Poveşti de peste Ocean (9) - Canada, între mit şi realitate

Poveşti de peste Ocean (9) - Canada, între mit şi realitate
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Prima maşină

Prima maşină este o cheltuială majoră pentru noul venit, posibil cea mai mare achiziţie în Canada, până la cumpărarea celei dintâi case. Există o varietate extraordinară de maşini, uzate sau noi, iar preţurile sunt pentru oricine.

Ca regulă generală, maşinile sunt de două feluri: aşa-zisele "produse local" sau "domestic" şi cele din import, deşi linia de demarcaţie e din ce în ce mai neclară. La început, cele "domestic" erau produse în America de Nord şi cele de import în Asia şi Europa. Acum, însă, există fostele maşini din import, în general ale firmelor japoneze sau coreene, care sunt produse în Canada sau în Statele Unite şi „domestic” produse în Mexic sau Coreea.

Dieselul, o raritate

În principal, canadienii sunt mai orientaţi către maşini de mai mic litraj, mai economice decât cele ce se vând la sud de graniţă. Percepţia comună este că maşinile japoneze sunt mai bune decât cele americane, maşinile europene sunt încă exotice (singurele firme care vând sunt Volkswagen, Audi, Mercedes, Porsche, Ferrari, Maserati, Lamborghini, Lotus), iar cele coreene încep să devină din ce în ce mai căutate.

Dieselul este o raritate aici, singurele maşini vândute fiind cele europene, maşinile hibrid reprezintă cam 1 la sută din piaţă, deci cele pe benzină domină clar vânzarile. Spre deosebire de Europa, cutiile automate echipează cam 80 la sută din modelele de pe piaţă.

Prima maşină este, de obicei, un model de vreo 7-8 ani, posibil japonez, ales de obicei pentru preţ, fiabilitate şi consum de combustibil. O altă latură, deloc neglijabilă, este asigurarea maşinii, pentru că în Ontario asigurarea este lucrul care costă mai mult decât prima maşină. Ca nou-venit, poţi cumpăra o maşină în intervalul de preţ 1.000-5.000 de dolari. Asigurarea pentru o astfel de maşină, pentru cineva cu experienţă zero pe drumurile nord-americane, poate fi oriunde între 200-350 de dolari, atenţie, pe lună. Asigurarea poate scădea în timp, însă rareori suma atinge 100 de dolari pe lună. (va urma)

Sandu Sindile

Citit 4480 ori Ultima modificare Luni, 19 Martie 2012 15:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.