Gălăţeanul care şi-a băgat picioarele în farfurii la Chefi la cuţite (FOTO şi VIDEO)
Foto: Antena 1

Gălăţeanul care şi-a băgat picioarele în farfurii la Chefi la cuţite (FOTO şi VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Din cauza unui grav handicap cu care s-a născut, gălăţeanul Marian Başa nu şi-a putut folosi niciodată mâinile. Dar asta nu l-a împiedicat să înveţe să scrie, să picteze şi să gătească, folosindu-şi picioarele. Aşa cum şi le foloseşte pentru se bărbieri, pentru a mânca şi pentru a se spăla pe dinţi. Marian Başa, în vârstă de 34 de ani, artist plastic şi speaker motivaţional pentru persoanele cu dizabilităţi din Barcelona, a oferit, marţi seara, o uluitoare lecţie de viaţă la "Chefi la Cuţite", pe Antena 1.

"Acesta este bucătar chef sigur!", a fost convingerea chefilor Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu, după ce au gustat din preparatul gălăţeanului Marian Başa: somon în crustă de nucă şi condimente, piure de mazăre galbenă cu piper verde şi caviar de lime. Un preparat complex, care a combinat bucătăria moleculară cu cea clasică. Nu le-a venit să creadă când a apărut "bucătarul" - gălăţeanul Marian Başa: "Nu pot să-mi folosesc mâinile. Tot ce vedeţi a fost gătit cu picioarele", le-a explicat, zâmbind, gălăţeanul.

"Cum ai făcut piureul cu picioarele?"

Au întrebat, uluiţi, chefii. "Incredibil!", "Doamne, Dumnezeule!", "Nu pot să cred, jur!", au fost exclamaţiile chefilor, privind imaginile în care Marian tăia bucăţile de peşte, curăţa solzii rămaşi şi învelea somonul în nucă şi condimente pentru a-l pune la cuptor. "Nu vreau să ating nici un preparat cu piciorul aşa că voi folosi doar ustensile", a spus Marian şi s-a ţinut de cuvânt. Pentru a fi mai fin, a trecut piureul prin sită, apoi, ca un adevărat chimist, a preparat caviarul de lime.

"Să mă pici cu ceară şi nu mi-ar fi trecut prin cap că ţi-ai băgat picioarele în farfuria mea. La propriu! Ai mai gătit? N-ai cum să faci asta din prima!", a exclamat chef Bontea.

"Pentru mine, gastronomia este o artă. În bucătărie mă simt ca şi cum aş picta. E un sentiment de creaţie! Ca atunci când sunt în faţa unei pânze: mă joc cu culori, texturi", a mărturisit gălăţeanul.

Cum a descoperit pictura

Când sora lui mai mare a intrat în clasa I, Marian, care avea cinci ani, a descoperit creionul, fascinat de urma pe care o lasă pe hârtie: "Mama mi-a luat piciorul cu mâna ei şi a început să mă înveţe cum să controlez forma. Am învăţat să scriu odată cu sora cea mare şi aşa am ajuns să studiez la o şcoală normală. După ce am văzut că, prin muncă, pot să ajung la nivelul celorlalţi copii, mi-am dorit să fac şi mai mult!", a povestit Marian.

Căutând doctori care să-i vindece mâinile, în condiţiile în care familia lui nu avea bani, un profesor din şcoala generală a venit cu soluţia: "Dacă pot să scriu cu piciorul, e uşor să şi desenez cu piciorul. Am făcut mai multe felicitări de Crăciun, dintre care s-a ales una, s-a multiplicat în zeci de mii de exemplare şi s-a vândut în chioşcurile de ziare din Galaţi".

După un an de zile, avea să afle crudul adevăr: "Profesorul, directorul şcolii şi învăţătoarea mi-au spus fără ocolişuri: «Nici un doctor din lume nu te poate ajuta!». Aveam 11 ani. Oamenii aceia au fost atât de direcţi cu mine încât m-au făcut să-mi dau seama: asta este viaţa mea. Dacă doctorii nu pot să facă nimic pentru mine, de ce să sper eu la minuni, când nimic nu o să se întâmple! Am o singură viaţă, trebuie să mi-o fac fericită!", a spus Marian Başa.

