Vizitele părinţilor la copiii rămaşi în ţară, decontate de statul român. Propunere legislativă

Vizitele părinţilor la copiii rămaşi în ţară, decontate de statul român. Propunere legislativă
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Copiii rămaşi în ţară în grija rudelor şi-ar putea îmbrăţişa, o dată la trei luni, măcar unul dintre părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Drumul dus-întors al părintelui ar putea fi decontat de statul român, graţie propunerii legislative iniţiate de senatoarea PNL Eleonora-Carmen Hărău.

„În România, avem în acest moment un număr total de 97.645 copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, conform unui răspuns primit de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale la o întrebare pe care am adresat-o în şedinţa plenului Senatului României din data de 27 martie 2017”, se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de modificare a Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, depus de senatoarea liberală Eleonora-Carmen Hărău. Detalierea acestei cifre uriaşe este şi mai alarmată! Nu mai puţin de 19.650 sunt copiii rămaşi acasă care provin din familii în care ambii părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate! Alţi 64.642 de copii rămaşi acasă provin din familii în care un părinte este plecat la muncă în străinătate, iar 13.353 de copii îşi au părintele unic susţinător plecat la muncă în străinătate. Sunt copii care îşi văd părinţii mai mult pe ecranul calculatoarelor şi al telefoanelor mobile, iar vocea lor le răsună în boxe şi difuzoare. Iar viaţa departe de părinţi îi afectează pe copii. Tocmai pentru a îmbunătăţi comunicarea şi interacţiunea dintre copiii din ţară şi părinţii plecaţi, senatoarea liberală propune ca vizitele părinţilor în localităţile de domiciliu ale copiilor să fie decontate de statul român, în anumite condiţii.

Ce prevede proiectul 

„Copilul rămas acasă care provine din familii în care ambii părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, copilul rămas acasă care provine din familii în care un părinte este plecat la muncă în străinătate şi copilul rămas acasă care provine din familii în care părintele unic susţinător este plecat la muncă în străinătate trebuie protejat şi sprijiniţi în ceea ce priveşte sfera relaţională cu părinţii, asigurând astfel dreptul copilului la un echilibru socio-afectiv”, se arată în primul articol al propunerii legislative. „Statul român asigură pentru un singur părinte din categoriile menţionate decontarea cheltuielilor cu transportul dus-întors, trimestrial, din localitatea unde este plecat la muncă în străinătate până la localitatea de domiciliu din ţară, de la bugetul de stat, prin bugetul unităţii administrativ teritoriale de domiciliu, fără a putea depăşi cuantumul a jumătate din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată din acel an. Decontarea cheltuielilor cu transportul dus-întors se va face la casieria unităţii administrativ-teritoriale de domiciliu, în termen de maxim trei zile calendaristice de la depunerea documentelor justificative, direct către părintele-solicitant sau către un împuternicit al acestuia pe baza unei procuri”, propune senatoarea liberală.

Propunerea legislativă a primit avizul favorabil din partea Consiliului Economic şi Social şi a Consiliului Legislativ. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Parlament, promulgată de şeful statului şi publicată în Monitorul Oficial, cale destul de lungă de parcurs.

De câţi bani e nevoie?

Conform Romanian Global News, în condiţiile în care valoarea salariului minim în 2018 este de 1.900 de lei, suma maximă care ar putea fi decontată, dacă s-ar aplica măsura în acest an, ar fi de 950 de lei. O sumă care ar putea acoperi cheltuiala unui drum din România în Italia, de pildă. Însă dilema noastră este dacă lipsa banilor sau costurile ridicate ale drumului îi împiedică pe părinţi să vină să-şi vadă copii în ţară, sau lipsa timpului necesar unei asemenea deplasări. În acelaşi timp, ne întrebăm dacă nu ar fi mai eficient ca România să ofere condiţii de muncă decente, pentru ca părinţii să nu mai fie nevoiţi să ia drumul străinătăţii.

