Răul deja făcut

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ideea referendumului din Grecia nu a rezistat nici măcar trei zile. Calificat drept un act nebunesc, dacă nu de-a dreptul sinucigaș, gestul premierului George Papandreou a fost respins categoric de toate forțele politice, fie ele din interiorul sau exteriorul țării. Dar fie și numai aceste trei zile au fost suficiente pentru a da peste cap toate negocierile desfășurate în ultimele trei luni pentru ieșirea din criza datoriilor suverane. Și mai grav, puseul  premierului grec a picat exact în ajunul summitului G20, la care țările UE aveau obligația de a prezenta o poziție coerentă vizavi de evoluțiile pe piețele financiare.

Experimentul ”democratic” de la Atena a dat peste cap orice înțelegere. Liderii marilor puteri ale lumii, state care putea eventual contribui la consolidarea financiară a Europei au dat înapoi. Până și discursul diplomatic a fost lăsat deoparte în anumite situații, iar pe parcursul summitului incapacitatea UE de a găsi o soluție a fost aspru criticată, iar zona euro acuzată că periclitează întreaga economie mondială. Anunțul Greciei cum că va renunța la referendum este tardiv. Summitul G20 s-a încheiat cu un eșec. Nimeni nu mai vrea să bage nici un ban în plus nici în FMI, nici în Instrumentul European de Stabilitate Financiară până când europenii nu vor fi în stare să prezinte suficiente „detalii” despre modul cum vor să salveze zona euro. În Grecia, în cursul serii de vineri se aștepta rezultatul votului de încredere la adresa premierului Papandreou.

Soarta lui părea pecetluită, iar la ora la care citiți aceste rânduri n-ar fi exclus ca, din punct de vedere politic, George Papandreou să fie de domeniul trecutului. Din păcate, cu sau fără acest premier, viitorul Greciei se anunță extrem de tulbure. Ideea referendumului a declanșat un val de furie și frustrare în toată Europa. Grecia are din ce în ce mai puțini susținători, iar în prezent se pune în mod deschis problema ieșirii acesteia din zona euro, act care nu se poate face și fără ieșirea din Uniunea Europeană. Tragedia greacă se apropie, se pare, de punctul culminant, iar deznodământul ar putea fi chiar mai cutremurător decât îl puteam intui în urmă cu doar câteva zile.

Citit 6606 ori Ultima modificare Vineri, 04 Noiembrie 2011 19:25

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.