A servi, a mânca

A servi, a mânca
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În încercarea lor de a părea altceva decât sunt, mulți vorbitori folosesc în mod eronat verbul ”a servi”, cu sensul de ”a mânca”. Deși fac parte din același câmp semantic, cele două verbe au sensuri deferite, iar folosirea unuia în locul celuilalt este considerată greșită de actualele norme ale limbii române.

Potrivit DEX, verbul ”a servi”, atunci când se referă la mâncăruri și la băuturi, înseamnă ”a da, a oferi la masă pentru a mânca, a bea”, ”a pune în farfurie sau a turna în pahar”. La rândul său, verbul ”a mânca” înseamnă, în contextul de față, care este și cel general valabil, ”a mesteca un aliment în gură și a-l înghiți; a folosi în alimentație, a consuma”. ”A servi”, cu forma sa de reflexiv (”a se servi”) are sensul de ”a lua să mănânce sau să bea din cele puse pe masă”.

Prețiozitatea este motivul pentru care multe persoane folosesc ”a servi” în locul lui ”a mânca”. Această afectare în limbaj aduce cu o teamă de a folosi cuvintele cele mai uzuale ale limbii române, în încercarea de a părea mai cultivat. Ideea este că scopul principal din spatele folosirii unor cuvinte este acela de a comunica și abia apoi de a comunica elegant. Dacă vrem să comunicăm elegant, trebuie să facem eforturile necesare pentru a deprinde această calitate, nu să trișăm. Cu alte cuvinte, nu trebuie să ne temem de folosirea cuvintelor uzuale, pentru că acestea au devenit uzuale tocmai datorită ușurinței cu care pot fi folosite.

Astfel, pentru că tot așteptăm acum deschiderea restaurantelor, data viitoare când vom mânca în oraș să spunem că am luat masa în oraș, nu că am ”am servit masa în oraș”. Bineînțeles, putem spune că ”am servit masa” atunci când îi servim cuiva masa, așa cum am văzut în definiția din DEX.

Cuvântul săptămânii

Termenul ales drept cuvânt al săptămânii este ”separatism”. Conform dexonline.ro, ”separatismul” este o ”tendință de separare, de desprindere dintr-un grup social (constituit); izolare, atitudine singuratică”. Substantivul provine etimologic din limba franceză, unde are forma séparatisme”. Cuvântul a fost destul de des folosit în ultima vreme, în contextul controverselor legate de Ținutul Secuiesc.

Citit 6046 ori Ultima modificare Joi, 07 Mai 2020 15:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.