LADA DE ZESTRE/ PĂPUŞI TRADIŢIONALE, lucrate cu migală şi pricepere

LADA DE ZESTRE/ PĂPUŞI TRADIŢIONALE, lucrate cu migală şi pricepere
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doamna Constanţa Rusu este singura din Galaţi care realizează manual păpuşi tradiţionale, o îndeletnicire pe cale de dispariţie în această zonă. Păpuşile sale sunt extrem de apreciate atât în Galaţi, având mare succes la târguri şi expoziţii, cât şi în alte oraşe ale ţării, care îi solicită lucrările pentru galeriile permanente.

Instrucţiuni deprinse dintr-un manual

Meşterul gălăţean în vârstă de 72 de ani s-a apucat de lucru în jurul anului 1990, când o problemă de sănătate nu i-a mai permis să meargă la serviciu, fiind nevoită să se pensioneze. Astfel, a învăţat să lucreze păpuşi tradiţionale după instrucţiunile dintr-o carte şi s-a perfecţionat în decurs de un an. Abia apoi mâinile sale dibace au dat naştere unor exemplare admirate până şi de cei mai severi critici. „Materialele se procură foarte greu pentru realizarea acestor păpuşele. Este vata, care costă destul de mult, apoi sunt pielea pentru opincuţe – trebuie să fie moale să pot umbla cu acul, şiret pentru cămăşuţele mici, pânza, tricolorul. Şi cu acele e o problemă, că trebuie un anumit fel de ace, altfel îţi găureşti materialul şi ai stricat pânza. Întâi se construieşte manechinul – picioruşele şi mâinile trebuie să fie bine conturate.

CITEŞTE ŞI: La Palatul Copiilor se fac şi ÎNSCRIERI ON-LINE

Apoi pregătim opincuţele, care sunt lucrate cu fir de melană sau de mohair, după care îl îmbrăcăm cu portul naţional, pe care l-am croit separat, înainte. Dacă te-ai apucat de ceva, te ţii. Lucrezi cu mâinile curate, îmbrăcată curat – cum ai cumpărat de la magazin materialele, aşa trebuie să fie şi la expoziţie: curate!”, ne-a explicat Constanţa Rusu procedeul prin care păpuşile prind contur. Meşterul mai realizează şi cămăşi tradiţionale, trăistuţe şi costumaşe pentru copii.

"Secretul e să ai voinţă"

Doamna Rusu colaborează cu muzeele mari din Bucureşti, Sibiu, Tulcea, Constanţa, iar păpuşile se vând destul de bine. Cu toate că e o activitate extrem de migăloasă, preţurile acestor exemplare sunt destul de mici – păpuşile mici costă 10 lei, iar cele mai mari costă 20 lei şi astfel îşi permite toată lumea un articol tradiţional realizat manual. „Şi directorul muzeului de la Bucureşti s-a mirat de cât calm pot să am. Păi după ce asfinţeşte soarele, eu trebuie să îmi pregătesc materialele pentru lucrul de a doua zi. E mult de muncă, dar mă pasionează. Secretul este să ai voinţă. Dar trebuie să ştii şi puţină croitorie, eu de la 12 ani am învăţat să croiesc”, ne-a spus Constanţa Rusu. Cu toate că este singura din Galaţi care realizează astfel de păpuşi, aceasta ne-a spus că tradiţia nu se va pierde, cel puţin nu în familie – şi fiica şi nepoata au învăţat deja cum să realizeze astfel de păpuşi admirabile.

 

Citit 4352 ori Ultima modificare Luni, 07 Decembrie 2015 01:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.