Marea degringoladă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce a aruncat piețele financiare și zona euro în haos, premierul grec, George Papandreou, își duce până la capăt ”misiunea” și aruncă și viața politică internă în degringoladă. Anunțul privind organizarea unui referendum pe tema planului de măsuri financiare convenit cu liderii europeni a detonat o revoltă chiar în interiorul partidului socialist al premierului.

Valul furiei a cuprins și Guvernul, acolo unde un grup de miniștri în frunte cu Evangelos Venizelos, responsabilul pe Finanțe, au cerut pe de-a dreptul demisia lui Papandreou, fapt aproape fără precedent în politica europeană recentă. Această evoluție demnă de un teatru absurd este amplificată și de faptul că astăzi Guvernul ar fi trebuit să facă față unui vot de încredere în Parlament. Iar unii dintre deputații puterii s-au alăturat miniștrilor rebeli și au declarat că nu vor vota pentru Papandreou. La modul practic, după cum plastic se exprima chiar un membru al Parlamentului, premierul Papandreou ”este de domeniul trecutului”. Problema este că, indiferent de soarta premierului, s-a deschis deja o Cutie a Pandorei.

Liderii europeni care au negociat din greu, inclusiv cu propriul electorat, planul de ajutor asupra căruia sunt chemați să se pronunțe, sunt pur și simplu furioși. ”Niciun cent în plus!” a devenit deviza pentru o largă parte a opinei publice deja iritate de miliardele vărsate fără folos în buzunarele grecilor. ”Să facem un referendum dacă mai vrem sau nu să-i ajutăm pe greci!”, titra ieri un ziar german, dând glas nemulțumirii generale. Mai mult, se pare că și la nivel politic european soarta Greciei a ajuns pe muchie de cuțit. Nu se mai vorbește de datorii, ci de-a dreptul de excluderea Greciei din zona euro, iar voci mai radicale merg până la excluderea din UE! Desigur, de la vorbă la faptă e cale lungă, mai ales dacă se trece prin prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii, dar cert este că Grecia și-a adjudecat în mod aproape fără echivoc titlul de oaie neagră a Europei.

Lucrurile au ajuns atât de departe, încât chiar șeful din Parlament al opoziției elene, personaj care până mai ieri tuna și fulgera la adresa condițiilor puse de UE și FMI, a recunoscut că nu există cale de întoarcere. Înlăturarea de la putere a lui Papandreou este doar primul pas de a încerca să se salveze ce se mai poate salva. Dar sentimentul multora când vine vorba de Grecia este că s-a adăugat ”picătura care a umplut paharul” și indiferent ce s-ar întâmpla la Atena, cei dispuși să întindă o mână de ajutor sunt din ce în ce mai puțini.

Citit 7065 ori Ultima modificare Marți, 06 Decembrie 2011 18:41

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.