Restaurantul unui gălăţean din Tivoli dăruieşte prânzul de Crăciun vârstnicilor singuri şi nevoiaşi

Restaurantul unui gălăţean din Tivoli dăruieşte prânzul de Crăciun vârstnicilor singuri şi nevoiaşi
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

„De Crăciun poţi face mai mult… Pe 25 decembrie, de la 12,30 la 14,30 Taverna di Dracula oferă de Crăciun masa de prânz drept cadou persoanelor în vârstă, singure și nevoiașe. Crăciunul acesta nu veți fiți singuri. Va fi un prânz cu bun gust și în compania altor persoane”, este invitaţia scrisă la intrarea în „Taverna di Dracula”, din centrul istoric al oraşului italian Tivoli. Despre „Taverna di Dracula”, afacerea gălăţeanului Mihai Lina şi a soţiei lui, Raisa, aţi putut citi în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”. Deschisă pe 2 februarie 2019, taverna a întrecut în topuri restaurante vechi de sute de ani, graţie numeroaselor recenzii excelente ale clienţilor. Numele restaurantului şi al proprietarilor lui este recunoscut nu doar pentru delicioasa mâncare tradiţională românească, ci şi pentru iniţiativele caritabile.

Favola di Natale alle porte di Roma: ristorante offre il pranzo agli anziani, a chi è solo e senza soldi”, aşa scriu jurnaliştii de la „Corriere della citta” despre iniţiativa gălăţeanului Mihai Lina şi a soţiei lui, Raisa, într-un articol preluat şi de presa românească. „Pare un basm de Crăciun spus copiilor pentru a-i face să viseze sau pentru a-i face să creadă că Moș Crăciun există. Sau un film, unul dintre cele care se vizionează atât de mult în acest sezon de sărbători. Și totuși, este adevărat. Un restaurant care nu se află la prima iniţiativă caritabilă, a decis să împlinească un vis multor oameni în cea mai magică zi a anului”, scriu jurnaliştii italieni.

Convinşi că „de Crăciun se poate face mai mult” - „A Natale si può fare di più…”, după cum spune şi un cântec italian, soţii români au decis ca, în prima zi de Crăciun, să ofere în dar celor singuri, vârstnici şi nevoiaşi masa de prânz. „Crăciunul acesta nu veți fiți singuri. Va fi un prânz cu bun gust și în compania altor persoane”, spun în anunțul lor proprietarii Tavernei lui Dracula.

Premiaţi pentru altruism

Gesturile caritabile sunt o normalitate pentru cei doi români şi, aşa cum scriam în pagina de Diaspora, taverna lor şi-a adjudecat titlul de cel mai generos restaurant din Italia.

La începutul lunii noiembrie 2020, în plină pandemie - pe fondul lipsei de turişti cauzate de închiderea muzeelor din Italia - soţii Mihai şi Raisa au decis ca, timp de aproape o lună, să ofere gratuit un prânz cald celor care nu-şi puteau permite să-l plătească.

Gestul lor caritabil a fost promovat cu entuziasm de presa italiană şi românească. A devenit viral mesajul scris de proprietari chiar la intrarea în restaurant: „Nu ezita să intri! Aici nu vei fi judecat pentru că ți-e foame sau ești de altă naționalitate!”. Ca de obicei, Mihai şi-a servit oaspeţii cu specialităţile minunate gătite de soţia lui, iar meniul nu a fost cu nimic diferit de cel acordat clienților plătitori.

Recunoaşterea autorităţilor a venit sub forma unui premiu național foarte important în Italia – „Premio Vivere a #sprecozero 2020”. Considerate "mici Oscaruri ale sustenabilităţii", distincţiile sunt acordate anual în cadrul campaniei "Spreco Zero" ("Risipă zero"), sub patronajul Ministerului Mediului.

Iar pe 4 septembrie anul acesta, restaurantul a câștigat premiul „Tivoli Onlus” la Festa dei Popoli 2022, tot pentru inițiativele altruiste.

Dincolo de premii, sunt însă mesajele emoţionante ale oamenilor care au aflat despre iniţiativa românilor, mesaje preluate de presa italiană şi românească: „Suntem obișnuiți să trăim într-o lume plină de egoism și indiferență față de oamenii singuri, iar aceste gesturi încălzesc sufletele”. „…Chiar și o ciorbă mâncată în companie bucură inima celor singri”. „Felicitări, mulți oameni singuri, în vârstă, nevoiași, probabil că și-ar fi petrecut Crăciunul în pat pentru a se încălzi și ar fi luat prânzul cu foarte puțin!”.

Unii s-au oferit să contribuie financiar la costurile acestui dar de Crăciun, dar proprietarii au refuzat: „Mulțumim, nu este necesar. Dacă facem caritate, o facem cu inima, fără să profităm de ceilalți, care pot ajuta direct pe alții”.

Un mesaj care nu lasă loc de interpretări sau de echivoc.

Citit 7290 ori Ultima modificare Vineri, 23 Decembrie 2022 12:40

1 comentariu

  • postat de Maria
    Marți, 03 Ianuarie 2023 09:26
    80.24.237.***
    ++++++Omul sfinteste locul. Bravo+++++++
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.