Cum pot gălăţenii să îşi probeze vechimea în muncă

Cum pot gălăţenii să îşi probeze vechimea în muncă
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

În conformitate cu prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii, art. 279, vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2010 se probează cu carnetul de muncă. După această dată, vechimea în muncă se probează cu adeverinţele de vechime eliberate de foştii angajatori. Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galați ne-au oferit mai multe informații cu privire la documentele care atestă vechimea în muncă.

De la data de 1 ianuarie 2011, nu se mai întocmesc carnete de muncă, evidenţa muncii realizându-se în format electronic, prin intermediul Registrului General de Evidenţă a Salariaţilor (REVISAL). Conform art. 34 din Codul Muncii și art. 7 din HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, "la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat şi certificat pentru conformitate, sau o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registru şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării".

"Doar în situaţia în care angajatorul se află în imposibilitatea de a elibera un extras din registru, salariatul/fostul salariat poate solicita inspectoratului teritorial de muncă eliberarea unui extras din registru din care să rezulte activitatea desfăşurată la acesta, în calitate de salariat. Inspectoratul teritorial de muncă în cauză eliberează documentul în baza registrului electronic transmis de angajator, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării", precizează ITM Galați.

Extrasul din registrul general de evidenţă a salariaţilor eliberat de ITM nu ţine locul adeverinţei de vechime. În extrasul din registru nu sunt evidenţiate modificările intervenite în executarea contractelor individuale de muncă şi nici absenţele nemotivate sau concediile fără plată, perioade care nu constituie vechime în muncă.

"În concluzie, pentru a obţine un extras din registru din care să  rezulte activitatea desfăşurată la angajator, în calitate de salariat, este necesar ca dumneavoastră să vă adresaţi direct angajatorului cu o solicitare în scris, păstrând dovada cu data depunerii solicitării. Precizăm că adeverinţa de vechime este eliberată de angajator/fostul angajator, iar în cazul firmelor radiate, de deţinătorul autorizat al arhivei angajatorului. Acesta este reprezentat, conform Legii 16 din 2 aprilie 1996 (republicată), de un operator economic autorizat în prestarea de servicii arhivistice, datele de identificare ale acestuia putând fi furnizate de către Arhivele Naţionale (ANR), Serviciile Judeţene ale Arhivelor Naţionale sau Serviciul Municipiului Bucureşti al Arhivelor Naţionale. În cazul în care acesta refuză să elibereze copii ale documentelor deţinute şi adeverinţe care să ateste înscrierile existente în aceste documente, solicitantul îl poate acţiona în judecată. Instanţa judecătorească îl poate obliga pe acesta să elibereze o adeverinţă constatatoare a raportului de muncă (astfel cum a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - ÎCCJ, prin Decizia Nr. 2 din 15 februarie 2016)", precizează ITM Galați.

Conform acestora, în arhiva instituţiei gălățene se mai află 15.507 carnete de muncă ale persoanelor care au fost angajate până cel târziu la data de 31 decembrie 2010 la angajatori cu capital integral privat din judeţul Galaţi.

Citit 15088 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Ianuarie 2021 01:55

