Pentru că vor să fie pe propriile picioare | Cum scot studenţii BANI din talentele lor

Pentru că vor să fie pe propriile picioare | Cum scot studenţii BANI din talentele lor
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pentru a se întreţine, studenţii apelează deseori la un loc de muncă part-time. Fie chelner, barman sau promoter, aceştia se bucură că reuşesc să ajungă şi la cursurile de la facultate, iar la sfârşitul lunii primesc şi un salariu. Dar mai sunt şi unii studenţi ale căror pasiuni sunt propriile sursele de venit.

"Îmi place să fac femeia să se simtă mai atrăgătoare"

Viorica Arsenii este studentă în anul al patrulea la Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice. Aceasta este pasionată de machiaj, dar şi de manichiură. De mică i-au plăcut aceste lucruri: „Îmi place să fac femeia să se simtă mai frumoasă, împlinită şi atrăgătoare”. Ea a început să muncească în cămin, forţată de situaţia financiară precară: „Vreau să mă întreţin singură, să fac ceva bănuţi pentru nevoile mele. Părinţii nu au cum să mă ajute financiar, pentru că e foarte greu şi în Republica Moldova”.

Viorica îşi doreşte să obțină cât mai multă experienţă. Ea a început să machieze de doar două luni. În schimb, are deja doi ani de când le face femeilor unghii cu gel. Are destule cliente care îi apreciază munca. În plus, aceasta afirmă că, indiferent dacă are concurenţă sau nu în cămin, ea nu se sperie căci are deja cliente fidele. Costul acestor servicii depinde de complexitatea modelului. Astfel, un machiaj costă în jur de 60 lei, iar pentru unghiile cu gel - 50 lei. În ciuda faptului că este studentă şi are de susţinut examene, Viorica reuşeşte să fie prezentă la toate cursurile, iar pe fete le programează în timpul liber, seara sau în weekend. Şi-a atras clienţii prin postările de pe Facebook, prin fetele care au recomandat-o cunoscuţilor.

Vrea să facă bani din dans oriental

O altă studentă care încearcă să devină independentă financiar este Doina Secu. Ea studiază la Jurnalism, iar anul acesta îşi va susţine teza de licenţă. În timpul liber, practică dansurile orientale. Talentul îl moşteneşte de la mama sa, care a susţinut-o încă din copilărie. Are deja trei ani de când dansează pe la concursuri, nunţi sau oriunde se iveşte ocazia. Îmi mărturiseşte că dansează cu plăcere şi pasiune, astfel reuşind să-şi facă uşor timp pentru asta. Chiar dacă depune efort şi suflet în activitatea pe care o desfăşoară, nu a reuşit să câştige şi bani de pe urma dansului. Speră, totuşi, să poată fi plătită cât de curând şi să aibă astfel ceva bani în plus câştigaţi de ea, mai ales că acum este implicată într-un proiect unde dansează cu încă trei fete, la diferite evenimente.

Cu migăleală de bijutier

Iulia Staşcu, studentă la Marketing, realizează bijuterii handmade. Ea îşi aminteşte cu drag de prima pereche de cercei făcută de ea: „mă simţeam mândră că am reuşit să creez ceva atât de frumos”. Are deja o experienţă de patru ani şi încă este îndrăgostită de meşteşugul pentru care are atâta talent. În cămin a început să muncească din plăcere. Deocamdată, nu are mulţi clienţi, dar totuşi produsele de calitate o recomandă: „Vreau să le placă bijuteriile făcute de mine, mai ales că în fiecare model pun suflet”. Pentru dichisitul unui colier din mărgele îi trebuie două - trei zile, iar pentru o brăţară cam o zi, însă totul depinde de complexitate şi de dorința clientului. În plus, preţurile sunt acceptabile: 20 lei pentru o pereche de cercei şi 250 lei pentru un set de cercei, brăţară şi colier. Îşi promovează bijuteriile pe reţelele de socializare, pentru că acolo, spune ea, se află potenţialii clienţi.

În foto - Viorica Arsenii, Doina Secu și Iulia Staşcu:

Citit 2612 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2023 05:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.