Conform Dicționarului explicativ al limbii române, o "moașă" este o asistentă medicală cu pregătire specială sau o femeie cu experiență care asistă femeile la naștere
În trecutul nu foarte îndepărtat, în satele izolate ale României, se întâmpla frecvent ca prima care ar fi putut veni în ajutorul unei viitoare mame, la naștere, să nu fi fost întotdeauna un cadru medical specializat, ci o femeie cu o oarecare experiență și cu o minimă, dar suficientă "pregătire medicală": moașa satului sau a comunității. Moașa era acea persoană care ajuta o mămică să nască și o învăța cum să îngrijească bebelușul în primele zile de după naștere.
În folclorul românesc există expresia "moaș-ta pe gheață!"
E un fel de ocară populară și este folosită atunci când cineva ne sâcâie sistematic, nu vrea să ne lase în pace. Este una dintre cele mai "blânde" înjurături din repertoriul popular românesc, dar are cumva rang de... blestem. Mai exact, atunci când îi spunem cuiva "moaș-ta pe gheață!" (moașă-ta), îi comunicăm că ne-am fi dorit ca moașa care a asistat la nașterea lui să fi alunecat pe gheață și astfel să fi avut un... accident, așa încât să-i fi fost imposibil să ajungă la timp și să ajute la nașterea lui. Prin urmare, șansele "cicălitorului" de a se fi născut s-ar fi redus drastic.
Altfel spus, "moaș-ta pe gheață!" ar putea avea echivalentul unei vorbe de ocară: "mai bine nu te-ai fi născut!"