SCULPTURA lui Hilgemann va fi ridicată pe soclu, după 25 de ani de uitare

SCULPTURA lui Hilgemann va fi ridicată pe soclu, după 25 de ani de uitare
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

"Doar" de un sfert de secol au avut nevoie autorităţile locale din municipiul Galaţi pentru a lua decizia amplasării valoroasei sculpturi în metal a lui Ewerdt Hilgemann pe un piedestal. Oricum, mergând pe principul "mai bine mai târziu decât niciodată", cert este că Primăria a făcut acum primii paşi concreţi pentru a aşeza această operă acolo unde îi este locul.

Pe 18 mai a.c., vă prezentam, în "Viaţa liberă", povestea sculpturii în metal "Omagiu lui Brâncuşi", operă abandonată pe Faleza inferioară a Dunării de 25 de ani - CLICK AICI PENTRU DETALII. Aproape două luni mai târziu, pe 13 iulie, Primăria Galaţi a trimis o adresă către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, în care solicita o serie de sfaturi cu privire la restaurarea şi locul de amplasare a sculpturii. "Am mers pe faleză, în locul în care sculptura se află acum. Am vorbit cu proprietarii terenului, aflând astfel că locul este concesionat. Din acest motiv, "Omagiu lui Brâncuşi" nu poate fi amplasată pe respectivul teren. În consecinţă, le-am propus să o amplaseze în zona parcului de copii de lângă Zid. De-a lungul Falezei, nu este un alt loc mai potrivit care să permită ridicarea sculpturii, având în vedere dimensiunile acesteia. Oricum, zona pe care am propus-o este foarte populată şi este vizibilă şi de pe Dunăre", a precizat Mihaela Olteanu, consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură Galaţi.

Amplasarea operei, în sarcina Ecosalului

Înainte de a ridica însă sculptura, autorităţile trebuie să o cureţe şi să o revopsească în argintiu, pentru a respecta culoarea iniţială dată de artist. În cei 25 de ani cât a zăcut abandonată pe Faleză, metalul a ruginit pe suprafeţe destul de întinse, necesitând acum lucrări de recondiţionare destul de ample.

Ecosalul este serviciul public în sarcina căruia a căzut recondiţionarea şi amplasarea lucrării. "Noi am primit o dispoziţie de la Primăria Galaţi în acest sens, precum şi propunerile făcute de către Direcţia de Cultură Galaţi. Săptămâna viitoare, angajaţii din cadrul secţiei Reparaţii Urbane vor merge pentru a vedea unde se găseşte sculptura şi unde trebuie amplasată. Lucrările necesare pentru fundaţia soclului vor fi stabilite tot în funcţie de ce vom găsi pe teren. Din acest motiv, nu pot da un termen-limită pentru finalizarea lucrării, însă vom face tot posibilul ca lucrurile să meargă cât mai repede", a spus Mirela Furtună, directorul Ecosal.

Cine este Ewerdt Hilgemann

Sculptorul german Ewerdt Hilgemann este un artist cunoscut şi apreciat deopotrivă în Europa Occidentală şi în Statele Unite ale Americii. Opere ale sale sunt expuse în spaţii publice din oraşe precum New York, Chicago, Berlin, Amsterdam, Rotterdam sau Beverly Hills. O sculptură semnată Ewerdt Hilgemann a fost amplasată anul trecut la Chicago, cu ocazia unei importante expoziţii de artă contemporană. Cu doi ani în urmă, la New York, pe Park Avenue Mall, mai multe sculpturi ale germanului au fost expuse, timp de patru luni, în cadrul unei mari expoziţii temporare.

Culmea este că lucrarea sa cea mai impunătoare a fost sculptată la Galaţi, în 1991, cu ocazia celei de-a patra ediţii a Taberei naţionale de sculptură în metal. Numită "Omagiu lui Brâncuşi", sculptura înaltă de 12 metri înfăţişează o coloană „turtită”, formată din paralelipipede vidate. Planul iniţial era ca opera să fie amplasată ori la "Potcoava de Aur", ori pe Faleza Inferioară a Dunării.

Tăcerea autorităţilor române

Pe 17 iulie 1991, Inspectoratul pentru Cultură Galaţi îi trimitea lui Ewerdt Hilgemann o scrisoare prin care îl invita să participe la Tabăra de sculptură în metal care urma să aibă loc pe parcursul lunii august. În răspunsul pe care l-a trimis, Hilgemann scria că va participa bucuros la eveniment, ocazie cu care şi-a propus să realizeze o sculptură de mari dimensiuni, în oţel, pe baza imploziei, acesta fiind principiul de lucru al artistului.

Lucrarea a fost executată în Combinatul Siderurgic Galaţi. Dimensiunile la care a fost iniţial gândită sculptura erau mult mai mari. Din cauza costurilor, însă, au fost realizate doar patru elemente, cu dimensiunea 300x150x150 cm fiecare, însumând astfel o înălţime de 12 metri. Elementele au fost transportate din Combinat până pe Faleza inferioară a Dunării.

"Din păcate, lucrarea mea "Omagiu lui Brâncuşi" nu a fost niciodată amplasată/montată în acest loc. Probabil, lipseau banii pentru un fundament solid (care să reziste chiar şi la inundaţii), adecvat malului Dunării. În anii următori, am solicitat în mod repetat amplasarea operei mele, însă, probabil de ruşine, nu am primit niciun răspuns. Aceeaşi "rezolvare" a venit şi din partea Ministerul Culturii de la Bucureşti, deşi acesta şi-a propus să clarifice situaţia", mai spune artistul.

Artistul încă mai speră

Detalii legate de realizarea sculpturii, precum şi corespondenţa dintre Ewerdt Hilgemann şi fiul său, Kai Hilgemann, ne-au fost trimise, pe adresa redacţiei, chiar de către Kai Hilgemann. "Principala dorinţă a tatălui meu este ca lucrarea sa, "Omagiu lui Brâncuşi", să fie expusă în poziţie verticală. Ar fi cea mai mare lucrare a sa. Consider că, după 25 de ani, opera cu pricina şi artistul care a realizat-o merită o recunoaştere istorică şi culturală", a spus Kai Hilgemann, în răspunsul trimis către "Viaţa liberă".

Citit 7223 ori Ultima modificare Marți, 30 August 2016 00:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.