Ziua Naţională în Diaspora: ”România este în inima noastră, indiferent unde suntem” (FOTO)
Foto: Consulatul Onorific al României în Ţara Galilor (Facebook)

Ziua Naţională în Diaspora: ”România este în inima noastră, indiferent unde suntem” (FOTO)
Diana Stroia, consulul onorific al României în Ţara Galilor, alături de membrii unei secţii de votare
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

"România este dincolo de teritoriu, o purtăm în inimă chiar şi atunci când unii ne spun că nu mai suntem români sau că ar trebui să nu ne mai pese. Ne pasă! Ne e dor de «acasă» şi suntem o Mică Românie aici, în Ţara Galilor". "De ce ai votat, doamna Ioana-Carmen?" - "Mi-e dor de România, mă gândesc la ea în fiecare zi!". Sunt două dintre cele mai emoţionante mărturisiri făcute de două gălăţence inimoase: Diana Stroia-Matthews, consulul onorific al României în Ţara Galilor, şi Nineta Bărbulescu, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Australia şi Noua Zeelandă.

Înfăşurată în tricolor ca într-o mantie, Kaija M’lenga recită cu ardoare poezia "Limba românească", de Gheorghe Sion. S-a petrecut la secţia de votare 583 Swansea şi a fost filmat şi împărtăşit pe Facebook de Consulatul Onorific al României în Ţara Galilor. Deşi nu este născută acolo, fetiţa iubeşte România, vorbeşte şi scrie româneşte şi este foarte mândră de frumoasa noastră ţară, mărturiseşte Elena-Veronica, mama ei. Este doar unul dintre momentele emoţionante petrecute la ultimul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, care poate prefaţa cu succes Ziua Naţională a României - 1 Decembrie.

La capătul lumii

România nu este doar un teritoriu, ci fiecare inimă care bate cu drag de România şi de valorile ei, indiferent unde ne-am afla. De pildă, la capătul lumii, unde au votat gălăţenii din familia Indira Popescu Roman şi copiii, după cum am aflat de la gălăţeanca Nineta Bărbulescu, ambasadorul României la Antipozi. "Au votat români-melbournezi născuţi în aproape toate judeţele ţării şi tineri născuţi în Australia, în Republica Moldova, dar şi români stabiliţi în Canada, Cehia, la Sydney sau Perth!", spune Nineta Bărbulescu. Tocmai de aceea, la Melbourne, românii care au votat şi-au localizat zona de origine punând pe harta României câte o bulină.

România, oriunde s-ar afla, îşi va sărbători Ziua Naţională pe 1 Decembrie. Ca în fiecare an, la reprezentanţele Institutului Cultural Român (ICR) din străinătate, vor avea loc concerte, expoziţii, proiecţii de film, spectacole de teatru, o serie de evenimente oferite de zeci de artişti şi de istorici. Vom încerca să le trecem în revistă pe cele mai importante.

"Trio Zamfirescu şi Adrian Nour"

Fraţii Zamfirescu, unanim recunoscuţi drept unii dintre cei mai importanţi chitarişti din Romania, şi gălăţeanul Adrian Nour, unul dintre cei mai versatili actori români ai tinerei generaţii au susţinut aseară un spectacol în sala Díszterem a Szent-Györgyi Albert Agóra, din Seghedin.

Palatul BOZAR din Bruxelles

"Rapsodia română nr. 1 în La major", de George Enescu, va răsuna la Palatul Artelor BOZAR, pe 29 noiembrie şi pe 1 decembrie. Cristian Măcelaru, dirijorul care va fi din 2021 succesorul francezului Emmanuel Krivine în fruntea Orchestrei Naţionale a Franţei, şi Andrei Ioniţă, considerat de "The Times" "unul dintre cei mai interesanţi violoncelişti ai lumii", vor susţine concertele alături de Orchestra Naţională a Belgiei.

Primăria din Tel Aviv, în tricolor

Pentru al doilea an la rând, clădirea Primăriei din Tel Aviv va fi iluminată în culorile naţionale ale României, iniţiativa aparţinând Institutului Cultural Român de la Tel Aviv. ICR Tel Aviv marchează Ziua Naţională a României printr-un concert simfonic de gală, cu program integral românesc, susţinut la 1 decembrie, de solişti români acompaniaţi de Jerusalem Symphony Orchestra, la Jerusalem Theater - Henry Crown Symphony Hall din Ierusalim, sub bagheta dirijorului şi solistului român de operă Ionuţ Pascu.

