Smirnov „non grata”

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ironie a sorţii, după ce timp de 20 ani a tras „clopotele Kremlinului”, liderul separatist al Transnistriei, Igor Smirnov, a ajuns să fie „persona non grata” în ochii autorităţilor moscovite. Chiar şi pentru standardele ruseşti, destul de relaxate în materie de democraţie sau relaţii cu medii de afaceri dubioase, Igor Smirnov a depăşit măsura. Nu i s-a reproşat că a acaparat punctele-cheie ale economiei transnistrene, nu i s-au reproşat deviaţiile politice, nici tolerarea unor afaceri de contrabandă şi chiar trafic de arme, dar Smirnov a făcut greşeala să bage mâna în visteria Moscovei.

Tărăşenia a ieşit la suprafaţă în 2010, când s-a constatat că în mâinile clanului Smirnov au fost dirijate 160 milioane de ruble (aproximativ 3,8 miloane de euro), bani din fondurile alocate de Moscova pentru susţinerea sistemului de pensii şi alte forme de asigurări sociale din Transnistria. Drept pedeapsă, preşedinţia rusă a decis să-i retragă lui Smirnov sprijinul pentru un al cincilea mandat la cârma autoproclamatei republici, în locul său fiind preferat Anatoli Kaminski, fostul preşedinte al parlamentului transnistrean.

Problema este că Smirnov nu numai că nu a făcut pasul înapoi, dar în condiţiile în care toţi candidaţii se întrec în a face curte Moscovei, el a devenit singurul prezidenţiabil care nu pomeneşte nici o vorbă în programul său despre Rusia şi poporul rus. În replică, Moscova a început să fie mult mai explicită în opţiunile ei. În timp ce Smirnov este acuzat chiar prin vocea preşedintelui administraţiei prezindeţiale ruse că „a concentrat puterea doar în mâinile sale”, Kaminski face vizite la Moscova pentru a se umple de promisiuni în ce priveşte noi ajutoare pentru plata pensiilor, energie şi dobânzi subvenţionate pentru mediul de afaceri. Dar partea cea mai dură la adresa lui Smirnov se pare că abia acum se pregăteşte.

Procuratura rusă a demarat o anchetă pe tema delapidării de fonduri, iar printre ţinte se numără chiar şi fiul liderului transnistrean,  Oleg Smirnov, ce se ascunde deocamdată prin Cipru, dar care la o adică nu poate scăpa de mâna lungă a Rusiei nici refugiat pe „insula Afroditei”. Pe de altă parte, chiar şi Rusia este nevoită să recunoască faptul că Igor Smirnov este favoritul alegerilor prezidenţiale.

În cazul în care va fi ales președinte, deja s-a dat de înțeles că s-ar putea trece la sancțiuni economice, de la stoparea exporturilor de coniac ”Kvint” – mândria afacerilor transnistrene – până la înghețarea conturilor din băncile rusești ale unor companii ce au legături cu Smirnov. Practic, cetățenilor din Transnistria li se dă de înțeles că au de ales nu între Smirnov și alți candidați, ci între Smirnov și Rusia. Iar în acest caz, alegerile se vor transforma mai degrabă într-un test de fidelitate față de Moscova.

Citit 7452 ori Ultima modificare Joi, 17 Noiembrie 2011 22:10

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.