Gălăţeanca Diana Stroia - despre care aţi mai putut citi în paginile de Diaspora ale ziarului „Viaţa liberă” - a devenit primul cetățean român învestit în funcția de High Sheriff al comitatului West Glamorgan. Este pentru prima dată în istorie când o persoană de origine română ocupă această poziție de prestigiu - una dintre cele mai vechi funcții publice din Marea Britanie, datând de peste 1.000 de ani, care astăzi reprezintă un simbol al datoriei civice, justiției și sprijinului comunitar.
Un moment cu adevărat istoric pentru întreaga comunitate românească din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord s-a petrecut marţi, 8 aprilie 2025. A avut loc, la Margam Abbey din Port Talbot, ceremonia oficială de învestire a Dianei Stroia în funcția de High Sheriff al comitatului West Glamorgan.
„Doamna Stroia a devenit astfel primul cetățean român care ocupă această înaltă demnitate - un moment de referință pentru întreaga comunitate românească din Regatul Unit”, consemnează, într-o postare pe pagina publică de Facebook, Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
La ceremonia cu adevărat impresionantă prin care Melanie James JP, High Sheriff al West Glamorgan 2024-2025, i-a transferat Dianei Stroia această demnitate au participat personalități din Marea Britanie și România.
"Sunt onorată să servesc drept Înaltul Șerif al West Glamorgan pentru anul 2025–2026. Mă angajez să lucrez alături de comunități, sprijinind poliția, serviciile de urgență, sistemul judiciar și pe cei care fac diferența prin activități voluntare și caritabile. Accentul meu special în acest an va fi pe bunăstarea și siguranța tinerilor noștri – prevenirea criminalității și violenței. De asemenea, voi sprijini Thrive Domestic Abuse Services. Vă mulțumesc că mi-ați fost alături în această călătorie. Aștept cu nerăbdare să evidențiez oamenii și organizațiile incredibile care fac din West Glamorgan un loc special", a declarat, printre altele, Diana Stroia.
Prezentă la ceremonie, ambasadoarea României în Marea Britanie, Laura Popescu, i-a urat Dianei Stroia mult succes în exercitarea mandatului său și a evocat activitatea sa remarcabilă din perioada în care a fost consul onorific al României în Țara Galilor. De asemenea, a evidenţiat implicarea activă în consolidarea relațiilor bilaterale româno-galeze, promovarea cooperării economice și culturale, precum și sprijinul constant oferit cetățenilor români din regiune.
În cadrul evenimentului evenimentului, ambasadoarea a discutat cu reprezentanți ai autorităților galeze, membri ai comunității românești din Țara Galilor, precum și cu invitați din România, printre care Marius Bostan, fondatorul platformei RePatriot. Unul dintre cele mai emoționante momente a fost cel în care grupul coral a interpretat Imnul României, învățat special pentru acest eveniment.
„Validarea eforturilor românilor”
Comunitatea RePatriot, inițiativă dedicată reconectării românilor din diaspora cu țara, a promovat cu mândrie evenimentul de referinţă care a avut loc la Margam Abbey: „Numirea Dianei Stroia marchează un pas important în procesul de integrare și recunoaștere a comunității românești în societatea britanică. Este o validare a eforturilor românilor, care, prin muncă, inițiativă și implicare socială, contribuie semnificativ la viața publică din Regat. Diana devine astfel un simbol al punții între cele două culturi și o sursă de inspirație pentru noile generații de români din diaspora. Acest moment reprezintă nu doar o reușită personală, ci și o victorie colectivă pentru comunitatea românească - o dovadă că implicarea și colaborarea pot construi un viitor mai bun, atât în Marea Britanie, cât și în legătura strânsă cu România”, scrie RePatriot.
Cine este Diana Stroia
Aşa cum aţi mai putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, Diana Stroia s-a născut şi a crescut în Galaţi. A absolvit Liceul „Sfânta Maria”, secţia matematică-fizică, apoi ştiinţe economice (ASE) în cadrul Universităţii „Danubius”. În Marea Britanie, a urmat cursurile Asociaţiei Tehnicienilor Contabili, asociaţie a cărei membră este. Apoi a absolvit un al doilea curs universitar, în Strategic Management şi Leadership, la UWIC - Cardiff Metropolitan University şi este membră a Chartered Management Institute.
A plecat în Marea Britanie în 2001, în luna de miere. Era convinsă că e doar o plecare temporară. A reuşit să-şi construiască o carieră de succes într-o perioadă în care oferta de muncă pentru româncele abia venite era foarte limitată: curăţenie, lucru în restaurant, în baruri, în sectorul hotelier. De peste 14 ani, este director de finanţe al companiei COMCEN Group, cel mai mare furnizor de produse și servicii IT din Țara Galilor.
În decembrie 2017, a fost numită Consul Onorific al României în Țara Galilor, iar în 2022 a fost reconfirmată în această misiune bazată sută la sută pe voluntariat. Nu a fost remunerată şi nici nu a avut buget alocat, însă şi-a dedicat timpul în folosul românilor, acoperind din resurse personale cheltuielile aferente activităţilor desfăşurate”, după cum consemnam, la acea vreme, în „Viaţa liberă”: „Voluntar în slujba ţării şi a cetăţenilor ei”.
Ce înseamnă „High Sheriff”
După cum explică Ambasada României, „în Anglia și Țara Galilor, funcția de High Sheriff este o numire regală, independentă și apolitică, cu un mandat de un an, care își are originea în perioada anglo-saxonă. High Sherifful îl reprezintă pe Majestatea Sa Regele în comitatul respectiv în chestiuni legate de justiție și ordine publică. Deși în prezent rolul este onorific și ceremonial, sprijinirea Coroanei și a sistemului judiciar rămân atribuții esențiale”.
„Rolul de High Sheriff, cu rădăcini adânci în tradiția britanică - datând de peste 1.000 de ani - este una dintre cele mai vechi funcții publice din Regat. Deși astăzi are un caracter ceremonial, funcția reflectă recunoașterea contribuției civice și implicării în sprijinul justiției, autorităților și comunităților locale”, subliniază platforma RePatriot.
Sursa imaginilor: Paginile de Facebook Margam Abbey Church şi Ambasada Romaniei în Regatul Marii Britanii şi Irlandei de Nord