a agrea)”, mai scrie în „Ghid”.

Iată la final şi o succintă explicaţie gramaticală în ceea ce priveşte conjugările verbului în limba română. Conjugarea se stabileşte în funcţie de terminaţiile pe care le au verbele la infinitiv, existând patru conjugări. Prima conjugare cuprinde toate verbele care la infinitiv se termină în „-a”: „a vindeca”. Conjugarea a doua cuprinde verbele care se termină în „-ea”: a părea. Conjugarea a treia cuprinde verbele care la modul infinitiv se termină în „-e”: a scrie. În fine, ultima conjugare cuprinde verbele terminate în „-î” sau în „-i”.

Citit 18362 ori Ultima modificare Joi, 16 Ianuarie 2020 17:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.