6 comentarii

 • postat de Gelu
  Duminică, 27 Decembrie 2020 12:05
  86.124.137.***
  A aparut o reglementare care spune ca persoanele care au locuit in anumite zone (Galatiul este inclus ) beneficiaza de o reducere cu 2 ani la varsta de pensionare , cum se probeaza asta?
  1
  5
  Raportează
 • postat de Galatean
  Duminică, 27 Decembrie 2020 05:03
  5.13.196.***
  Multe firme sau intreprinderi ,, omit,, sa treaca electronic ce-a ce ai lucrat dupa 2001 , de aceia se cere adeverinta , turele de noapte , detasari si lucrari in conditii grele de munca , legea e ambigua si neclara cum e ambigua si iesirea la pensie mai devreme cu 2 ani de-si cu totii din oras inca de cand neam nascut am inhalat acele noxe produse de siderurgie , grupa de munca a fost un chichit legislativ strecurat ca sa nu iasa toti cu specificatia celor cu grupa 1 si speciala de munca care ies la 50 de ani la ei nu ai ce scadea ca si asa ies devreme. La grupa 2-a nu se prevede noxele ci conditia grea de munca in care lucrezi sau ai lucrat ca domeniu de activitate , guvernantilor le-a fost frica ca ies in masa cu totii si sistemul de pensie nu poate suporta asa ceva si s-a gasit acel chichit legislativ , credeti ca noi ceilati care am inghitit praf si fum din tinerete cu ceilalti nu meritam?
  0
  3
  Raportează
 • postat de Legislația muncii? Ce-i aia?!
  Vineri, 25 Decembrie 2020 11:49
  77.111.247.***
  Legea asta încurajează abuzurile din partea angajatorilor asupra angajaților și pune toate piedicile posibile unei persoane care, la un moment dat, va avea nevoie de actele necesare pentru pensionare, făcând aproape imposibilă obținerea lor!

  Întrebare:

  1. Care este rațiunea ținerii evidenței electronice, centralizate, a vechimii în muncă dacă, la momentul necesar, angajatul este OBLIGAT să vină cu adeverințe scrise de pe la cine știe câte firme a lucrat, firme care, multe dintre ele nu mai există sau nu au eliberat adeverințele respective (din neștiință a legii, din rea credință sau din lipsa unei legislații clare la un moment dat) sau firme aflate în alte zone ale țării decât persoana respectivă domiciliază la momentul pensionării ?

  2. Ce se întâmplă în cazul în care angajatul lucrează la firme care, la lumina zilei și sub ochii autorităților calcă în picioare absolut toată legislația muncii și, printre alte abuzuri și infracțiuni legate de această legislație, frustrează angajații de ani de zile de vechime în muncă și multe alte beneficii prin obligarea acestora să lucreze zeci sau chiar suta de ore în plus, pe lună, față de prevederile legale sau ore lucrate la ture de noapte sau lucrul în condiții deosebite, pentru care angajații nu beneficiază de avantajele prevăzute în legea muncii ?
  0
  19
  Raportează
 • postat de Cataljn
  Joi, 24 Decembrie 2020 22:20
  188.241.250.***
  Buna seara! am nevoie de o adeverenta de vechime in munca de la sc.unicom s.a fostul I.C.O.R, aveti idee unde au arhiva in galati?
  0
  9
  Raportează
 • postat de Lumea bună
  Joi, 24 Decembrie 2020 06:54
  86.124.204.***
  Cate proceduri si cate institutii trebuie sa accesezi. Asa se explica actiunea angajatorilor de a nu trece orele lucrate in pontaj, a reduce câte ore vor cu viza sefului direct in condica de prezenta, ireversibil tichete de masa mai putine, salariul mai mic, vechime incompleta ca nu e o luna ori mai multe complet lucrate. Ca salariat ai lucrat si suplimentar de multe ori dar disciplinati nu gasesti nici in justitie dupa foarte multi ani. In schimb cei cu pile politice: parinti, presedinti ori membrii CA aveau program scurt fizic, iar in pontaj orele complete, se invoiau frecvent la seful direct ori la director si dispareau. Asa a funcționat democratia in Galati.
  2
  23
  Raportează
 • postat de luca
  Joi, 24 Decembrie 2020 03:55
  5.13.196.***
  O parte din cei care au muncit ca soferi pe maxi-taxi sant ,,TERMINATI,, la acest capitol , au muncit pe degeaba desi ITM nu a avut nici o obiectie ,adica sa muncesti 12 ore pe zi cu 2 ore pe cartea de munca sau 4 ore sau trecuti cu CFS desi munceau in continuare sau fara CO , in cel mai fericit caz rar au fost cu 8 ore.
  1
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.