Cu jalba în proţap la UE: Românii din diaspora îşi simt dreptul la vot ameninţat

Cu jalba în proţap la UE: Românii din diaspora îşi simt dreptul la vot ameninţat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Dacă noi nu luăm atitudine, nimeni nu se va interesa de noi, iar într-o zi ne vom trezi la graniţă că suntem întrebaţi unde ne este viza de intrare în România” * „Noi suntem români, chiar dacă pentru o vreme peregrinăm pe alte meleaguri”, reclamă Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa


„Plătitori de taxe în ţările adoptive, finanţatori ai consumului din România prin banii trimiţi acasă lună de lună, neglijaţi de propriul guvern, adesea marginalizaţi în locurile unde-şi petrec amarul muncind din greu, românii din diaspora se văd acum jefuiţi de un drept elementar al democraţiei, dreptul la vot”, aşa începe unul dintre multiplele mesaje trimise la redacţie, în ultima vreme, Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa, FADERE. Prin vocea preşedintelui Daniel Ţecu, federaţia protestează împotriva scoaterii din listele electorale a celor care se află temporar în străinătate. FADERE a cerut tuturor asociaţiilor de români să i se alăture, şi a trimis o petiţie Comisiei Europene şi preşedintelui Comisiei, José Manuel Barosso. FADERE citează şi opiniile unor români din diaspora: „Dacă noi nu luăm atitudine, nimeni nu se va interesa de noi iar într-o zi ne vom trezi la graniţă că suntem întrebaţi unde ne este viza de intrare în România”, afirmă o asistentă medicală din Anglia. „Noi suntem români, chiar dacă pentru o vreme peregrinăm pe alte meleaguri”, spune preşedintele FADERE, Daniel Ţecu. Acesta admite că până în acest moment romanii din Diaspora au votat în număr foarte mic, dar amintesc că au cerut în nenumărate rânduri Parlamentului României introducerea votului prin corespondenţă.

În petiţia adresată lui Barosso, FADERE reclamă: „Guvernul României a declanşat o procedură de reactualizare a listelor electorale sub pretextul că vor fi incluşi în aceste liste doar cetăţenii români care sunt prezenţi pe teritoriul naţional şi vor fi excluşi toţi cei peste 3.000.000 de cetăţeni români, aflaţi temporar peste hotarele României, sau cei care au domiciliul permanent în alte state. Considerăm că Guvernul României produce un abuz separând cetăţenii români în două categorii, a celor care locuiesc permanent pe teritoriul naţional şi a celor care temporar sau permanent au domiciliul în altă ţară din Uniunea Europeană”, se arată în document.

Citit 3058 ori Ultima modificare Joi, 09 August 2012 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.