Cele mai solicitate meserii pe piaţa muncii din Galaţi
Foto: Agerpres

Cele mai solicitate meserii pe piaţa muncii din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Şomerii cu nivel de şcolarizare redus, majoritari


Multe dintre ocupaţiile cele mai solicitate de pe piaţa muncii de către angajatorii gălăţeni presupun un nivel de şcolarizare redus, reiese dintr-un raport prezentat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi, în cadrul Comisiei de dialog social de la nivelul Prefecturii.

Conform raportului citat, printre ocupaţiile cel mai mult solicitate pe piaţa muncii din judeţul Galaţi, în perioada ianuarie-iunie 2018, au fost cele de ucenic, agent de securitate, lăcătuş construcţii metalice şi navale, sudor, lucrător pentru salubrizare, muncitor necalificat la ambalarea produselor solide şi semisolide, manipulant mărfuri, vânzător, muncitor necalificat la asamblarea-montarea pieselor, muncitor necalificat la demolare clădiri, lucrător comercial.

Evoluţia şi tendinţele pieţei muncii locale influenţează într-o măsură definitorie capacitatea de absorbţie a forţei de muncă, iar semnalele demne de luat în calcul în această privinţă sunt numeroase. Cele mai importante dintre ele sunt, în opinia AJOFM, deprofesionalizarea unei mari părţi a populaţiei active civile, datorată unor perioade îndelungate de inactivitate, perioade în care majoritatea au devenit beneficiari de venit minim garantat, precum şi plecarea în alte ţări a forţei de muncă specializate şi înalt calificate. Raportul AJOFM Galaţi mai amendează selecţia, "oarecum discriminatorie" din partea angajatorilor, în ceea ce priveşte vârsta viitorilor angajaţi, în detrimentul experienţei profesionale a persoanelor cu vârsta de peste 45 de ani, dar şi slaba pregătire profesională a absolvenţilor înregistraţi în evidenţa agenţiei.

Concret, la 31 mai 2018, conform ultimei situaţii statistice lunare publicate pe site-ul ANOFM, Galaţiul era pe locul 6 al judeţelor cu cele mai ridicate rate ale şomajului, cu 6,69 la sută, după Teleorman, Mehedinţi, Vaslui, Dolj şi Buzău. La aceeaşi dată, eram al treilea judeţ ca număr de şomeri în evidenţă (12.969), după Dolj, Teleorman şi municipiul Bucureşti. Din punct de vedere al distribuţiei şomerilor pe niveluri de instruire, 83,69 la sută dintre şomerii gălăţeni aveau nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional, 14,32 la sută aveau liceul şi postliceală, iar 1,99 la sută erau şomeri cu studii universitare. De asemenea, jumătate din numărul şomerilor aveau vârsta de peste 40 de ani.

Vestea bună ar fi că, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2017, a scăzut numărul mediu de şomeri neindemnizaţi (beneficiari de venit minim garantat). Această evoluţie a fost determinată - spune AJOFM - de intensificarea acţiunilor de cuprindere a beneficiarilor VMG în măsuri active de stimulare a ocupării, dar şi de ieşirea din evidenţa agenţiei a beneficiarilor VMG din alte motive (pensionare, emigrare, deces). De asemenea, unii beneficiari nu au mai îndeplinit condiţiile de acordare a venitului minim garantat sau le-au expirat dosarele şi nu şi-au mai reînnoit cererile de luare în evidenţă.

Citit 4516 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Iulie 2018 16:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.