Cum creezi locuri de muncă respectând natura
Foto: Site-ul comunei Bălăbănești (sus), Răzvan Dima - WWF (jos)

Cum creezi locuri de muncă respectând natura
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Așa cum spuneam într-un articol recent, Galațiul are nevoie să își valorifice resursele naturale, transformându-le în atracții turistice, dar în același timp în posibilități de angajare pentru gălățeni. Și pentru că ideile autorităților în această direcție ni se par cel puțin bizare - precum a fost, în opinia noastră, amenajarea Muzeului Zonei Pescărești în pădurea Gârboavele, în loc să fi fost făcut la malul Dunării - ne-am asumat misiunea să găsim idei care au mers în alte zone și care pot fi ușor adaptate la specificul nostru. Nu de alta, dar poate autoritățile locale vor avea, acum, după alegeri, nevoie de proiecte noi. 

O idee care ar putea fi cu ușurință aplicată și în județul Galați, fie în proximitatea municipiului sau în zona de nord, mai deluroasă, a județului, este cea prezentată recent, printr-un comunicat de presă, de WWF (World Wildlife Fund) România, referitoare la un proiect din Armeniș, Caraș Severin. WWF România a anunțat, pe 23 septembrie, că, alături de comunitatea locală din Armeniș și inovatori în arhitectură sustenabilă, a început lucrările la primul campus de colaborare urban-rural din România, WeWilder. Campusul își propune să fie locul de întâlnire pentru freelanceri, echipe din companii, artiști, antreprenori și localnici, pentru a forma o rețea de economie circulară amplasată în inima naturii. 

Ce se face în Caraș-Severin

Cu o finanțare câștigată de la compania globală FLEX, cu sediu și în Timișoara, în valoare de 100 de mii de dolari, WeWilder își propune să fie un exemplu în ceea ce privește arhitectura verde și un model pentru punerea în practică a unei micro-economii verzi, participative, cu ecou în întreaga regiune.

Anul acesta, campusul WeWilder se va compune din trei căsuțe din lemn, numite Chilii și un spațiu central, denumit Zâna, care adăpostește o zonă comună de lucru, o bucătărie comunitară și o bibliotecă. Campusul a luat în calcul și realitatea actuală, afectată de pandemia COVID-19. Căsuțele au fost gândite ca spații autonome prevăzute cu o chicinetă și spațiu de lucru pentru laptop, astfel încât un om sau doi pot lucra fără să intre în contact cu alte persoane.

Cu sprijinul localnicilor, Campusul WeWilder aflat în construcție este completat de o rețea de sălașe, adică locuințe tradițonale din piatră în sat sau în mijlocul naturii, renovate alături de săteni, care primesc deja oaspeți și căsuța MuMA Hut, o experiență de locuire în livada unui localnic, nominalizată anul acesta la Beta - bienala de arhitectură de la Timișoara.

Ce s-ar putea face la noi

Un asemenea proiect ar putea fi mai mult decât realizabil și în județul Galați, fie în Pădurea Gârboavele, fie, cum spuneam, în zona de nord a județului, unde avem și peisaje frumoase, și aer curat, și posibilitatea de a furniza alimente pentru un bio-bistro. S-ar putea încerca un tip de parteneriat public-privat, fie cu un ONG, fie cu una sau mai multe companii private. Un asemenea spațiu ar putea fi folosit atât pentru turismul tradițional de weekend, cât și pentru team-buildinguri, organizare de cursuri profesionale sau pur și simplu spațiu alternativ de lucru, în condițiile în care multe persoane lucrează acum de la distanță etc. Se poate construi din materiale sustenabile, cu expertiza unor arhitecți și specialiști în mediu, care să propună soluții de construire prietenoase cu natura, capabile să o completeze armonios. Și, pentru cine spune că natura nu este la noi atât de spectaculoasă, includem o fotografie a comunei Bălăbănești, doar unul dintre locurile din județ care nu doar s-ar preta la un asemenea proiect, dar al cărei comunități ar beneficia foarte mult dintr-o asemenea experiență.

Citit 10054 ori Ultima modificare Marți, 06 Octombrie 2020 17:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.