Moaș-ta pe gheață! Semantică

Moaș-ta pe gheață! Semantică
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Conform Dicționarului explicativ al limbii române, o "moașă" este o asistentă medicală cu pregătire specială sau o femeie cu experiență care asistă femeile la naștere

În trecutul nu foarte îndepărtat, în satele izolate ale României, se întâmpla frecvent ca prima care ar fi putut veni în ajutorul unei viitoare mame, la naștere, să nu fi fost întotdeauna un cadru medical specializat, ci o femeie cu o oarecare experiență și cu o minimă, dar suficientă "pregătire medicală": moașa satului sau a comunității. Moașa era acea persoană care ajuta o mămică să nască și o învăța cum să îngrijească bebelușul în primele zile de după naștere.

În folclorul românesc există expresia "moaș-ta pe gheață!"

E un fel de ocară populară și este folosită atunci când cineva ne sâcâie sistematic, nu vrea să ne lase în pace. Este una dintre cele mai "blânde" înjurături din repertoriul popular românesc, dar are cumva rang de... blestem. Mai exact, atunci când îi spunem cuiva "moaș-ta pe gheață!" (moașă-ta), îi comunicăm că ne-am fi dorit ca moașa care a asistat la nașterea lui să fi alunecat pe gheață și astfel să fi avut un... accident, așa încât să-i fi fost imposibil să ajungă la timp și să ajute la nașterea lui. Prin urmare, șansele "cicălitorului" de a se fi născut s-ar fi redus drastic.

Altfel spus, "moaș-ta pe gheață!" ar putea fi echivalentul expresiei "mai bine nu te-ai fi născut!"

Citit 2920 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Iunie 2024 01:53

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro