Cel mai bine plătiţi doctori

Cel mai bine plătiţi doctori
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Greşeala de limbă pe care o aducem în discuţie în articolul de faţă este mai subtilă decât clasicele virgule între subiect şi predicat, dezacordurile sau numărul incorect de „i”-uri din terminaţia cuvintelor. Este vorba despre cum facem acordul în construcţii care încep cu „cel mai”.

"Cea mai bine plătită doctoriţă din spital lucrează la terapie intensivă”, „Cei mai bine plătiţi medici din spitalul X” sunt doar două exemple de titluri din presă care conţin o greşeală de logică, să-i spunem. În aceste cazuri, formele corecte ale enunţurilor sunt: „Cel mai bine plătită doctoriţă din spital lucrează la terapie intensivă” şi „Cel mai bine plătiţi medici din spitalul X”. Iată, mai jos, explicaţia dată de unul dintre autorii „Ghidului de exprimare corectă” disponibil pe dexonline.ro, în legătură cu formularea „cea mai/cel mai bine plătită doctoriţă”.

Formarea superlativului cu expresia „cel mai” se referă, în acest caz, la adverbul „bine”, nu la adjectivul „plătită”. Doctoriţa nu este „cea mai plătită”, ci „cea plătită cel mai bine”. Şi, întrucât adverbele nu au gen, număr sau caz, superlativul se formează implicit cu „cel” pus la masculin. Forma corectă poate fi sesizată mai uşor dacă inversăm topica: „Doctoriţa cel mai bine plătită”, nu „Doctoriţa cea mai bine plătită”.

Cuvântul săptămânii

La fel ca săptămâna trecută, cuvântul acestei săptămâni provine tot din sfera medicală şi se referă la o intervenţie chirurgicală de înlocuire a unui ţesut sau organ bolnav cu un alt ţesut ori organ sănătos, preluat de la un donator. Este vorba despre substantivul „transplant” (cu pluralul transplanturi - n.r.), termen definit în Dex şi ca „organ, parte dintr-un ţesut etc. care este transplantat printr-o intervenţie chirurgicală”. În limba română, cuvântul „transplant” provine din franţuzescul "transplant".

Inima este un organ care poate fi transplantat cu succes în ziua de astăzi, ceea ce salvează mii de vieţi. Istoric, primul transplant de inimă umană din lume a fost realizat în 1967, pe 3 decembrie, de Christian Barnand, la Spitalul ”Groote Schuur” din Cape Town, Africa de Sud. Pacientul care a primit atunci, în premieră mondială, o inimă nouă se numea Louis Washkansky (foto). După operaţie, bărbatul şi-a recăpătat cunoştinţa şi a fost capabil chiar să vorbească cu soţia sa şi cu reporterii. Din păcate, pacientul a trăit doar 18 zile după operaţie, murind din cauza unei pneumonii, apărute pe fondul sistemului imunitar slăbit.

Citit 10295 ori Ultima modificare Joi, 12 Martie 2020 16:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.