Foarte apreciată în mediile culturale gălăţene, pictoriţa Dorothea (Lola) Schmierer Roth a rămas întreaga viaţă credincioasă oraşului de la Dunăre, pe care l-a iubit nespus, deşi a avut numeroase şanse de a-şi manifesta talentul în marile capitale ale Europei.
Descendentă a unor bogaţi negustori şi armatori evrei, Lola s-a născut, la Galaţi, pe 16 noiembrie 1893. Crescută în reşedinţa consulatului olandez, viitoarea artistă a beneficiat de o educaţie solidă, inclusiv artistică, determinată şi de statutul social al familiei sale.
A început să deseneze de mică, iar primele lecţii de pictură le-a luat cu veneţianul Antonio Zumino, între 1908 şi 1911, deprinzând de la acesta tehnica acuarelei şi a desenului minuţios după natură.
După 1911 a făcut primele vizite în afara ţării, la Viena şi Berlin, unde se stabilise bunicul ei, reputatul lingvist Haimann Tiktin. Alături de acesta, a făcut un fel de călătorie iniţiatică prin marile centre culturale ale lumii, vizitând, printre altele, Atena, Constantinopolul şi Roma.
Până în preajma celui de-Al Doilea Război Mondial, Lola Schmierer Roth a studiat şi a pictat în străinătate, la academii sau în atelierele unor artişti celebri din Paris şi Berlin. Şi-a început participarea la expoziţii în 1913, alături de mai mulţi elevi ai lui Zumino, după care a luat parte la diverse manifestări, la Berlin şi Bucureşti. În 1933 a obţinut Premiul I la Salonul Oficial de Pictură din Capitală, iar în 1935 şi-a deschis, la Bucureşti, prima expoziţie personală, cu lucrări realizate între anii 1924 şi 1935, printre care se află numeroase peisaje ce imortalizează lunca Dunării, gurile Siretului, Movileniul sau Ţiglina.
După război, marginalizată de regimul comunist, activitatea sa a fost aproape exclusiv pedagogică, Lola Schmierer Roth încercând să-şi găsească echilibrul alături de elevii săi, al căror entuziasm îi dădea curajul de a trece peste problemele traiului modest de profesor de desen. De-abia după anii 70 a revenit în prim-planul vieţii culturale a oraşului, participând la două expoziţii retrospective şi devenind membră a Uniunii Artiştilor Plastici. S-a stins din viaţă pe 3 aprilie 1981.
De menţionat faptul că, în 2003, fiica şi ginerele său, Anne-Louise Roth şi Alexandru Cezar Ionescu, stabiliţi în Germania, au donat Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi nu mai puţin de 74 de lucrări ale artistei.