Citit 4366 ori Ultima modificare Joi, 05 Iulie 2018 19:10

3 comentarii

 • postat de Georgeta
  Sâmbătă, 04 August 2018 14:11
  5.13.249.***
  NOI AM CAZUT IN CAP CE ESTE CU ACEASTA PROPUNERE ??????? SI EU VROIAM SA PLEC DIN TARA DAR AM RAMAS CA AVEAM COPII , AM MUNCIT PE BANI MAI PUTIN MI-AM CRESCU COPIII, I-AM DAT LA SCOALA, I-AM OCROTIT , AU TERMINAT LICEUL SI FACULTATEA SI DUPA AIA VOR FACE EI CE VOR.DAR NU M-AM LASAT COPIII IN GRIJA BUNICILOR SA PLEC DUPA UN "TRAI MAI BUN" EVENTUAL SA INCEP SA-MI FAC SI O VILA.
  NU SUNT DE ACORD CU ACESTE PROPUNERI DISRIMANATORII.
  0
  3
  Raportează
 • postat de ana
  Luni, 30 Iulie 2018 10:04
  62.23.44.***
  Nu exista o obligatie de neabandon a unui copil minor? Aceasta propounere nu numai ca este daunatoare si nejustificata dar ar incita si mai mult rominii sa plece, tara va fi populata de copii abandonati (care la rindul lor vor pleca si ei la fel ca parintii lor) si de batrini! Astfel credeti ca asigurati viitorul ? Copii cu parinti in strainatate vin la scoala imbracati la ultima moda si cu telefoane de 1000 (o mie) de euro, iar cel care are parintii in tara nu are nici ghiozdan sau un tricou "la moda"! si nu pleaca in vacanta nici el nici parintii ca nu au cu ce! Si vreti sa platiti parintilor sa vina sa-si vada copiii ! Obligatia parintilor este sa-si creasca copii si ar trebui penalizati daca ii abandoneaza. Sau ii iau cu ei, sau stau acasa macar unul dintre ei si se ocupa cum trebuie. Ar trebubi creat un fond pentru copii cu parinti dar saraci decint sa platiti la cei care cistiga si au ales sa plece. Nimeni nu o-a obligat, este o alegere personala, treebuie asumata!
  0
  5
  Raportează
 • postat de MIHAIL
  Vineri, 13 Iulie 2018 18:58
  5.13.173.***
  PROIECTUL ACESTA cu iz populist ,desi propus de un membru al PNL,mi se pare discriminatoriu...CEI CARE PLEACA SA MUNCEASCA AFARA o fac pentru VENITURI NET SUPERIOARE CELOR CE LE-AR FI PUTUT OBTINE IN TARA NATALA...EI stiu ce neajunsuri implica departarea de familie dar pentru binele lor si al familiei accepta sa stea departe...PARINTII care raman sa infrunte lipsurile si neajunsurile de aici cat si ceilalti cetateni trebuie sa accepte ca din venitul statului,creat si prin munca lor sa primeasca un ajutor doar parintii ce muncesc afara ,chiar si pentru a -si revedea familia din cand in cand...CORECT AR fi ca si parintii ce locuiesc in ROMANIA sa primeasca pentru varii motive acelasi ajutor,astfel fiind incurajat probabil si sporul demografic,populatia tarii scazand dramatic in ultimii ani!!!unicul meu copil traieste la FRANKFURT,unde a terminat si o facultate de informatica si unde s-a stabilit si munceste si ne vedem de cateva ori pe an ,cand putem si niciodata nu ne-am gandit ca ar fi drept ca cineva sa ne suporte cheltuielile implicate prin aceste deplasari...Cand castigi macar 1000 de euro pe luna ,cred eu ca poti ca la 2-3 luni sa vii cu o cursa macar low-cost sa-ti vezi copii!!!!DOAMNA CU PROIECTUL arface mai bine sa gandeasca un proiect de reinvigorare economica a tarii care s-ai faca pe romani sa nu doreasca sa plece prin strainataturi ,departe de ce au mai drag pe lume,copiii!!!
  0
  19
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.