Spania, concert şi foto-expoziţie

Ziua Naţională a României va fi sărbătorită printr-un concert susţinut de pianistul spaniol Josu de Solaun şi soprana româncă Rodica Vică, în data de 2 decembrie, la Cazinoul din Madrid. 30 de fotografii ale fotografului Sorin Onişor vor fi prezentate în cadrul expoziţiei "El pueblo rumano tradicional/ Gente y artesanías"/ "Satul tradiţional românesc/ Oameni şi meşteşuguri", la Sediul Comandamentului Corpului NATO de Reacţie Rapidă sub comanda Spaniei, din Betera/Valencia. De asemenea, expoziţia va putea fi vizionată la sediul Ambasadei României în Mexic, cu ocazia recepţiei oficiale de Ziua Naţională.

Prelegere şi concerte, timp de trei zile

Un concert susţinut de naista Petruţa Kupper, violonistul Bogdan Costache şi pianista Andrada Brisc, în al cărui program se vor regăsi lucrări de George Enescu, Ciprian Porumbescu şi piese din folclorul românesc, dă startul evenimentelor prin care ICR Londra va sărbători Ziua Naţională, pe 28 noiembrie. Un eveniment dedicat comunităţii româneşti şi publicului internaţional interesat de folclorul şi tradiţiile româneşti, la care vor participa, alături de muzicienii de mai sus, şi membri ai Ansamblului folcloric Piatra Neamţ, dar şi o prelegere despre momentul 1918, susţinută de profesorul Radu Cinpoeş de la Universitatea Kingston din Londra, vor întregi programul manifestărilor.

Sînziana Mircea, în concert la Veneţia

Sînziana Mircea, una dintre tinerele speranţe ale artei interpretative româneşti, va susţine luni, 2 decembrie, în sala de concerte a Conservatorului de Muzică "Benedetto Marcello" din Veneţia, un recital de pian dedicat Zilei Naţionale a României.

Sînziana Mircea (n. 1993) a debutat la vârsta de 20 de ani la Tokyo Metropolitan Theater şi a concertat apoi în cunoscutul edificiu baroc Saint-Martin-in-the-Fields din Londra. Recitalul său de debut la Carnegie Hall din New York a avut loc, la numai 24 de ani, cu casa închisă.

Prima apariţie publică pe scena Ateneului Român a avut loc la numai şapte ani, urmată fiind de numeroase concerte în România şi Europa şi chiar în America - unde a debutat la vârsta de 11 ani. În 2014, a devenit primul pianist român care a obţinut o bursă de la Fundaţia Van Cliburn şi TCU School of Music la PianoTexas Festival & Academy. În anul 2016 a câştigat premiul Academiei Internaţionale de Pian de la Miami, iar în 2017 a fost distinsă cu titlul Young Steinway Artist şi cu Premiul I la "Golden Classical Music Awards" International Competition, fapt ce a readus-o pe prestigioasa scenă de la Carnegie Hall, în noiembrie 2019.

Dragostea de ţară se dovedeşte prin vot

Un număr record de români, 944.172, au votat în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Cei mai mulţi au străbătut distanţe lungi până la secţiile de votare şi doar 17.521 au votat valid prin corespondenţă. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a primit un vot masiv din Diaspora - 878.933 de voturi (94 la sută), în vreme ce Vasilica Dăncilă a luat doar 56.072 de voturi (5,99 la sută). Numărul total al voturilor nule a fost mic - 9.129.

 Explicaţii foto:

Gală românească la ICR Tel Aviv (sursa - ICR)

Nineta Bărbulescu, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Australia şi Noua Zeelandă, alături de alţi gălăţeni care au votat la capătul lumii (sursa - Facebook)

Media

Echipa sectiei 583 #Swansea a trăit astăzi un moment emoționant Mulțumim familiei M'lenga care ne-a demonstrat ca #Romania este purtată in inimile noastre indiferent unde suntem in lume ??❤️ Poezia ‘Limba românească’ de Gheorghe Sion recitata cu pasiune de scumpa Kaija M’lenga Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord Secția consulară a Ambasadei României la Londra

Posted by Consulatul Onorific al Romaniei in Tara Galilor on Saturday, November 23, 2019
Citit 7697 ori Ultima modificare Joi, 28 Noiembrie 2019 16:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.