Sucul de aloe vera, „elixirul tinereţii” la îndemâna tuturor

Sucul de aloe vera, „elixirul tinereţii”  la îndemâna tuturor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Planta de aloe vera este extrem de cunoscută și foarte des întâlnită în casele noastre, atât pentru că este ușor de îngrijit, dar mai ales pentru beneficiile sale multiple pentru sănătate. Iată care sunt câteva dintre beneficiile plantei de aloe vera mai puţin cunoscute.

Aloe vera este o plantă cu frunze verzi lungi și mari, cu pete galbene. Acum este cultivată pe toate continentele, dar originile pot fi urmărite până în Africa tropicală. Grecii și romanii foloseau planta ca un remediu pentru răni și arsuri.

Aloe vera este considerată astăzi regina plantelor de uz medicinal. Gama sa de acţiune variază de la detoxifiere la proprietăţi antiinflamatoare, de la purificare la stimularea celulară, până la capacitatea antiseptică și antistres. Aloe vera este o plantă magică, ce conţine 17 aminoacizi. Dar nu doar atât. Planta conţine săruri minerale și vitamine, diverse enzime protectoare și acemannan, un mucopolizaharid D-izomer, care are proprietăţi imunostimulante, antivirale, antineoplastice și gastrointestinale.

Această plantă poate fi cultivată cu ușurinţă în interior, pe terase sau balcoane. De fapt, are nevoi minime de supravieţuire și prosperă pe tot parcursul anului. Este important să o expui la temperaturi cuprinse între 20 și 30 de grade. Iarna ar trebui adusă în interior sau adăpostită într-o seră. Are nevoie de apă o dată pe săptămână, în timp ce în celelalte anotimpuri chiar și o dată pe lună.

Studiile arată faptul că planta de aloe vera are beneficii asupra controlului glicemic. Administrată oral, sub formă de frunze zdrobite, suc, pulbere sau extract, aloe vera a reușit să îmbunătăţească controlul glicemic la persoanele cu prediabet și diabet de tip II. Aloe Vera în apa de gură are proprietăţi anti-placă și anti-gingivită.

Potrivit unui studiu realizat de SUA, folosită zilnic timp de o lună, apa de gură cu aloe vera a reușit să reducă vizibil sângerările gingivale și placa dentară.

Evident că aloe vera nu ţine locul exerciţiilor fizice, al alimentaţiei sănătoase sau al medicamentelor prescrise de medic pentru tensiunea arterială. Cu toate acestea, pudra de gel de aloe vera oferă însă beneficii ca terapie complementară, datorită componentelor sale antiinflamatoare.

Nu este un secret faptul că aloe vera se regăsește printre ingredientele multor produse de îngrijire a pielii. Gelul de aloe vera are proprietăţi hidratante și stimulează producerea colagenului, iar acest lucru ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii.

Pentru că are proprietăţi antiinflamatoare, aloe vera este un remediu natural perfect pentru tratarea acneei. Aplicat pe coșuri, pe zonele iritate sau chiar pe cicatrici, gelul de aloe vera reușește să calmeze și să diminueze aspectul și proeminenţa acneei.

Potrivit unor studii, aloe vera contribuie la îmbunătăţirea funcţiei cerebrale și cognitive și la reducerea simptomelor depresiei.

Sucul de aloe vera conţine antrachinonă, o substanţă care funcţionează ca un laxativ puternic. Aceasta crește conţinutul de apă intestinală, stimulează secreţia de mucus și crește peristaltismul intestinal.

În același timp, înainte de folosirea sucului de aloe vera, e bine să vă consultaţi și cu un medic, pentru a evita eventualele efecte negative. Aloe vera poate avea interacţiuni periculoase cu alte medicamente, inclusiv cu cele pentru scăderea tensiunii, cu laxative sau cu cele împotriva diabetului. Ar trebui să nu consumaţi suc de aloe vera dacă aveţi diabet, boli de inimă, de rinichi sau intestinale, cel puţin nu înainte, după cum am amintit, de a vă consulta cu medicul.

Citit 6593 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Aprilie 2023 10:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.