O tecuceancă, între promotorii limbii luxemburgheze. Distincție de bronz acordată Clarei Moraru

O tecuceancă, între promotorii limbii luxemburgheze. Distincție de bronz acordată Clarei Moraru
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Numele tecucencei Daniela-Lăcrămioara Clara Moraru este gravat pe spatele plachetei de bronz „Dicks-Rodange-Lentz” care i-a fost decernată sâmbătă, 7 ianuarie 2023, pentru contribuția remarcabilă avută în decursul anilor la promovarea limbii luxemburgheze. Clara Moraru a devenit, astfel, prima persoană a cărei limbă maternă nu este luxemburgheza, onorată cu o asemenea distincție. Dicks, Rodange și Lentz sunt cele mai mari trei nume ale literaturii luxemburgheze.

Așa cum ați putut afla din pagina de Diaspora a ziarului „Viața liberă”, meritele tecucencei Daniela-Lăcrămioara Clara Moraru în promovarea limbii luxemburgheze au fost recunoscute public, prin decernarea distincției de bronz „Dicks-Rodange-Lentz”. Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului a publicat câteva instantanee de la ceremonia de decernare desfășurată sâmbătă, 7 ianuarie 2023, la sediul Asociației Actioun Lëtzebuergesch - Eis Sprooch a.s.b.l..

Ambasada a ținut să-i adreseze călduroase felicitări Clarei Moraru: „Această distincție, acordată în 1984 sub forma plachetei de argint și lui Pierre Werner, om de stat luxemburghez cunoscut ca unul dintre fondatorii și suporterii fermi ai construcției europene, este cu atât mai semnificativă cu cât este pentru prima oară când este conferită unei persoane a cărei limbă maternă este diferită de cea luxemburgheză”, scrie Ambasada României.

Într-un video postat pe pagina sa de Facebook, Clara Moraru, laureata acestei distincții, a prezentat placheta și diploma care i-au fost decernate. Am putut afla astfel cine sunt „Dicks-Rodange-Lentz”: cele mai mari trei nume ale literaturii luxemburgheze: Dicks – celebrul Edmond de la Fontaine, Rodange - Michel Rodange, scriitor și poet și Lentz - Michel Lentz, poetul național.

Iar pe spatele plachetei este gravat numele său: „Sunt foarte fericită şi mândră să mă aflu în această ligă a promotorilor extraordinari ai limbii luxemburgheze, pentru materialele educaţionale pe care le-am publicat de-a lungul anilor, începând din 2004. Acest fapt este extraordinar fiindcă eu sunt prima persoană care nu este vorbitor nativ de limba luxemburgheză şi primeşte acest premiu, acordat din 1984, primul care l-a primit fiind Paul Werner, pentru că a introdus limba luxemburgheză ca limbă naţională în Constituţia Marelui Ducat. Sunt foarte fericită, 2023 se anunţă un an plin şi voi reveni curând cu detalii despre toate proiectele mele, un mare mulţumesc asociaţiei Actioun Lëtzebuergesch pentru că m-a susţinut”, a mărturisit Clara Moraru.

Reamintim că numele din catalog al absolventei Colegiului "Spiru Haret" din Tecuci este Daniela Lăcrămioara Moraru, dar pentru că "Lăcră" era prea dificil de pronunţat pentru colegii şi prietenii ei din Luxemburg, a fost anagramat şi a devenit "Clara". La doar 36 de ani, Clara Moraru a fost aleasă "Woman Inspiring Europe" ("Femeie care inspiră Europa") pentru anul 2013 de către Institutul European pentru Egalitatea de Gen al Comisiei Europene. În urmă cu trei ani, scriam despre cartea ei de povești, "Our Magic Journey on Earth. A Book of Kindness, Friendship and Respect" - "Călătoria noastră magică pe Pământ. O poveste despre bunătate, prietenie şi respect", că va ajunge gratuit la micii români din străinătate, după ce vor fi traduse în limba română graţie finanţării Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Dacă doriți să aflați mai multe detalii despre câteva dintre materialele de învățare pentru luxemburgheză pe care le-am dezvoltat și publicat din 2004, aruncați o privire pe https://www.languages.lu/learning-materials.

Citit 4443 ori Ultima modificare Joi, 12 Ianuarie 2023 09:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.