"Pentru mine, asta e normalitatea!"

"Când am înţeles că niciodată nu voi fi ca ceilalţi, îl uram pe Dumnezeu. De ce eu? De ce m-a lăsat aşa? După ce am învăţat să desenez şi am văzut ce iese din picioarele mele, am tras cu dinţii să fiu şi mai bun! Când am văzut ce dar minunat mi-a dat, am înţeles că drumul meu are un rost. Pentru mine, asta e normalitatea. Niciodată nu am ştiut cum este mai uşor, ca să ştiu ce înseamnă acum că e greu!", a povestit gălăţeanul.

A absolvit Liceul de Arte "Dimitrie Cuclin", iar în clasa a XI-a a reprezentat cu succes Galaţiul la Olimpiada Naţională de Artă.

Apoi s-a mutat la Bucureşti, pentru că nu exista Facultate de Arte la Galaţi, iar de aproape un an trăieşte la Barcelona.

Viaţa la Barcelona

A lucrat ca artist plastic, a făcut portretele turiştilor pe La Rambla, strada principală din Barcelona, şi aşa a strâns bani: "Am închiriat o cameră, apoi un apartament, iar acum, după un an, lucrez cu Primăria Barcelonei ca speaker motivaţional pentru persoane cu dizabilităţi. Lucrez la un proiect, o expoziţie personală. Întotdeauna o să fiu pe stradă: Chiar dacă am proiecte şi pictez în atelier pentru expoziţii, îmi este dor să fiu în mijlocul oamenilor!", a spus Marian Başa. "Îmi doresc să devin nemuritor. Pentru mine, nemurirea nu înseamnă trupul, ci sufletul. Tot ce pictez e parte din sufletul meu. Peste sute de ani, voi trăi prin ceea ce am lăsat în urmă", spune Marian Başa, artist plastic şi speaker motivaţional. Artistul i-a făcut o surpriză lui chef Cătălin Scărlătescu, oferindu-i portretul în care celebrul bucătar arăta mai bine decât în realitate. Le-ar fi făcut portretele şi celorlalţi chefi, dar n-a avut timp pentru că, spre deosebire de chef Scărlătescu, aceştia au podoabă capilară, nu chelie.

Mâncare românească în hostelurile barceloneze

Datorită gălăţeanului Marian Başa, în trei hosteluri din Barcelona se găteşte, în câte o zi pe săptămână, tradiţional româneşte. Gălăţeanul a povestit cum, cazat în hostel, a început să-şi gătească, aşa cum obişnuia în ţară: tochitură cu mămăligă, cârnaţi afumaţi şi borş. Şi a fost nevoit să-şi împartă bucatele cu indienii, chinezii şi ceilalţi chiriaşi ai hostelului, cuceriţi de arome. "Se uitau chinezii la mămăligă şi întrebau ce prăjitură e asta!", povesteşte gălăţeanul, care le-a oferit reţetele hostelurilor, pentru a găti româneşte.

Chefii s-au întrebat cum va lua Marian Başa cuţitul oferit ca dovadă a calificării în etapa următoare a concursului. "Ca viaţa! În dinţi!", le-a răspus Marian, înşfăcându-l de pe masă cu gura. "Asta ţi-e viaţa! Dacă o accepţi, bine, dacă stai şi plângi, nu ai nimic de câştigat! Ura şi la gară!", a mai adăugat. Concluzia chefilor? "Doamne, am trăit s-o vedem şi pe-asta! Deci nu mai are nimeni nicio scuză! Ce probleme avem noi? N-avem nicio problemă, e doar mintea noastră!".

Foto şi Video: Antena 1, Chefi la cuţite

Citit 14626 ori Ultima modificare Luni, 26 Noiembrie 2018 03:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.