Arta cămășii cu altiță şi tradiţia Lipiţanilor, în Patrimoniul Umanității

Arta cămășii cu altiță şi tradiţia Lipiţanilor, în Patrimoniul Umanității
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

„Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” va fi înscrisă în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. La fel şi tradiția creşterii cailor de rasă Lipițan. Deciziile au fost luate chiar pe 1 Decembrie 2022, la Rabat, în Maroc, de către Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO, reunit în cea de-a 17-a sesiune. Veştile bune au fost anunțate de Ministerul Culturii, pe pagina de Facebook şi prin comunicate de presă.

„Piesă reprezentativă a costumului popular românesc, cămașa cu altiță a reprezentat, atât pentru mediul țărănesc, tradițional, cât și pentru elitele vremii, o modalitate de afirmare a identității locale și naționale. În prezent, cămașa cu altiță este creată, purtată, tezaurizată sau oferită de către creatorii din România și Republica Moldova, în toate regiunile celor două state, dar și peste granițe, devenind un ambasador atemporal pentru cultura și identitatea statelor implicate”, afirmă Ministerul Culturii. Nu e de mirare, deci, decizia privind înscrierea „Artei cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Şi, tot pe 1 Decembrie, Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, reunit la Rabat, în Maroc, a decis și înscrierea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a tradițiilor de creștere a cailor de rasă Lipițan din țările Austria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Italia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria, în care acest patrimoniu este păstrat activ și neîntrerupt. 

„Tradiția românească a creșterii acestor cai a apărut în anul 1874, datorită mutării efectivului hergheliei imperiale de la Mezőhegyes (astăzi pe teritoriul Ungariei) pe un domeniu de stat al imperiului aflat la Sâmbăta de Jos, pe valea Oltului. Acest nou element din patrimoniul cultural imaterial național este reprezentat de un set de cunoștințe, practici și aptitudini legate de creșterea, îngrijirea și antrenarea cailor de rasă Lipițan din România, transmise cu precădere pe cale orală și din generație în generație, prin experiență directă", explică Ministerul Culturii.

Citit 2541 ori Ultima modificare Luni, 05 Decembrie 2022 16:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.