Aproximativ 400 de copii, părinți și profesori din Spania, Italia, Ucraina, Irlanda, Marea Britanie și România au sărbătorit împreună "Tradiția Mărțișorului", eveniment organizat pe Zoom de profesorii de limbă, cultură şi civilizaţie românească Dorina Apostol și Anca-Elena Răducan, din Benidorm și Tenerife, Spania. Partenerii evenimentului au fost Institutul Limbii Române și Școala Gimnazială "Sfinții Împărați" din Galați. Copiii gălăţeni le-au transmis mesaje emoţionante copiilor diasporei, după cum am aflat de la gălăţeanca Anca-Elena Răducan, absolventă de Istorie - Limba și literatura română la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi.
"Acolo... aici... departe... aproape, 1 Martie este unul singur pentru noi, românii, indiferent de distanță. Vom rămâne uniți!". Acesta este unul dintre mesajele emoționante pe care le-a transmis un grup de copii de la Școala Gimnazială "Sfinții Împărați" din Galați, clasa prof. Liliana Toader, pentru toți copiii români din Diaspora, cu ocazia Mărțișorului.
Inclus în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității, Mărţişorul este preţuit de români, oriunde s-ar afla. An de an, profesorii de limbă, cultură și civilizație românească (LCCR) din întreaga Europă realizează alături de elevii lor activități prin care conservă tradiția Mărțișorului în comunitățile românești din Diaspora. Tocmai de aceea, pe 27 februarie, a avut loc evenimentul on-line "Tradiția Mărțișorului", care a reunit aproximativ 400 de copii, părinţi şi profesori din Spania, Italia, Ucraina, Irlanda, Marea Britanie şi România.
Le-au fost alături Centrul de Informare al României din Ismail, Ucraina, colectivul vocal-model "Doruleț", Casa de Cultură Orlovca, raionul Reni, Ucraina și Școala Gimnazială Hoghiz, din Brașov.
Tradiţii duse mai departe
Participanţii au aflat despre Tradiţia Mărțișorului de la prof. LCCR Dorina Apostol. Apoi s-au bucurat de un moment artistic oferit de un grup de elevi din Castellon de la Plana, Spania, îndrumaţi de prof. LCCR Mirela Iuliana Bondoc. Dar cel mai important este că au confecționat mărțișoare în cadrul atelierului coordonat de prof. înv. Tatiana Cernat, de la Școala Gimnazială "Sfinții Împărați" Galați.
A doua parte a evenimentului a fost dedicată profesorilor LCCR din Europa și cadrelor didactice din România. 32 de profesori au prezentat activitățile pe care le-au derulat, alături de elevii lor, în scopul promovării tradiției Mărțișorului, aceasta fiind prima inițiativă de acest gen, în care profesori din mai multe țări au avut posibilitatea să pună în comun modele de bune practici.
Organizatoarele evenimentului au ţinut să le mulţumească în mod deosebit directorului general al Institutului Limbii Române (ILR), Daiana-Theodora Cuibus, şi Dianei Boroi, reprezentatul ILR, pentru susținerea necondiționată, dar mai ales directorului Școlii "Sfinții Împărați" din Galați, prof. Elena Laura Cristea, pentru deschiderea cu care a acceptat parteneriatul în cadrul acestui eveniment. Fireşte, mulţumiri se cuvin şi tuturor părinților care au facilitat participarea copiilor la această activitate și pentru ajutorul oferit celor mici în confecționarea mărțișoarelor.
Gânduri minunate
Pe lângă descoperirea Tradiţiei Mărţişorului, evenimentul i-a adus aproape pe copiii români, doborând frontierele. Prin urmare, merită să parcurgeți mesajele emoționante transmise de copiii din România tuturor românilor din Diaspora: "Mărțișoarele sunt pentru toate ființele. Vă purtăm în inimile noastre, elevi români din Diaspora!"; "Ne aflăm cu sufletul la voi, copii din Diaspora! Vă salută Școala Gimnazială «Sfinții Împărați» din Galați"; "Oricât de departe ați fi, veți rămâne în inimile noastre!"; "Oriunde în lume/Voi vă aflați,/Mărțișorul în suflet/Să îl purtați"; "Chiar dacă sunteți departe, duceți tradiția Mărțișorului mai departe, cu mintea și sufletul. Salutări din Galați, Școala Gimnazială «Sfinții Împărați»".