Savantul gălăţean Adrian Bejan dezvăluie tainele timpului şi ale frumuseţii

Savantul gălăţean Adrian Bejan dezvăluie tainele timpului şi ale frumuseţii
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

"Time and beauty: Why time flies and beauty never dies" ("Timp și frumusețe: De ce zboară timpul, iar frumusețea nu moare niciodată") este cea mai nouă carte adresată publicului larg publicată de profesorul Adrian Bejan, unul dintre gălăţenii care au uimit lumea. Primul român distins cu Medalia "Benjamin Franklin" - decernată de-a lungul vremii unor oameni de geniu ca Nikola Tesla, Thomas Edison, Albert Einstein sau Bill Gates - Adrian Bejan explorează două dintre percepțiile noaste elementare: timpul şi frumuseţea. Şi explică, într-un stil savant, dar plin de culoare, de ce simțim că timpul zboară mai repede pe măsură ce îmbătrânim şi de ce frumusețea este atrăgătoare pentru noi.

După "Design in Nature" - 2012, "The Physics of Life" - 2016 şi "Freedom and Evolution" - 2020, Adrian Bejan le propune acum cititorilor săi din întreaga lume "Time and beauty: Why time flies and beauty never dies".

"Crescând, mi-am dat seama că timpul trece din ce în ce mai repede, iar acest sentiment a persistat", mărturiseşte Adrian Bejan, în primele rânduri ale noii sale cărţi. În martie 2019, a publicat o explicaţie bazată pe fizică a acestui sentiment atât de comun şi, timp de o lună, acesta a fost cel mai citit articol din întreaga lume! Iată de ce, în această carte, savantul gălăţean explorează aceste două concepte, considerate abstracte, şi explică, într-un stil savant, dar plin de culoare, baza științifică a percepției timpului și frumuseții.

"Timpul și frumusețea sunt două dintre percepţiile noastre elementare. Sunt atât de comune, încât sunt trecute cu vederea. Evident, sunt la poli diferiţi, dar diferit nu înseamnă fără legătură.

Stând în pat la miezul nopții, nu cu mult timp în urmă, mi-a trecut prin cap că aceste două concepte - considerate idei abstracte care nu pot fi explicate - sunt de fapt una și aceeași. Ambele îşi au sursa în mecanica felului în care ni se mişcă ochii. Cu alte cuvinte, felul în care percepem atât timpul, cât şi frumuseţea provine din fizică", explică profesorul Adrian Bejan.

"Timpul și frumusețea dezvăluie fizica percepțiilor umane"

După cum aflăm de pe coperta cărţii, în această nouă lucrare inovatoare, Adrian Bejan - un adevărat "original" printre fizicieni - explică, într-un stil savant, dar plin de culoare, baza științifică a percepției timpului și frumuseții. Organizată în trei idei principale, cartea începe cu percepția timpului. Autorul explică de ce simțim că timpul zboară mai repede pe măsură ce îmbătrânim: o încetinire a ritmului cu care ochii percep noile imagini, iar creierul le poate procesa. Şi arată cum ochii copiilor se mişcă mai repede în comparaţie cu ochii adulţilor, dobândind și integrând mai multe informații. Iar persoanele în vârstă văd mai puține imagini noi în același timp real şi "li se pare că ora de culcare a sosit prea devreme".

"Timpul perceput, numit și <timpul mental>, este diferit de timpul indicat de ceas. În acest context, timpul este un alt cuvânt pentru <schimbarea percepută>. Apoi, cititorii vor descoperi că frumusețea este atrăgătoare, deoarece imaginile cu formă armonioasă sunt scanate mai repede de ochi.

În cele din urmă, timpul și frumusețea sunt înțelese împreună pentru a explica de ce pandemia globală ne-a întârziat timpul mental.

Această înțelegere ne înarmează cu tehnici de a ne încetini timpul minții (care se accelerează odată cu vârsta) și pentru a crea condițiile de a trăi mai mult și mai creativ", dezvăluie autorul, pe coperta cărţii.

Lectură esenţială

"Această carte subliniază extinderea ştiinţei peste un domeniu care înainte era necunoscut sau avea subiecte sută la sută descriptive. Dar cu o nouă înţelegere a fizicii care le guvernează, suntem acum înarmaţi cu puterea de a prezice aceste aspecte ale lumii", spune profesorul Adrian Bejan, care intenţionează să-și folosească noua carte în cursurile sale de la Universitatea Duke.

"Eu predau ştiinţa designului care nu este făcut după ureche. Designul este o ştiinţă cu reguli şi disciplină. Nu vrem ca studenţii noştri să bâjbâie în întuneric, modificându-şi pe încercate designul. Ne dorim ca ei să absolve cu darul de a proiecta cele mai bune designuri, ceea ce le va stimula gândirea", afirmă cu tărie savantul.

Şi, dacă tot vorbim despre studenţi la inginerie şi nu numai, trebuie spus că, tot anul acesta, Adrian Bejan a publicat cartea "Heat Transfer: Evolution, Design and Performance" ("Transfer de căldură: evoluție, design și performanță"). Este o lectură esențială pentru studenții de licență și absolvenți în inginerie mecanică și chimică și pentru toți inginerii, fizicienii, biologii și oamenii de știință ai pământului, scrisă de unul dintre cei mai citați autori din întreaga inginerie, profesorul Adrian Bejan.

Cine este Adrian Bejan

J.A. Jones Distinguished Profesor la Universitatea Duke din Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii, membru de onoare al Academiei Române, Doctor Honoris Causa al altor 18 universităţi din 11 ţări, din Franţa în Azerbaidjan şi din Brazilia în Africa de Sud, Adrian Bejan este autor a peste 30 de cărţi şi 700 de articole apărute în publicaţii recunoscute ştiinţific. Despre acest gălăţean care a uimit lumea şi primul român distins cu Medalia "Benjamin Franklin" aţi mai putut citi în ziarul "Viaţa liberă".

Gălăţean prin naştere şi educaţie, absolvent al Liceului "Vasile Alecsandri", apoi student la Facultatea de Inginerie Mecanică din Galaţi şi, mai presus, jucător de baschet, Adrian Bejan a câştigat prin concurs o bursă la Massachusetts Institute of Technology (MIT), iar în 1971 a reuşit să absolve renumita universitate americană. În 1975 şi-a luat doctoratul la MIT în inginerie mecanică, iar în 1984 a devenit profesor cu catedră întreagă la Universitatea Duke (Carolina de Nord).

Cunoscut pentru contribuţiile sale remarcabile în domeniul termodinamicii, Adrian Bejan este autorul "Teoriei Constructale", care susţine că un sistem finit rămâne în viaţă numai dacă evoluează spre configuraţii care oferă acces curenţilor care îl compun.

În 2019, pentru "contribuţiile sale interdisciplinare de pionierat la dezvoltarea termodinamicii moderne şi a Legii Constructale", profesorul Bejan a primit, la Berlin, Premiul "Humboldt" pentru întreaga activitate ("Humboldt Research Award for Lifetime Achievement"). De asemenea, tot în 2019, a devenit laureat al TÜBA International Academy Prizes, premiu acordat anual de Academia de Ştiinţe din Turcia - Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) celor mai proeminenţi oameni de ştiinţă, cercetătorilor cu realizări originale, inovative şi revoluţionare. În 2020 i s-a conferit din partea președintelui Franței titlul de Cavaler al Ordinului "Palmes Académiques".

Citit 11010 ori Ultima modificare Duminică, 05 Iunie 2022 16:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.