”Habemus Papademos!”

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Numirea noului guvern elen, având în frunte pe fostul viceguvernator al Băncii Central Europene Lucas Papademos, ar trebui să aducă o resetare a relațiilor Greciei cu UE și piețele financiare. O resetare care nu presupune renunțarea la obligațiile asumate prin acordurile dintre liderii europeni, ci tocmai asumarea planului pe care fostul premier, Giorgios Papandreou, a intenționat să-l supună unui referendum. Din păcate, deși Papademos este un economist apreciat, numirea acestuia este o condiție necesară, dar nu și suficientă pentru a garanta reușita planului de salvare a Greciei. Primul pas, referitor la ratificarea acordului va fi, dacă ar fi să ne luăm după declarațiile liderilor politici eleni, făcut.

Este „o simplă formalitate” care nu va duce lipsă de controverse, dar de voie, de nevoie, va fi dus până la capăt pentru că este prima condiție pusă Greciei dacă vrea să mai vadă vreun cent de la UE sau chiar să rămână în zona euro. Mai grea va fi punerea în aplicare a planului. Papademos va fi secondat în eforturile sale de ministrul Finanțelor, Evangelos Venizelos, deja călit în câteva runde de măsuri de austeritate. Întrebarea este dacă populația va accepta acest plan. Grecii doresc ștergerea unor datorii, vor să rămână în zona euro, dar nu își asumă neapărat și planul de austeritate, fie el inițiat de autoritățile de la Atena sau de liderii de la Bruxelles. Din acest punct de vedere, Guvernul de uniune națională ar trebui să aducă o resetare și în interiorul societății elene. Dar nimeni nu s-ar risca să bage mâna în foc pariind pe o uniune națională și în efortul de depășire a crizei financiare, mai ales că la orizont se conturează tot mai distinct alegerile anticipate. Opoziția condusă de Antonis Samaris a acceptat să sprijine adoptarea planului stabilit de Georgios Papandreou cu liderii europeni, dar asta nu înseamnă că va contribui cu ceva la punerea lui în practică, mai ales că, până de curând, a fost unul dintre cei mai drastici critici ai planurilor europene. De răspunsul societății elene va depinde, probabil, și viitorul altor strategii pe care UE intenționează să le adopte.

De exemplu, atragerea de parteneri care să contribuie la formarea Fondului European de Stabilitate Europeană (FESF) este una dintre prioritățile Bruxellesului, dar după ezitările lui Papandreou negocierile cu marile puteri economice au rămas în suspensie. ”Buturuga” elenă a dat peste cap carul UE, iar numărul voluntarilor dispuși să contribuie la repunerea lui pe poziții este, deocamdată cel puțin, din ce în ce mai mic. Și deși nimeni nu mai crede în vreun miracol elen, tocmai asta se așteaptă de la Papademos, să facă minuni.

Citit 7064 ori Ultima modificare Joi, 10 Noiembrie 2011 21:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.