Austeritate pe datorie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu chiu, cu vai, Grecia a primit o nouă gură de oxigen financiară după ce miniştrii de Finanţe europeni au aprobat deblocarea unei noi tranşe de opt miliarde de euro din împrumutul convenit cu UE şi FMI. După cum se ştie, puţin a lipsit ca Grecia să nu mai primească nici un cent după extravaganta idee a ex-premierului Georgios Papandreou de a supune unui referendum planul de austeritate convenit cu oficialii europeni…

Desigur, cu opt miliarde nu a trecut şi criza. În schimbul noii tranşe, liderii europeni şi FMI s-au ales deocamdată doar cu o scrisoare de bune intenţii din partea noului premier, Lucas Papademos, un document cu valoare mai degrabă simbolică decât practică. Documentul ar trebui, teoretic, să fie o garanţie scrisă a punerii în aplicare a planurilor convenite la summitul european din 26 octombrie. Dar cu toate că Papademos conduce un guvern de uniune naţională, nu toate forţele sunt dispuse să-l sprijine până la capăt. Unii merg pe principiul de a se face frate cu instituţiile UE numai până se eliberează banii şi se şterg o parte din datorii, unii merg chiar mai departe şi se gândesc deja la organizarea de alegeri anticipate.

Dincolo însă de opţiunile politicienilor, mai importantă este capacitatea grecilor de a accepta noile curbe de sacrificiu prevăzute în planul de austeritate pe anul viitor. Iar în prezent semnele nu sunt foarte încurajatoare. Pe lângă faptul că grecii au ratat toate ţintele fixate prin angajamentele financiare anterioare, exact în timp ce premierul grec semna garanţii destinate creditorilor, în ţară se declanşa o nouă grevă generală. De această dată, e vorba de transporturi şi serviciile publice, sectoare unde sunt prevăzute noi reduceri de cheltuieli şi personal.

Dar aceleaşi sentimente sunt împărtăşite de angajaţii din toate ramurile de activitate. În aceste condiţii, austeritatea promisă de Papademos ar putea rămâne doar pe hârtie. Dat probabil că, deocamdată cel puţin, liderii europeni sunt mulţumiţi că în următoarele două săptămâni în Grecia nu vor fi surprize majore. În această perioadă se joacă viitorul zonei euro, iar Atena a mai primit opt miliarde de euro dacă nu pentru a se redresa, măcar pentru a nu mai încurca lucrurile.

 

Citit 7096 ori Ultima modificare Joi, 01 Decembrie 2011 15:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.