„România este peste tot. Viitorul României este global”. Profesorul Adrian Bejan, în dialog cu elevii și studenții (FOTO și VIDEO)
Foto: Anca Melinte

„România este peste tot. Viitorul României este global”. Profesorul Adrian Bejan, în dialog cu elevii și studenții (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(39 voturi)

„Care este viitorul României? Merită să stau aici?”, „Care este cea mai importantă caracteristică a unui om ca să aibă succes?”, „Considerați că Dumnezeu există sau nu?”, „Dacă persoana dumneavoastră de acum s-ar putea reîntâlni cu cel care erați la 17 ani, ce i-ați spune?”. Sunt câteva dintre cele mai interesante întrebări adresate de elevii Colegiului Național „Vasile Alecsandri” (CNVA) la care a răspuns, joi dimineață, profesorul Adrian Bejan. Tirul întrebărilor și al răspunsurilor a continuat, apoi, la Facultatea de Inginerie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, într-un dialog al savantului gălățean cu studenții.

Profesorul Adrian Bejan, unul dintre gălățenii care au uimit lumea, a revenit, după șase ani de la ultima sa vizită, în orașul de la Dunăre. Dacă, în noiembrie 2017, a participat la aniversarea de 150 de ani a Liceului „Vasile Alecsandri” (LVA) - al cărui absolvent este - acum a revenit pentru o întâlnire cu elevii, în cadrul proiectului cultural „Interferențe culturale - întâlniri alecsandrine”, inițiat de prof. dr. Ion Cioroiu, și mai apoi cu studenții Universității „Dunărea de Jos”.

„Nu fiți oi, ci specimene de homo sapiens!”

„Am crescut la o stradă sau două de-aici, depinde cum sari gardurile”, le-a mărturisit, cu umor, profesorul Adrian Bejan elevilor care au umplut amfiteatrul CNVA. „Educația pe care am primit-o eu la LVA continuă să fie de același calibru, dacă nu mai bună. Este o educație europeană și asta e mare lucru! Era, din fericire, o educație europeană chiar sub comunism. Pe acele timpuri de tristă amintire, unele subiecte erau declarate «de sus» mai importante decât altele... Dacă v-aș da o sarcină, aceea ar fi să absolviți această instituție cu convingerea că nu sunteți convinși. Să vă întrebați pe voi înșivă. Să fiți gata să primiți în minte o idee mai nouă, mai bună! O idee care ridică nivelul ideilor voastre precedente. Un alt fel de a spune, să nu fiți oi, ci specimene de homo sapiens - omul înțelept! Luați-vă la întrebări, exprimați-vă, fiți liberi de a vă pune pe hartă”, le-a spus elevilor profesorul Adrian Bejan, pentru ca, mai apoi, să le răspundă la întrebări care mai de care mai interesante, mai originale și mai inspirate.

Elevii au putut afla că fiecare dintre noi este creat cu talent, numai că talentele diferă de la individ la individ. Că principala caracteristică a unui om pentru a ajunge departe și a avea succes este să fie liber. Iar dacă profesorul Adrian Bejan s-ar putea întâlni cu elevul de 17 ani, de la LVA, care a fost, i-ar spune: „Nu te lăsa!”. Și că profesiunea aleasă, aceea de profesor, este, de fapt, secretul de a-ți menține spiritul tânăr. Că sistemul românesc de învățământ nu suportă comparație cu cel american.

Elevii au avut parte și de confesiuni: „Ca să vedeți, la început stăteam «prost» cu scrisul, dar mi-am dat drumul pe parcurs. «Prost» înseamnă că nu luam nota zece! Singurul obiect la care aproape că am picat a fost la purtare. Ăsta-i adevărul!”.

Despre existența lui Dumnezeu, profesorul Bejan a spus că relația dintre individ și divinitate este personală. Și că trebuie să ne ferim de ideile fixe.

Surprize pentru profesorul Adrian Bejan

Pentru că pe 24 septembrie și-a serbat ziua de naștere, profesorul Adrian Bejan a avut parte de o surpriză: elevii i-au cântat „La mulți ani”, în cancelarie. Tot acolo, s-a reîntâlnit cu prof. Chița Popovici, prof. Liliana Dragomir, prof. Corneliu Goldu, prof. Cezar Gaiu, cu fostul său coleg de bancă, foști colegi de clasă, de generație, dar și cu foști coechipieri din perioada când juca baschet.

Prof. dr. Ion Cioroiu i-a decernat o diplomă de excelență pentru activitatea profesională și contribuția adusă la dezvoltarea și promovarea științei românești pe plan internațional. În amintirea anilor petrecuți la LVA, Adrian Bejan a primit în dar un album cu fotografii în care își va recunoaște trecutul.

