Gălăţeni care au uimit lumea - Nicu Vlad

Gălăţeni care au uimit lumea - Nicu Vlad
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Considerat cel mai bun sportiv gălăţean din toate timpurile, halterofilul Nicu Vlad s-a născut pe 1 noiembrie 1963, la Piscu. O selecţie făcută în 1978 la şcoala din localitate natală de către fraţii Gospodinov l-a determinat să se apuce de sport. Avea aproape 15 ani, vârstă destul de înaintată pentru a face performanţă. Şi totuşi... Patru ani mai târziu, Nicu Vlad a participat la prima sa competiţie majoră, Europenele de juniori de la Haskovo, unde a câştigat trei medalii de bronz. Peste alţi doi ani, în 1984, a fost înscris la prima sa competiţie ca senior - Jocurile Olimpice de la Los Angeles.

Şi, la numai 20 de ani, micul „Hercule din Carpaţi” a lăsat întreaga lume cu gura căscată, câştigând titlul olimpic, cea mai râvnită medalie pentru orice sportiv. Cariera tânărului din Piscu a continuat ani în şir cu performanţe la cel mai înalt nivel - argint olimpic la Seul 1988, bronz olimpic la Atlanta 1996, 17 medalii (dintre care 11 de aur) la campionatele mondiale, alte 17 (9 de aur) la campionatele europene, numeroase titluri balcanice şi naţionale, precum şi două recorduri mondiale. După retragerea din activitate, Nicu Vlad a rămas în lumea sportului, fiind preşedinte al Federaţiei Române de Haltere şi vicepreşedinte al forului mondial de profil, dar şi antrenor al lotului olimpic de haltere al României.

Căsătorit cu o fostă canotoare, Nicu Vlad are doi copii (o fată şi un băiat), familia sa locuind în Australia, acolo unde s-a stabilit în 1991. Atunci, halterofilul a acceptat propunerea de a concura pentru ţara de la Antipozi timp de patru ani, existând numeroase voci care l-au acuzat de trădare. Deşi este departe de familie, Nicu Vlad îşi petrece cea mai mare parte a timpului în România, pentru că „mă simt foarte bine aici”. Român până în măduva oaselor, Nicu Vlad a rămas în istoria sportului şi datorită faptului că a coborât de pe podium la un campionat mondial pentru că în loc de „Deşteaptă-te române” se intona vechiul „Trei culori”.

Citit 11118 ori Ultima modificare Vineri, 09 Martie 2012 11:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.