Gălăţeni care au uimit lumea - Tudor Caranfil

Gălăţeni care au uimit lumea - Tudor Caranfil
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Proiectul editorial „Vârstele peliculei” a fost inclus, încă înainte de a fi finalizat, în selecta listă a celor mai bune 100 cărţi de film din lume, semn că valoarea sa este incontestabilă. Iar faptul că autorul celor cinci volume - ultimul republicat, într-o ediţie revăzută, cu puţin timp în urmă - este gălăţean ne-a determinat să-l selectăm pentru rubrica de faţă.

Tudor Caranfil, căci despre el este vorba, s-a născut la Galaţi, pe 14 septembrie 1931. Amintindu-şi despre debutul în cariera care l-a făcut celebru, criticul povesteşte: „Eram la Galaţi, iar filmul „Undeva în Europa” ajunsese în oraş. Cei de la ziarul local vroiau o cronică, pentru că se publicase aşa ceva şi în Bucureşti, iar Capitala era un model pentru presa de provincie. Cum frecventam cenaclul literar al oraşului şi îi făceam praf pe toţi cei care-şi citeau textele, redacţia mi-a cerut mie această cronică. Am avut noroc de un film foarte bun şi aşa mi-am început cariera”.

Primul român admis în elita criticilor de film din lume a absolvit Facultatea de Filosofie din Bucureşti în anul 1957, iar în anii 60 a iniţiat proiectul „Seara prietenilor filmului”, prima formă a Cinematecii în România. S-a remarcat şi în calitate de critic şi istoric de film, dar şi ca realizator de emisiuni TV. Începând din 1966 a început să publice, primul său volum - „7 capodopere ale filmului mut” - reprezentând chiar punctul de pornire al seriei „Vârstele peliculei”.

Ca recunoaştere a meritelor sale, Tudor Caranfil este invitat permanent al festivalurilor de la Cannes şi Berlin, dar şi membru al juriilor criticilor de film la numeroase manifestări dedicate celei de-a şapte arte, pe întreg mapamondul.

La vârsta de 80 de ani, Tudor Caranfil este încă extrem de activ, străbate Bucureştiul pe bicicletă de la un capăt la altul, iar cine nu-i cunoaşte vârsta îi dă cel puţin 20 de ani mai puţin.

Trebuie amintit şi faptul că fiul maestrului, Nae Caranfil, i-a moştenit pasiunea pentru cinematografie şi este unul dintre cei mai apreciaţi regizori români ai generaţiei anilor 80.

Citit 7150 ori Ultima modificare Joi, 05 Aprilie 2012 12:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.