RATA ȘOMAJULUI, aproape ca înaintea crizei din 2008. AJOFM: Apar constant locuri de muncă

RATA ȘOMAJULUI, aproape ca înaintea crizei din 2008. AJOFM: Apar constant locuri de muncă
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Cifric vorbind, rata şomajului înregistrată în judeţul Galaţi în cursul lunii mai 2018 (cea mai recentă lună în care calculul este confirmat de ANOFM) se apropie de un minim, hai să-i spunem istoric, cel de dinaintea crizei de acum zece ani. Directorul executiv al AJOFM Galaţi, Cezar Năstase, ne-a explicat cum s-a ajuns ca rata şomajului să scadă constant în ultimele luni.

„Anul trecut, aveam 18-19.000 de şomeri. Acum doi ani, la fel, iar rata era de nouă procente. De anul trecut, a început ceva să se întâmple şi la Galaţi. Şi nu zic neapărat că a crescut numărul contractelor de muncă în judeţ deosebit de mult şi că vom eradica şomajul. În schimb, au apărut locuri de muncă într-un volum mai mare, mai variate, şi la un nivel constant, pentru că suntem în fiecare lună la un nivel de 300-500 de locuri de muncă oferite prin AJOFM”, spune Cezar Năstase.  

Paznici, bucătari, ospătari, asta e realitatea!

„Ţin minte că erau înainte Burse la care ne rugam de angajatori să strângem aceste locuri de muncă, să vină cu o ofertă care să fie şi reală, adică să nu aibă nevoie de cinci oameni şi să treacă 50. Or, acum, avem ofertă cu locuri de muncă constantă, pe mai multe domenii. Pentru că şi Şantierul Naval angajează, şi cei care lucrează pe lângă Şantierul Naval, angajează şi ArcelorMittal (de exemplu, 200 de ucenici anul acesta), cu toate că se discută de vânzare. Combinatul se vinde, dar nu se discută să se închidă. Se mişcă lucrurile mai bine şi în construcţii, la pază... Ne-ar fi plăcut să fie locuri de muncă mai interesante, dar asta e realitatea. Pază, bucătari, ospătari...”, continuă directorul executiv al AJOFM.  

În luna mai 2018, erau înregistraţi 12.969 de şomeri în total, iar în 2017 erau 18.304, cu 5.335 mai mulţi. Şomerii în plată erau anul acesta 1.846, iar în mai anul trecut erau 2.064, o diferenţă de 918 persoane. Rata şomajului era anul trecut 9,44 la sută, acum este 6,69 la sută.

„Nu pot să spun că toate aceste persoane s-au angajat şi că cele 5.000 de dispariţii din rândul şomerilor s-au concretizat în 5.000 de contracte noi de muncă. Dar, existând oferte pe piaţa muncii, o parte din ei s-au angajat, o altă parte au refuzat să lucreze şi nu mai sunt la noi în evidenţă, nu mai beneficiază de ajutoare sociale sau de indemnizaţia de şomaj. Ca rată a şomajului, suntem aproape de un nivel istoric. Acum suntem aproape de nivelul lui 2008, înainte de a se intra în criză. În 2008, rata era 5,8, medie anuală. În 2009 a sărit la 9,4. În 2010, era 10,9. De atunci ne-am situat la 8-9 procente. Acum, în mai, am ajuns la 6,69 la sută, în condiţiile în care am început anul tot prost, pe la 8 la sută, dar rata continuă să scadă”, încheie Cezar Năstase.  

Modificări importante la Legea 416

Un proiect de modificare a Legii 416 este discutat în Parlament, iar una dintre propuneri îi vizează în mod special pe şomerii neindemnizaţi de lungă durată, în special pe cei care refuză să-şi mai caute de lucru. În momentul de faţă, un şomer indemnizat îşi pierde imediat indemnizaţia dacă refuză un loc de muncă, pe când unui şomer neindemnizat, abia la trei refuzuri legate de oferta de mediere sau de formare profesională i se încetează dosarul. Conform legii actuale, el poate veni imediat după încetarea dosarului cu un nou dosar şi AJOFM trebuie să o ia de la capăt în relaţia cu el, să încerce să-i ofere programe de formare, să îl îndrume spre un loc de muncă. Dacă modificarea menţionată mai sus va fi aprobată, odată ce ţi-a încetat dosarul pe motiv că ai refuzat locul de muncă care ţi s-a propus sau nu ai venit la mediere, nu vei mai avea dreptul să-ţi faci un nou dosar timp de 12 luni.

Citit 3895 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Iulie 2018 17:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.