RATA ȘOMAJULUI, aproape ca înaintea crizei din 2008. AJOFM: Apar constant locuri de muncă

RATA ȘOMAJULUI, aproape ca înaintea crizei din 2008. AJOFM: Apar constant locuri de muncă
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Cifric vorbind, rata şomajului înregistrată în judeţul Galaţi în cursul lunii mai 2018 (cea mai recentă lună în care calculul este confirmat de ANOFM) se apropie de un minim, hai să-i spunem istoric, cel de dinaintea crizei de acum zece ani. Directorul executiv al AJOFM Galaţi, Cezar Năstase, ne-a explicat cum s-a ajuns ca rata şomajului să scadă constant în ultimele luni.

„Anul trecut, aveam 18-19.000 de şomeri. Acum doi ani, la fel, iar rata era de nouă procente. De anul trecut, a început ceva să se întâmple şi la Galaţi. Şi nu zic neapărat că a crescut numărul contractelor de muncă în judeţ deosebit de mult şi că vom eradica şomajul. În schimb, au apărut locuri de muncă într-un volum mai mare, mai variate, şi la un nivel constant, pentru că suntem în fiecare lună la un nivel de 300-500 de locuri de muncă oferite prin AJOFM”, spune Cezar Năstase.  

Paznici, bucătari, ospătari, asta e realitatea!

„Ţin minte că erau înainte Burse la care ne rugam de angajatori să strângem aceste locuri de muncă, să vină cu o ofertă care să fie şi reală, adică să nu aibă nevoie de cinci oameni şi să treacă 50. Or, acum, avem ofertă cu locuri de muncă constantă, pe mai multe domenii. Pentru că şi Şantierul Naval angajează, şi cei care lucrează pe lângă Şantierul Naval, angajează şi ArcelorMittal (de exemplu, 200 de ucenici anul acesta), cu toate că se discută de vânzare. Combinatul se vinde, dar nu se discută să se închidă. Se mişcă lucrurile mai bine şi în construcţii, la pază... Ne-ar fi plăcut să fie locuri de muncă mai interesante, dar asta e realitatea. Pază, bucătari, ospătari...”, continuă directorul executiv al AJOFM.  

În luna mai 2018, erau înregistraţi 12.969 de şomeri în total, iar în 2017 erau 18.304, cu 5.335 mai mulţi. Şomerii în plată erau anul acesta 1.846, iar în mai anul trecut erau 2.064, o diferenţă de 918 persoane. Rata şomajului era anul trecut 9,44 la sută, acum este 6,69 la sută.

„Nu pot să spun că toate aceste persoane s-au angajat şi că cele 5.000 de dispariţii din rândul şomerilor s-au concretizat în 5.000 de contracte noi de muncă. Dar, existând oferte pe piaţa muncii, o parte din ei s-au angajat, o altă parte au refuzat să lucreze şi nu mai sunt la noi în evidenţă, nu mai beneficiază de ajutoare sociale sau de indemnizaţia de şomaj. Ca rată a şomajului, suntem aproape de un nivel istoric. Acum suntem aproape de nivelul lui 2008, înainte de a se intra în criză. În 2008, rata era 5,8, medie anuală. În 2009 a sărit la 9,4. În 2010, era 10,9. De atunci ne-am situat la 8-9 procente. Acum, în mai, am ajuns la 6,69 la sută, în condiţiile în care am început anul tot prost, pe la 8 la sută, dar rata continuă să scadă”, încheie Cezar Năstase.  

Modificări importante la Legea 416

Un proiect de modificare a Legii 416 este discutat în Parlament, iar una dintre propuneri îi vizează în mod special pe şomerii neindemnizaţi de lungă durată, în special pe cei care refuză să-şi mai caute de lucru. În momentul de faţă, un şomer indemnizat îşi pierde imediat indemnizaţia dacă refuză un loc de muncă, pe când unui şomer neindemnizat, abia la trei refuzuri legate de oferta de mediere sau de formare profesională i se încetează dosarul. Conform legii actuale, el poate veni imediat după încetarea dosarului cu un nou dosar şi AJOFM trebuie să o ia de la capăt în relaţia cu el, să încerce să-i ofere programe de formare, să îl îndrume spre un loc de muncă. Dacă modificarea menţionată mai sus va fi aprobată, odată ce ţi-a încetat dosarul pe motiv că ai refuzat locul de muncă care ţi s-a propus sau nu ai venit la mediere, nu vei mai avea dreptul să-ţi faci un nou dosar timp de 12 luni.

Citit 3756 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Iulie 2018 17:49

5 comentarii

 • postat de Alexuz
  Luni, 16 Iulie 2018 13:24
  5.2.205.***
  Scaunul cald, cifre facute din pix ca oricum nu verifica nimeni....ii dam inainte ca merge leafa.
  0
  2
  Raportează
 • postat de rocky
  Miercuri, 11 Iulie 2018 10:45
  193.230.156.***
  Pana cand patronatele nu vor vrea sa plateasca muncitorii cu salariu tarifar orar si nu ca acum, iti dau salariu minim si muncesti cat vreau eu (peste 200 ore luna), vom vedea mult si bine patroni care nu gasesc salariati si pe partea cealalta oameni fara ocupatie.
  In plus, ar trebui ca patronatele sa se implice sa-si gaseasca salariatii de pe bancile scolilor motivand liceeni si studenti sa invete o anumita meserie. Dar ei nu fac asta; vor totul de-a gata. Asa ceva nu se poate. Deci nu va mai plangeti domnilor, culegeti ce semanati, "tineri analfabeti functional" cu pretentii salariale mari care prefera sa fie someri decat sa va bateti joc de ei.
  Si daca mai dam o pagina vedem tineri absolventi fara nimic in cap, care chiar daca le dai si 3000lei in mana nu-i duce capul la treburi banale, gen data entry sau un banal copy-paste. Da, sunt si asemenea specimene si s-au inmultit in ultimii ani. Ministerul Educatie ce spune de treaba asta cand lasa anumite licee sa functioneze cand ar trebui transformate in scoli profesionale !!!
  1
  9
  Raportează
 • postat de Remus
  Miercuri, 11 Iulie 2018 09:33
  82.137.14.***
  Dar în sezonul de Toamnă /Iarnă grea numai șomati vine valul de Consiliul local cei care furnizau CALDURA la Asistații Sociali care sug bugetul local de nu mai avem practic bănuți de Panseluțe Olandeze și Borduri pavele Iar cu aprobarea UE răsar poate și eroii din Combinatul Siderurgic Atunci să te ferească Dumnezeu ce îngrămădeală la ghișee Așa este din 89 cum vine toamna/iarna grea Patronii care șau transformat în Investitorii strategici (PACALICI) fac Reformă prin restructurare care este precum creșterea potentei prin castrare și duce la BUNĂSTARE
  1
  5
  Raportează
 • postat de Alex
  Miercuri, 11 Iulie 2018 07:10
  84.117.145.***
  La munca lipitorilor, pe 1300 lei daca nu aveti o specializare sau vechime.
  7
  3
  Raportează
 • postat de Definti ...locuri de munca : ??
  Miercuri, 11 Iulie 2018 05:48
  108.245.201.***
  Locuri de munca ....???? Sau sclavie cu 300 de euro pe luna ???? Ati terminat tot la Galati ...."orasu' " rosu si mort .
  1
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.