Gălăţeni care au uimit lumea - Jacques Herold

Gălăţeni care au uimit lumea - Jacques Herold
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Unul dintre cei mai mari pictori ai secolului XX, în opinia a numeroşi specialişti, Jacques Herold este destul de puţin cunoscut publicului din România, fiind însă catalogat în Franţa drept unul dintre principalii exponenţi ai suprarealismului. S-a născut pe 10 octombrie 1910 la Piatra Neamţ, însă la numai doi ani a ajuns la Galaţi, unde tatăl său şi-a deschis o afacere ca fabricant de bomboane. Perioada copilăriei pe malul Dunării l-a marcat definitiv, fiind unul dintre cei care a păstrat în suflet, a iubit şi a idealizat locurile natale de-a lungul întregii vieţi.

Îşi reamintea mereu cu plăcere despre prima sa escapadă gălăţeană, fuga de acasă, la numai patru ani, pentru a încerca să cumpere o tomată, de a cărei culoare roşie era fascinat. A trăit la Galaţi până la aproape 20 ani, când a plecat în Franţa şi şi-a schimbat numele din Herold Blumer în Jacques Herold, cu ajutorul unor acte false! La Paris a intrat în tabăra suprarealiştillor, a lucrat, în anii ´30, alături de Constantin Brâncuşi, căruia i-a fost nu numai prieten, ci şi bucătar, instalator sau secretar. I-a câştigat admiraţia lui Andre Breton, liderul grupului suprarealiştilor, bucurându-se şi de prietenia unor personalităţi importante ale timpului, printre care Henry Miller, Yves Tanguy sau Benjamin Fondane.

După sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, scăpat şi de prigoana antisemită a vremurilor, s-a dedicat artei sale, realizând în 1947 prima expoziţie personală. Timp de patru decenii după acest moment, până la moarte (11 ianuarie 1987), Herold şi-a construit o carieră internaţională de invidiat, rămasă necunoscută, din păcate, în România. În 2010, cu ocazia centenarului, la Marsilia s-a deschis o expoziţie-eveniment în cadrul căreia au putut fi văzute 40 dintre cele mai importante lucrări ale sale, aflate în colecţii particulare.

„Jacques Herold şi-a dedicat viaţa pentru a-şi depăşi timpul, iar opera sa va interesa posteritatea din ce în ce mai mult”, scrie în monografia ce i-a fost dedicată. Şi poate că ar trebui să-i intereseze şi pe gălăţenii în mijlocul cărora a crescut şi s-a format ca artist.

Citit 8097 ori Ultima modificare Vineri, 16 Martie 2012 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.