Cum să n-ajungi sclav sau prostituată în UE

Cum să n-ajungi sclav sau prostituată în UE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În locul paradisului promis, iadul: prizonieri ai angajatorilor, puşi la muncă în condiţii inumane, exploataţi, fără să primească un ban * Agricultura, construcţiile, activităţile casnice - domeniile favorite ale sclaviei zilelor noastre * Jurnalul on-line RomaninGermania.ro (www.romaningermania.ro) le oferă victimelor traficului de persoane şi celor înşelaţi de firme de plasare a forţei de muncă, aflaţi în Germania, informaţiile de care au nevoie: adresele unde pot reclama abuzurile şi modelul de plângere care trebuie completat şi trimis urgent la instituţiile abilitate, care vor demara procedurile de salvare şi repatriere *

I s-a promis că va lucra ca ambalator într-un depozit de electrocasnice, opt ore pe zi, având masa asigurată. A ajuns însă în iad. Forţată să muncească de la 5,30 dimineaţa, la 22,30 noaptea, cu pauză de 30 de minute la prânz, când abia reuşea să mănânce câte ceva, din ceea ce îşi putea cumpăra sau mai avea adus de acasă. În rest, muncă asiduă la cules de vişine şi de prune, obligată să stea într-o clădire dărăpănată, în condiţii aproape inumane. A rezistat 18 zile, iar când a cerut salariul ca să plece acasă a fost refuzată. În final, după îndelungi insistenţe, a primit 100 de euro, bani cu care a ajuns acasă. Este doar cazul unei românce care n-a vrut decât să muncească peste hotare şi să câştige cinstit pentru familia ei.

În capcana prostituţiei

În alt colţ de UE, câţiva muncitori români au fost puşi să muncească pe un şantier şapte zile pe săptămână şi 15 ore pe zi, fiind plătiţi cu un euro pe oră, dar prin carduri de credit reîncărcabile care au rămas în posesia intermediarului angajării lor. Este o altă poveste din sclavia zilelor noastre. Alte tinere convinse că vor fi babysitter sau menajere ori chelneriţe în străinătate au ajuns în capcana unor reţele de prostituţie. Şi bărbaţii pot fi obligaţi să se prostitueze! O altă tânără a ajuns sclavă în vila de lux a unor milionari din Hamburg care i-au luat paşaportul. Coşmarul a durat un an şi jumătate până când a reuşit să evadeze şi a cerut ajutor unei organizaţii, scrie jurnalul  on-line www.romaningermania.ro, caz mediatizat şi de „Hamburger Morgenpost”. Presa naţională şi internaţională a scris adesea despre români ajunşi în postura de prizonieri ai angajatorilor sau în cea de prostituate fără de voie, români înşelaţi de intermediarii care le-au promis condiţii de muncă şi financiare excelente în Germania, în Italia, Spania, Grecia sau alte state UE, dar au ajuns să fie exploataţi în condiţii mizere în aceste ţări. Sărăcia lucie de acasă, naivitatea bazată în special pe ignoranţă şi pe lipsa studiilor, disperarea de a le oferi o viaţă mai bună copiilor îi determină pe români să accepte cu uşurinţă locuri de muncă în străinătate, căzând în capcana exploatării umane.

Oameni şi statistici

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a dat publicităţii o analiză în privinţa victimelor traficului de persoane în primul semestru al anului trecut. Conform documentului, traficanţii şi-au dus victimele în ţări din UE, Germania plasându-se pe locul al doilea în ordinea numărului de victime identificate, cu 62 de persoane, după Spania (91 de victime), şi înaintea Italiei (52), Cehiei (34) şi Greciei (24). În primele 6 luni din 2011 au fost identificaţi 148 de români-sclavi în ţările UE, dintre care 107 bărbaţi şi 41 de femei. Din cele 264 de victime din România exploatate sexual şi identificate de autorităţi în prima jumătate a lui 2011, 11 au fost bărbaţi (în primul semestru din 2010 au fost identificaţi 18 bărbaţi exploataţi sexual). În primele 6 luni din 2010 au fost identificaţi doar 24 de români traficaţi în Germania. În intervalul analizat, Spania şi Italia au avut câte 66 de victime identificate, Cehia – 31, iar Grecia – 24. Repatrierea victimelor provenind din România s-a făcut la cererea autorităţilor judiciare străine, a serviciilor sociale ale statelor de destinaţie, a ambasadelor sau consulatelor româneşti, a organizaţiilor nonguvernamentale (ONG) străine sau chiar ONG româneşti pe baza informaţiilor primite din partea partenerilor străini.

Sunaţi la 112!

RomaninGermania.ro vine în sprijinul cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul german în situaţii dificile: „Oferim victimelor traficului de persoane şi celor înşelaţi de firme de plasare a forţei de muncă informaţiile de care au nevoie: adresele utile unde care pot reclama abuzurile şi modelul de plângere care trebuie completat şi trimis urgent la instituţiile abilitate, care vor demara procedurile de salvare şi repatriere”, scrie jurnalul on-line realizat de jurnalişti români din diaspora. Printre instituţiile care vă pot ajuta se numără: Ambasada României din Germania şi Consulatul Românei din Berlin. Toate victimele de naţionalitate română ale traficului de persoane trebuie să ştie că au dreptul la sprijin, că se pot plânge autorităţilor naţionale abilitate prin lege şi plătite de statul-gazdă şi de statul român pentru a le ajuta. Acelaşi drept îl au şi cei înşelaţi în convenţiile/contractele de muncă de către firme dubioase. Dar înainte de toate, scrie site-ul citat trebuie să ştiţi că telefonul unic de urgenţă 112 funcţionează peste tot în Europa şi că veţi putea fi reperat şi salvat cu ajutorul lui!

Sfaturi importante

Pagina electronică a ANITP încearcă să le deschidă bine ochii românilor înainte de a se lăsa ademeniţi de un angajatori veroşi. Ofertele de muncă trebuie privite cu circumspecţie. Autorităţile române au formulat cinci sfaturi importante pentru ca românii să nu cadă victime ale angajatorilor veroşi sau ale proxeneţilor. Iată-le: „Ţi s-a făcut o propunere? Nu fi naiv, verifică în detaliu orice ofertă primită! Te-ai hotărât să pleci? Lasă cât mai multe informaţii familiei! Ţi s-a oferit sprijin la plecare? Nu da nimănui actele de identitate! Eşti deja în pericol? Cere ajutorul oricărei persoane cu care intri în contact! Cum îţi dai seama că o persoană este victimă a traficului de fiinţe umane? Nu ignora problemele celor din jur!”.

Citit 4030 ori Ultima modificare Marți, 27 Martie 2012 10:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.