Ortodoxie la capătul lumii | Biserici din Sydney sfinţite de un gălăţean

Ortodoxie la capătul lumii | Biserici din Sydney sfinţite de un gălăţean
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Pentru comunitatea ortodoxă românească din Sydney, Australia, luna august a fost marcată de două evenimente importante. Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei şi Noii Zeelande, născut în comuna Matca, judeţul Galaţi, a sfinţit două lăcaşuri de cult, printre care şi biserica primei parohii româneşti înfiinţate în Sydney.

Potrivit Basilica.ro, pe 12 august, în prezenţa credincioşilor români, a autorităţilor locale şi a reprezentanţilor corpului diplomatic de la Consulatul General al României din Sydney, a fost sfinţită Biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, care a primit şi un al doilea hram - Buna Vestire.

Parohia Ortodoxă Română „Sfinţii Martiri Brâncoveni” a fost înfiinţată sub jurisdicţia canonică a Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei şi Noii Zeelande, în 15 august 2008, iar pe 20 aprilie 2009, a fost recunoscută de autorităţile statului New South Wales.

Iniţial, parohia a funcţionat în lăcaşuri de cult închiriate. În iulie 2017, Episcopia Ortodoxă Română a Australiei şi Noii Zeelande, cu un împrumut acordat de parohiile româneşti din Sydney, un împrumut din partea unei familii de români ortodocşi din acelaşi oraş şi cu un ajutor financiar din partea Secretariatului de Stat pentru Culte din România, a cumpărat proprietatea cuprinzând o biserică şi o sală folosită drept centru social, scoasă la vânzare de Dioceza Anglicană din Sydney.

În stil românesc

Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei şi Noii Zeelande, a sfinţit duminică, 19 august 2018, biserica primei parohii româneşti înfiinţate în Sydney, în anul 1973, Parohia „Sfânta Maria”. Potrivit Basilica.ro, în 1975 preotul paroh Gabriel Popescu a început slujirea în locaţii închiriate, ca mai apoi în 1977 să fie achiziţionată o biserică de lemn cu o sală socială, pe locul căreia a construit actualul edificiu. Lăcaşul de cult este prima biserică românească din Australia construită în stilul arhitecturii tradiţionale româneşti. Sub îndrumarea ierarhului, între anii 2012-2018 au fost realizate numeroase lucrări de reparaţie, restaurare şi modernizare, iar duminică, 19 august 2018, Episcopul Mihail a resfinţit pictura restaurată şi lucrările de înnoire ale bisericii care a primit un al doilea ocrotitor, pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica.

Cine este primul episcop BOR din Australia şi Noua Zeelandă

Potrivit portalului Romanian Orthodox Episcopate of Australia and New Zealand, Preasfinţitul Părinte MIHAIL Maricel Filimon s-a născut în 25 ianuarie 1964, în comuna Matca, judeţul Galaţi. După terminarea şcolii generale şi a gimnaziului, a urmat cursurile liceale în oraşul Tecuci. În octombrie 1984, a intrat la Mănăstirea Cernica, iar pe 7 ianuarie 1986, cu aprobarea Preafericitului Patriarh Justin, a fost tuns în monahism, primind numele de Mihail. Din vara anului 1986 a fost transferat la Mănăstirea Curtea de Argeş.

A absolvit Institutul Teologic Universitar din Sibiu în anul 1991, şi în acelaşi an a susţinut examenul de admitere pentru cursurile de doctorat în Teologie. În anul 1992, Patriarhul Teoctist l-a recomandat Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei pentru a primi o bursă de studii postuniversitare. Astfel, în luna februarie 1993 a urmat cursurile pentru limba greacă la Facultatea de Filologie a Universităţii Aristotel din Tesalonic. La 9 iunie 1993, Facultatea de Teologie a Universităţii Aristotel din Tesalonic i-a aprobat cererea de înscriere la doctorat. Teza de doctorat pe care a elaborat-o are ca temă: „Slujirea catehetica a Bisericii Ortodoxe Soborniceşti din România în secolul al XX-lea”.

Pe 5 martie 2008, a fost ales în scaunul de episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Australiei şi Noii Zeelande de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. 

Pe 2 mai 2010, Preasfințitul Părinte Mihail a oficiat, alături de Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, slujba Sfintei Liturghii la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, cu prilejul sărbătorii Sfântului Atanasie Patelarie.

Citit 4177 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Septembrie 2018 19:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.