Cea mai căutată ocupaţie a momentului în România. Candidații sunt angajați imediat

Cea mai căutată ocupaţie a momentului în România. Candidații sunt angajați imediat
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Şoferul este cea mai căutată ocupaţie a momentului în România de către angajatori, dar bonele şi menajerele se angajează cel mai rapid, conform unui studiu realizat, în perioada iunie-iulie 2018, de o platformă online de anunţuri generaliste, potrivit Agerpres.

Durata medie în care se ocupă o ofertă de muncă variază între 12 zile şi se apropie de două luni, în funcţie de tipul de job şi de domeniul de activitate, conform sondajului OLX, care a lansat, în această vară, Indexul locurilor de muncă, o analiză care va oferi un diagnostic, în timp real, al dinamicii pieţei muncii din România. Cel mai rapid, angajatorii îşi găsesc candidaţi pentru bone-menajere (unde timpul mediu de ocupare al unui loc de muncă vacant este de 12 zile), casieri - lucrători comerciali (15 zile), evenimente şi divertisment (16 zile) şi personal administrativ - secretariat (17 zile).

În ceea ce priveşte categoria „şoferi - servicii auto-curierat”, domeniul cu cele mai multe anunţuri de angajare scoase la concurs pe platforma online, datele arată că durata medie a închiderii unui anunţ este de 21 de zile.

„Şoferi-servicii auto-curierat” este categoria cu cele mai multe locuri de muncă disponibile la secţiunea Locuri de muncă. Nevoia mare de personal în acest domeniu a fost constantă în ultimul an şi jumătate, având în vedere că în aproape toate lunile această categorie a adunat cele mai multe anunţuri de angajare, cu excepţia lunii ianuarie 2017, când cele mai multe joburi vacante erau la categoria „muncă în străinătate”.

Totodată, categoria este pe primul loc şi din punct de vedere al numărului de interacţiuni totale dintre angajatori şi candidaţi, generând aproape 300.000 de contactări pe lună.

Inginerii și specialiștii în construcții sunt foarte căutați

În prima jumătate din 2018, pe locul doi în topul celor mai populare categorii de locuri de muncă scoase la concurs de către angajatori s-a aflat categoria „ingineri-meseriaşi-constructori”. „Munca în străinătate” şi „personal hotelier - restaurant” sunt alte două categorii cu un număr semnificativ de anunţuri, urmate de secţiunile „bone-menajere” şi „casieri-lucrători comerciali”. „Gulerele albastre” îşi doresc în continuare să plece din ţară, categoria „muncă în străinătate” fiind pe locul al doilea în topul domeniilor cu cei mai mulţi candidaţi, după şoferi, exceptând lunile de început de vară, în care personalul pentru hotelier - restaurant îşi caută intens locuri de muncă sezoniere.

Pe de altă parte, cel mai greu de găsit sunt candidaţii pentru joburile disponibile la secţiunea „IT - Telecomunicaţii”, unde timpul mediu de închidere al unui anunţ ajunge la 52 de zile. Deficitul mare de personal din acest sector, dar şi pachetele salariale generoase oferite de angajatori fac dificilă recrutarea de candidaţi, ceea ce se reflectă şi într-o prelungire a procesului de recrutare.

Aproape patru din zece (38 la sută) din totalul celor 2.279 de utilizatori care au răspuns la întrebarea ”De ce vrei să îţi schimbi locul de muncă?” au spus că principala motivaţie pentru a-şi schimba angajatorul este obţinerea unui salariu mai mare.

De asemenea, aproape jumătate (49 la sută) dintre respondenţi au indicat programul de lucru flexibil drept cel mai important beneficiu pe care şi l-ar dori de la compania pentru care lucrează. În topul celor mai dorite beneficii se mai află bonurile de masă (circa 40 la sută dintre respondenţi), munca peste program plătită mai bine (34 la sută), transportul asigurat la locul de muncă (34 la sută), precum şi mai multe zile libere plătite (19 la sută).

Platforma online de anunţuri generaliste reuneşte la secţiunea Locuri de muncă peste 25.000 de companii.

Citit 3610 ori Ultima modificare Marți, 24 Iulie 2018 17:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.