Cum pot gălăţenii să îşi probeze vechimea în muncă

Cum pot gălăţenii să îşi probeze vechimea în muncă
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

În conformitate cu prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii, art. 279, vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2010 se probează cu carnetul de muncă. După această dată, vechimea în muncă se probează cu adeverinţele de vechime eliberate de foştii angajatori. Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galați ne-au oferit mai multe informații cu privire la documentele care atestă vechimea în muncă.

De la data de 1 ianuarie 2011, nu se mai întocmesc carnete de muncă, evidenţa muncii realizându-se în format electronic, prin intermediul Registrului General de Evidenţă a Salariaţilor (REVISAL). Conform art. 34 din Codul Muncii și art. 7 din HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, "la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat şi certificat pentru conformitate, sau o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registru şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării".

"Doar în situaţia în care angajatorul se află în imposibilitatea de a elibera un extras din registru, salariatul/fostul salariat poate solicita inspectoratului teritorial de muncă eliberarea unui extras din registru din care să rezulte activitatea desfăşurată la acesta, în calitate de salariat. Inspectoratul teritorial de muncă în cauză eliberează documentul în baza registrului electronic transmis de angajator, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării", precizează ITM Galați.

Extrasul din registrul general de evidenţă a salariaţilor eliberat de ITM nu ţine locul adeverinţei de vechime. În extrasul din registru nu sunt evidenţiate modificările intervenite în executarea contractelor individuale de muncă şi nici absenţele nemotivate sau concediile fără plată, perioade care nu constituie vechime în muncă.

"În concluzie, pentru a obţine un extras din registru din care să  rezulte activitatea desfăşurată la angajator, în calitate de salariat, este necesar ca dumneavoastră să vă adresaţi direct angajatorului cu o solicitare în scris, păstrând dovada cu data depunerii solicitării. Precizăm că adeverinţa de vechime este eliberată de angajator/fostul angajator, iar în cazul firmelor radiate, de deţinătorul autorizat al arhivei angajatorului. Acesta este reprezentat, conform Legii 16 din 2 aprilie 1996 (republicată), de un operator economic autorizat în prestarea de servicii arhivistice, datele de identificare ale acestuia putând fi furnizate de către Arhivele Naţionale (ANR), Serviciile Judeţene ale Arhivelor Naţionale sau Serviciul Municipiului Bucureşti al Arhivelor Naţionale. În cazul în care acesta refuză să elibereze copii ale documentelor deţinute şi adeverinţe care să ateste înscrierile existente în aceste documente, solicitantul îl poate acţiona în judecată. Instanţa judecătorească îl poate obliga pe acesta să elibereze o adeverinţă constatatoare a raportului de muncă (astfel cum a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - ÎCCJ, prin Decizia Nr. 2 din 15 februarie 2016)", precizează ITM Galați.

Conform acestora, în arhiva instituţiei gălățene se mai află 15.507 carnete de muncă ale persoanelor care au fost angajate până cel târziu la data de 31 decembrie 2010 la angajatori cu capital integral privat din judeţul Galaţi.

Citit 16006 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Ianuarie 2021 01:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.