ROMII din judeţul Galați, zero angajări prin AJOFM

ROMII din judeţul Galați, zero angajări prin AJOFM
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

AJOFM Galaţi derulează programe speciale de ocupare a forţei de muncă în mai multe comune cu număr mare de şomeri sau cu un grad redus de dezvoltare economică. În scopul creşterii gradului de ocupare a persoanelor din mediul rural sau a celor din localităţi urbane care au probleme de reintegrare socială ca urmare a restructurării economice, la nivelul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi este derulat Programul special de ocupare a forţei de muncă în localităţi din mediul rural. Criteriile care stau la baza alegerii localităţilor sunt ponderea mare a şomerilor în totalul populaţiei active şi gradul redus de dezvoltare economică.

Conform AJOFM Galaţi, în 2016, acest program s-a derulat în localităţile Fârţăneşti, Gohor, Valea Mărului şi Umbrăreşti, fiind planificată încadrarea a câte 15 persoane din fiecare localitate. Până la 31 decembrie 2016, au primit locuri de muncă 86 de persoane: 18 în Fârţăneşti, 11 în Gohor, 28 în Umbrăreşti şi 29 în Valea Mărului. În 2017, programul se derulează în comunele Fârţăneşti, Valea Mărului şi Vârlezi şi s-a planificat obţinerea unui loc de muncă de către zece persoane din fiecare localitate. În primele cinci luni ale acestui an, AJOFM informează că au fost încadrate în muncă 25 de persoane în total: 12 din Fârţăneşti, 11 din Valea Mărului şi două din Vârlezi.

AJOFM Galaţi derulează şi un program special de angajare pentru persoanele de etnie romă. În 2016, comunele vizate au fost Drăguşeni, Frumuşiţa şi Iveşti, iar în 2017, Ghidigeni, Brăhăşeşti şi Umbrăreşti. În fiecare an, targetul programului a fost de câte cinci angajări din fiecare dintre aceste localităţi. La sfârşitul lunii mai 2017, deci după aproape un an şi jumătate, bilanţul angajărilor persoanelor de etnie romă prin acest program al AJOFM a fost zero!

De ce nu sunt locuri de muncă

La modul general, printre principalele dificultăţi identificate în găsirea de locuri de muncă în judeţul Galaţi se numără: nivelul scăzut al investiţiilor care să determine apariţia de noi locuri de muncă; incapacitatea agenţilor economici de a crea sustenabil noi joburi, din cauza dezvoltării economice ineficiente, dar şi a cadrului legislativ schimbător; reducerea cu aproximativ jumătate a numărului locurilor de muncă vacante înregistrate în evidenţele AJOFM - 6.149 în 2016, faţă de 13.396 în 2015; lipsa aproape totală a locurilor de muncă în mediul rural, concentrarea acestora în municipiul Galaţi şi posibilităţile reduse de accesare a acestora de către persoanele din mediul rural (locuinţă, transport), în condiţiile în care şomajul înregistrat la sate are o pondere de peste 80 la sută în şomajul total al judeţului. Evident, contează şi rezistenţa psihologică la perspectiva de a schimba statutul de persoană asistată cu cel de salariat, după o inactivitate extinsă pe mai mulţi ani. Conform AJOFM Galaţi, această rezistenţă la schimbare este alimentată şi de comparaţia între beneficiile situaţiei de asistat (sumele aferente venitului minim garantat, timpul liber de care beneficiază, conservarea resurselor personale) cu cele ale statutului de persoană angajată, reduse la acest moment economic (salarii minime, efortul presupus de muncă, costuri de deplasare, responsabilităţi etc.).

Citit 8919 ori Ultima modificare Luni, 17 Iulie 2017 19:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.