Femeile, la putere în administraţia publică centrală

Femeile, la putere în administraţia publică centrală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Femeile deţin peste jumătate dintre posturile de decizie din administraţia publică centrală şi cele mai multe posturi de conducere în ministere, acestea fiind mai multe în ministere, decât în unitaţile de la nivel local, instituţiile din subordine şi alte organe de specialitate.

Un studiu realizat de Ministerul Muncii la cererea Comisiei Europene arată că primele trei ministere "feminine", cu peste 50 la sută femei în posturi de decizie, sunt Ministerul Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) - 73,91 la sută, Ministerul Finanţelor Publice - 71,14 la sută, Ministerul Justiţiei - 70,97 la sută.

Primele trei ministere "masculine", cu peste 50 la sută bărbaţi în posturi de decizie, sunt Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului - 64,71 la sută, Secretariatul General al Guvernului - 62,50 la sută, Ministerul Afacerilor Externe - 59,62 la sută.

Colectarea datelor nu a avut în vedere posturile de ministru, secretar de stat, preşedinţi cu rang de secretar de stat şi consilieri personali.

Din 2003, Comisia Europeana a dezvoltat o bază de date on-line, care cuprinde situaţia femeilor şi a bărbaţilor în poziţii de decizie în domeniile politic, administraţie publică, judiciar, afaceri, finanţe, parteneri sociali şi ong-uri.

Direcţia Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi din Ministerul Muncii a realizat studiul, la cererea Comisiei Europene, pentru a actualiza secţiunea administraţie publică din baza de date, care se referă la "echilibrul de gen" între funcţionarii publici de conducere, de la nivelul fiecărei instituţii Europene şi din fiecare Stat membru al Uniunii.

Citit 2331 ori Ultima modificare Vineri, 11 Noiembrie 2011 12:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.