Elevii au putut afla că activitatea academică se poate îmbina cu performanța sportivă, Adrian Bejan fiind component al echipei locale de baschet „Politehnica Galați” și al lotului de tineret al României. Dovadă că, astăzi, Cupa StreetBall CNVA poartă numele Adrian Bejan. Și au primit un îndemn pe măsură: „Aveți mingea în mână, faceți ceva cu ea! Înscrieți!”.

Dialoguri la Universitate

Timp de două ore, studenți de la mai multe facultăți – Inginerie, Drept, Arte și nu numai – au avut șansa unui dialog real cu profesorul Adrian Bejan. De asemenea, s-au depănat amintiri cu profesorii octogenari prezenți la întâlnire.

Profesorul Bejan le-a vorbit tinerilor despre ce înseamnă a fi inginer, ingineria fiind o activitate de a crea. Le-a spus că mintea studenților este în curs de coacere. Întrebat de ce a plecat în SUA, profesorul Bejan a mărturisit că România din care a plecat nu trăia într-o lume normală și a vorbit despre crimele împotriva culturii pe care le-au săvârșit comuniștii. „Voi, tinerii, sunteți șansa noastră de a revigora aici o societate normală”, a spus profesorul Bejan, îndemnându-i să meargă prin viață cu ochii deschiși și cu urechile ciulite. Să fie atenți când se prefigurează o șansă în viața lor, să fie atenți la ceea ce pot deveni, să-și audă fiecare chemarea și să o urmeze. Pentru că „în viață sunt trenuri pe care nu trebuie să le pierzi!”. 

Adrian Bejan a primit în dar din partea scriitoarei Angela Ribinciuc cea mai recentă carte pe care a publicat-o: „Fericirea e așa cum vrei să fie”. Savantului i s-a părut interesant titlul, dar a venit cu o sugestie: „Dacă mai faceți o ediție, vă recomand să se numească «Fericirea e așa cum îți vine»”. Așteptând acest moment de 20 de ani, Angela Ribinciuc i-a adresat și două întrebări profunde, primind răspunsuri pe măsură: „Cine sunt cei care v-au inspirat și care v-au ajutat să deveniți ceea ce sunteți?”/ „Părinții!”. „Ce contează în viață?”/ „Familia”. Ocazie cu care profesorul Bejan a vorbit despre copiii lui, care sunt realizați și îi întregesc cariera de succes. Pentru că familia este cea care îi dă motivație și putere!

Din partea Senatului Universității „Dunărea de Jos” din Galați, profesorul Bejan a primit o diplomă aniversară. „Întâlnirea cu profesorul Adrian Bejan este un preambul la conferința «Dialoguri științifice și culturale», aflată la a treia ediție, conferință online, care va începe pe 30 octombrie 2023”, ne-a declarat președintele Senatului Universității „Dunărea de Jos” din Galați, prof. univ. dr. ing. Cătălin Fetecău.   

Am păstrat pentru final răspunsul profesorului Adrian Bejan la întrebarea cu care a început articolul nostru, întrebare pe care i-a adresat-o o elevă: „Care este viitorul României și dacă merită să stau aici?”. „România nu este numai aici. România este peste tot. Nume foarte mari de români sunt peste tot. Este o tărie a poporului român să fie peste tot. România nu mai este locul izolat pe hartă sau în politică, știință sau cultură. Viitorul României este global”, a răspuns Adrian Bejan.

Citit 17964 ori Ultima modificare Duminică, 22 Octombrie 2023 19:19

4 comentarii

  • postat de un cetatean
    Marți, 24 Octombrie 2023 01:37
    212.93.153.***
    la ce sa te astepti de la unu care pleaca la pas din Romania in SUA in 1970 toamna, pe vremea cand nu ieseai din tara decat mort.
    Omu si-a facut treaba si atunci si si-o face si acum ... prin toate mijloacele.
    4
    10
  • postat de gheorghe
    Duminică, 22 Octombrie 2023 11:21
    208.98.223.***
    Viitorul va fi global = plecati in pribegie, ... si-asa ati ramas practic fara tara.
    Ca doar are cine s-o colonizeze!

    ‘It’s the beginning of the end of Jewish life in the West'
    8
    6
  • postat de Dan
    Vineri, 20 Octombrie 2023 18:20
    82.77.37.***
    Patetic sfat … Daca pana acum iti spuneau inaintasii “sa fii mandru ca esti roman” ( iti transmiteau ca ai un loc caruia sa ii spui casa unde sa revii cu drag si poate sa ramai ) , acum te amagesc cu romania e globala ( du-te invartindu-te, unde vezi cu ochii si esti un nimeni printre straini ).
    9
    14
  • postat de Vali Damian
    Vineri, 20 Octombrie 2023 11:12
    5.13.178.***
    A fost un dialog sincer, plin de folos pentru elevi si studenti. Bravo!
    6
    17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.