Războaiele imaginare

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Raportul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și ”îngrijorările” manifestate față de dimensiunea militară a programului nuclear iranian a reaprins spiritele în Orientul Mijlociu. Dincolo de replici tăioase pe canalele diplomatice, amenițări cu sancțiuni sau acțiuni de protest, în tot mai multe cancelarii, dar și în mediile publice, se pune tranșat problema oportunității unei acțiuni militare împotriva Iranului. Israelul este cel care a evocat cel mai des această opțiune în ultimul timp, oficialii israelieni declarând chiar că opțiunea militară este mult mai apropiată de soluționarea ”dosarului iranian” decât soluția negociată în forurile internaționale.

Desigur, reacția Teheranului a fost furibundă, iar lanțurile umane din jurul centralei de la Ispahan, posibilă țintă a unui atac israelian, sunt ultima găselniță a regimului lui Mahmoud Ahmadinejad. Pe continentul european părerile sunt nuanțate. Unele țări, precum Maria Britanie, aliat apropiat al SUA și, implicit, al Israelului, consideră că ”toate opțiunile sunt deschise”, inclusiv cea a războiului. Printre cei ce se opun, Germania este cea mai fermă și a anunțat oficial că refuză orice convorbiri pe tema declanșării unei campanii militare împotriva Iranului.

Pe aceeași lungime de undă este și Franța, care a evocat o ”spirală de necontrolat” în cazul în care ar începe un război în Iran. În fapt, poate că toate aceste declarații au rolul unei tatonări a terenului, iar unele dintre țări au ca obiectiv, dacă nu o acțiune militară împotriva Iranului, atunci măcar o nouă serie de sancțiuni în cadrul ONU. Dar nici această din ultimă variantă nu întrunește unanimitate.

State influente, precum Rusia și China, ce au inclusiv drept de veto în Consiliul de Securitate se opun altor sancțiuni, bazându-se atât pe lipsa lor de eficiență de până acum, cât și pe o serie de interese bilitarele în ce privește limitarea influenței Occidentului. Nu ne rămân, așadar, decât aceste ”războaie imaginare”, expresie mai degrabă a lipsei de soluții decât a determinării. Subiectul se menține astfel fierbinte, chiar dacă nu chiar atât de fierbinte încât găsirea unei soluții să devină imperativă.

 

Citit 7768 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Noiembrie 2011 22:59

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.